Cumhuriyetçilerden Ermeni lobisine mesafeli yaklaşım

Washington - ABD'de Cumhuriyetçi Parti'den başkan adayı Senatör John McCain ve Mitt Romney, Amerika Ermeni Ulusal Komitesi'nin (ANCA) 1915 olaylarına ilişkin talep ettiği görüşlerini ANCA'ya gönderdiği bir mektupla açıklarken, "soykırım" sözcüğünü kullanmamaya özen gösterdi.

ANCA, Ocak ayında, her iki partiden başkan adaylarına, 1915 olaylarına ilişkin görüşlerini ortaya koymalarını isteyen bir soru-cevap metni göndermişti. Demokrat Partili başkan adaylarından Illinois Senatörü Barack Obama ve New York Senatörü Hillary Clinton, ANCA'ya gönderdikleri cevap mektubunda, güçlü bir dil kullanarak Ermeni tezlerini desteklemiş ve "soykırım" sözünü ifade etmişti.

Reklam
Reklam

Cumhuriyetçi Partili adaylardan, Demokrat Partililere göre geciken cevap ise ANCA için tatmin edici olmadı. McCain, ANCA'ya gönderdiği mektupta, "Osmanlı İmparatorluğu idaresi altında 1.5 milyon Ermeni'nin zalimce öldürülmesi" ifadesini kullandı. McCain, "bu acılı deneyimden bağımsız bir Ermenistan'ın yükselmesi olağanüstü esin verici" derken, Ermeni diasporasının "canlılığını" da övdü. Ermenistan'ın, Irak'taki koalisyon operasyonlarına ve Kosova'da NATO barışgücü girişimlerine katkısını öven McCain, ABD'nin bir sonraki başkanı seçildiği takdirde, Ermeni asıllı Amerikalılarla birlikte çalışmayı istediğini ifade etti.

Cumhuriyetçi Parti başkan adaylarından Mitt Romney ise ANCA'ya doğrudan mektup yazmadı. Ancak Romney'nin seçim kampanyasını yürüten yetkililer, Massachusetts Valisi olarak Romney'nin, "Ermeni soykırımı" ifadesini kullandığı açıklamalarını ANCA ile paylaştı.

AA