Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda 2.5 Saat Süren Basın Turu

- CUMHURBAŞKANLIĞI Sarayı'nın güney ve kuzey idare binaları basın mensuplarına tanıtıldı. Basın mensuplarının görüntü ve fotoğraf çekimi yapamadığı basın

- CUMHURBAŞKANLIĞI Sarayı'nın güney ve kuzey idare binaları basın mensuplarına tanıtıldı. Basın mensuplarının görüntü ve fotoğraf çekimi yapamadığı basın turu yaklaşık 2.5 saat sürdü. Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki görevliler tarafından çekilen görüntü ve fotoğraf daha sonra basın mensupları ile paylaşıldı.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı içerisinde bulunan 1150 odadan 1024'ünün bulunduğu binalar basın mensuplarına tanıtıldı. Cumhurbaşkanlığı Basın Başdanışmanı Lütfullah Göktaş, basın mensuplarına inşaatının başladığı günden itibaren tartışma konusu olan Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın kuzey ve güney idare binaları gezdirilmesi yaklaşık 2 saat 30 dakika sürdü. Cumhurbaşkanlığı Protokol Görevlisi Fatih Gürkan, sarayın 750 bin metrekarelik bir alanın üzerine kurulduğunu bu alanların 200 bin metrekarelik bölümünün halka açık olduğunu ve bu arazi içerisinde cami, bittiğinde kütüphane, konferans merkezinin bulunduğunu söyledi. Cumhurbaşkanlığı'ndaki 1150 odadan 1024'ü güney ve kuzey ve idari binalarda yer alıyor. Bu binalar, bodrum, alt zemin, zemin ve 3 kattan oluşuyor. Güney ve kuzey binalarında başdanışmanlıklar, danışmanlar, toplam 13 başkanlık, başyaverlik ile muhafız alayına ait çalışma odaları yer alıyor. Binaların her birinde bin kişinin çalışabileceği makam, 2'şer ve 4'er kişilik yaklaşık 500 oda bulunuyor. Her birimin kullanacağı toplantı salonları var. Birleşmiş Milletler Binası Ofis Standartlarına uygun biçimde 3,2 metre x 6 metre boyutlarında olan ofislerle, genel itibariyle 2 kişilik tasarlanmış. Bu tercihin, oda sayasını artırmakla birlikte, çalışmadaki verimin artmasını da beraberinde getirdiği ve yerleşim planı olarak da birimlerin her birinin bir arada çalışabilmesine de olanak sağladığı belirtildi. Alt zemin katların belirli bölümleri, 500'şer kişilik yemekhane, mutfak, mescit ve depoların yanı sara, yine idari ofislere ayrılmış durumda. Bodrum kat, 250 araçlık otopark ve sığınak olarak kullanılıyor.

Reklam
Reklam

24 SAAT MEDYA TAKİP MERKEZİ
Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda en dikkat çeken bölümlerden biri de 24 saat medyanın takip edildiği birim. Cumhurbaşkanı Basın Başdanışmanı Lütfüllah Göktaş, Analiz Şube Müdürlüğü'nde daha önce Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Başbakanlığı döneminde kurduğu medya takip sistemini daha da geliştirerek Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda oluşturduklarını söyledi. Göktaş, televizyon, gazete ve internet sitelerindeki sıcak gündem haberlerinin yanı sıra diğer haberlerinde takip edildiğini, internet haberlerindeki izleme oranlarına kadar görebildiklerini anlattı.

ENERJİ TASARRUFLU OFİS VE SU KULLANIMI
Cumhurbaşkanlığı Protokol görevlisi Fatih Gürkan, güney ve kuzey binalarda koridorların 185 metre uzunluğunda olduğunu belirtirken, harekete duyarlı aydınlatma sayesinde, aydınlanmanın sadece hareket anında ilgili kısımlarda olmasının sağlandığını söyledi. Gürkan, "Mesai bitiminde ofis aydınlatması otomatik olarak devre dışı kalmakta, ihtiyaç olan noktalarda ışıkların kullanıcılar tarafından devreye alınması gerekmektedir" dedi. Külliye içindeki binalarda gri su yöntemi ile belirli noktalardaki atık sular arıtılarak, klozetlerde kullanıldığını belirten Gürkan, bununla da tasarruf sağlandığını kaydetti.

