Sabah saatlerinde gazetenin bağlı olduğu vakfın yönetim kurulundan 13 isim gözaltına alınmıştı. İstanbul başsavcılığı da Cumhuriyet gazetesine ‘FETÖ ve PKK terör örgütlerine üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek’ gerekçesiyle operasyon başlatıldığını duyurmuştu.
Uydurma bir suç
Gazete adına açıklama yapan yazar Ayşe Yıldırım, gözaltına alınan isimleri tek tek okuduktan sonra şöyle dedi: “Gözaltı kararları büyük bir hukuksuzluk. Ve uydurma bir suç. Cumhuriyet gazetesinin ne FETÖ ile ne de PKK – KCK ile bir işbirliği olmamıştır, olamaz da. Darbeyi meşrulaştırmak gibi komik bir suçlama bunu yöneltenlerin ayıbıdır.”
Gözaltıların ardından gazetede tek bir yönetici kalmadığını belirten Yıldırım, “Ama bu gazetede çalışan herkes yöneticidir. Bunu bilmiyorlar. Biz bu tür baskılarla çok karşılaştık biz cumhuriyetiz boyun eğmeyiz. Bu halkın haber alma hakkına yönelik darbe girişimidir. Haber alma ve verme hakkı için dayanışmaya çağırıyoruz herkesi” diye konuştu.
ERİNÇ GAZETE ÖNÜNDE AÇIKLAMA YAPTI
Cumhuriyet gazetesi imtiyaz sahibi Orhan Erinç, 15.40 sularında gazete binası önünde yaptığı açıklamada şunları söyledi:
"Cumhuriyet yazarlarının terör örgütleriyle bağlantılı gösterilmesini hayretle karşılıyoruz.İnanılması ve kabul edilmesi güç iddialara dayalı yakalama ve gözaltılar kabul edilemez. Haberler nedeniyle muhabirlerimizin basın savcılığına çağrılarak ifadelerine başvurulması çok doğaldır.Ancak baskın şeklinde gerçekleşen aramalar söz konusudur. Ancak ifadelerine başvurulmak üzere çağrıldıklarında her zaman gelecek olan vakıf yöneticilerimize bu yapılanlar kabul edilemez. Bunu Cumhuriyet Gazetesi’nin yayınlarına son verme girişimi amacı taşıdığını düşünüyoruz Mücadelemizin okurlarımız ve dayanışmayla süreceğine inanıyoruz. Benim için gözaltı kararı yoktu gelen polislerin ifadesine göre. Cep telefonumu iPad’imi ve evdeki iki laptopu alıp gittiler".