Reklam
Reklam

KALAN YEMEKLER HAYVAN BARIKANLARINA
Gürkan, yemekhanelerde günlük olarak değerlendirilmeyen yemeklerinde hayvan barınaklarına gönderildiğini söyledi.

750 BİN METREKARE ALAN
Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki arazinin toplam yüzölçümü 750 bin metrekare. Saray dahilinde makamın bulunduğu ana bina, güney ve kuzey idare binalar, resmi konut yer alıyor.

HALKA AÇIK BÖLÜMLER
Beştepe Millet Camisi'nin yanında yer alacak ve bu yıl içinde tamamlanması planlanan kongre ve gösteri merkezi, ayrıca 5 milyon kitabı bünyesinde barındıracak olan Cumhurbaşkanlığı Kütüphanesi, sarayın halkın kullanımına açık olan bölümlerini oluşturacak. Proje tamamlandığında halka açık kısımlar da dahil olmak üzere Saray'ın toplam 6 girişi olacak. Sarayın mimarı Can Gökoğuz, saray dahilindeki yapıların Selçuklu ve Osmanlı mimarlık tarihinin bir sentezi olmalarının yanı sıra ‘akıllı bina’ niteliği taşıdığını söyledi. Gökoğuz, "Biz bunun yorumlanmasına 'art deco' diyoruz. Geçmişteki bir takım motifleri veya o izleri bugünün malzemesiyle kullanmak anlamında yorumlanıyor" dedi.

Reklam
Reklam

PEYZAJ ALANI
Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın toplam peyzaj alanı ise 6 bin 500 metrekare. Bu peyzaj alanında 5 bin 600 adet yetişkin ağaç, 72 bin adet çalı grubu bitki dikilmiş. Peyzaj alanının su ihtiyacının bir kısmı yağmur sularının biriktirildiği depolardan sağlanıyor. Bina formlarının 'E' olarak inşa edilmesiyle ilgili olarak da Gökoğuz, "Alana fazla yayılmamak adına, maksimum kulanım alanının minimum yerde çözmek için düşünülmüş bir formdur bu" dedi. Gökoğuz, bir soru üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın mimarisine ilişkin bazı konular dışında fazla bir müdahalesinin olmadığını söyledi.

BAKANLIKLARDAKİ ODA SAYILARI ÖRNEK GÖSTERİLDİ

Gezi sırasında, Ankara'da çeşitli bakanlıklarda oda sayıları da örnek gösterilirken Sayıştay Başkanlığı'nda bin 155 tane, Dışişleri Bakanlığı'nda ise750 adet hizmet odası olduğu görsellerle anlatıldı.

HALKLA İLİŞKİLER BAŞKANLIĞI
Cumhurbaşkanlığı Halkla İlişkiler Başkanı İlker Astarcı da birimlerinin faaliyetleri hakkında gazetecilere bilgi verirken, 57 kişiyle çalışmalarını devam ettirdiklerini ve birimlerinin en önemli görevinin vatandaşlardan gelen talepleri almak ve değerlendirmek olduğunu söyledi. Vatandaşların internet üzerinden ya da başvuru ofisi üzerinden taleplerini ilettiğini anlatan Astarcı, günlük yaklaşık bin 500 civarı talep aldıklarını ve bu taleplerin en çok sevgi ifadelerini içeren mektupların olduğunu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın fotoğrafının istendiğini kaydetti.

Reklam
Reklam

HALKA AÇILACAK
Sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerin resmi başvurularının ardından külliyede misafir ettiklerini anlatan Astarcı, bireysel anlamda başvuruların ise 1-1,5 ay içerisinde almayı planladıklarını, bu başvurular sonrasında da vatandaşların gruplar halinde konuk edeceklerini söyledi.

SAĞIR ODA
Bilgi Teknolojileri Başkanı Ali Taha Koç, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın aydınlatma, otomasyon, ili teknolojileri altyapısının belli merkezlerden korunduğunu ve binaların 'akıllı' olduğunu söyledi. Teknolojik müdahale olmaması için çalıştıklarını belirten Koç, en çok sağır odanın olup olmadığı soruldu. Koç ise, sağır odanın dışarıya bilgi sızmasını önlediğini yönünde teknik bilgiler verdi.

ERDOĞAN'IN METİNLERİNİN YAZILDĞI BÖLÜM
Basın mensuplarına gezi sırasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın metin yazarı Hamdi Kılıç'ın odası da ziyaret ettirildi. Kılıç, 4-5 kişilik ekiple çalıştıklarını anlatırken, kurumlardan verilerin ve rakamların takip edildiğini, sıcak gündem ve siyasetin izlendiğini anlattı. Kılıç, gelen bilgilere göre konuşma metinlerinin hazırlandığını anlattı.

Reklam
Reklam

KORUMA BAŞKANLIĞI
Cumhurbaşkanlığı Koruma Başkanı Ramazan Bal, Cumhurbaşkanlığı'nın 24 saat kameralarla izlendiğini ve herhangi bir sorun yaşanması halinde kısa sürede en yakın koruma birimine bilgi verilerek gerekli müdahalenin yapıldığını söyledi. Bal gerekli hallerde makam hariç, makam katının da izlendiğini sözlerine ekledi. Gazetecilerin sorularına Bal, kamera ve koruma sayılarını güvenlik nedeni ile açıklamaktan kaçındı. Bal, bu sorulara, "Külliyeyi korumaya yetecek kadar var" şeklinde yanıt verdi. Cumhurbaşkanlığı Sarayı çevresinde bugüne kadar herhangi bir olumsuz durum yaşanmadığını dikkati çeken Bal, bir soru üzerine açılışı gerçekleştirilen Beştepe Millet Camisine vatandaşların herhangi bir arama yapılmadan ve sınırlama olmadan gelebileceğini dile getirdi.

KÜTÜPHANE
Cumhurbaşkanlığı Sarayı içerisindeki kütüphaneye ilişkin bilgi veren Aylin Esen, Cumhurbaşkanlığı Kütüphanesi'nin 1950 yılında kurulduğunu ve sadece cumhurbaşkanlığı bünyesinde hizmet verdiğini söyledi. Kütüphanede 22 bin 188 yayının mevcut olduğunu belirten Esen, bunun dışında 352 adet nadir eser, basma ve yazma eserin de bulunduğunu, bağış ve satın alma yoluyla materyallerin sağlandığını söyledi.

Reklam
Reklam

250 BİN KİTAP ALINDI
Yeni yapılacak Cumhurbaşkanlığı Kütüphanesi'nin 5 milyon eserle Türkiye'nin en büyük kütüphanesi olacağını belirten Esen, bu çerçevede 250 bin kitabın alındığı bildirildi. Yeni kütüphanenin külliyenin halka açık bölümlerinden biri olacağı ve kullanıcılara 24 saat boyunca hizmet vermesinin hedeflendiği açıklandı.

ATATÜRK'ÜN EL YAZISI ONARILDI
Cumhurbaşkanlığı Sarayı içerisinde bulunan Restorasyon Atölyesi Şefi Zeynep Köprülü de, birimlerinin 2013 yılında kurulduğunu söyledi. Restorasyon işlemlerine Atatürk dönemi belgelerinden başladıklarını anlatan Köprülü, yaklaşık 8 bin belgenin bitirildiğini, bu belgelerin içinde fiziksel ve kimyasal tahribatların bulunduğunu ifade etti. Belgelerin Cumhurbaşkanlığı arşivinde muhafaza edildiğini dile getiren Köprülü, sadece Atatürk dönemine ait belgelerin değil günümüze kadar olan tüm cumhurbaşkanlarına ilişkin belgelerin de mevcut olduğunu söyledi. Devletin 1908'den günümüze kadar tüm yazışma ve dokümanlarını içeren tüm yazışma ve dokümanların yer aldığı Cumhurbaşkanlığı arşivindeki evrak ve dokümanlar ilgili yazılımların tamamlanmasının ardından elektronik ortam üzerinden halka açılacağı belirtildi. Köprülü, geçtiğimiz günlerde Atatürk'ün el yazısıyla yazılmış 10. Yıl Nutku'nun tamir edildiği, bundan da çok etkilendiklerini dile getirdi.

Reklam
Reklam

Öte yandan önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanı Sarayı'nı gezmek isteyen vatandaşların yaptığı başvuruların değerlendirilerek gruplar halinde alınacağı öğrenildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: