Cumhuriyetimiz 81 yaşında

ANKARA (İHA) - Cumhuriyetin 81. kuruluş yıldönümü kutlamaları, Anıtkabir'de düzenlenen törenle başladı.

Anıtkabirde düzenlenen tören, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer başkanlığındaki devlet protokolünün Aslanlı Yol'da yürümesiyle başladı. Saat 08.45'te başlayan törene, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, TBMM Başkanı Bülent Arınç, Başbakanı vekilen Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, Bakanlar Kurulu üyeleri, TBMM Başkan Vekilleri, DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, yüksek yargı organlarının başkanları, kuvvet komutanları, askeri ve sivil öğrenciler ile sivil toplum kuruluş temsilcileri katıldı.

Reklam
Reklam

Cumhurbaşkanı Sezer, Aslanlı Yol'daki yürüyüşünün ardından Atatürk'ün mozalesine çelenk koyarak, saygı duruşunda bulundu. Sezer, beraberindekilerle birlikte daha sonra Misak-i Milli Kulesi'ne geçerek buradaki Anıtkabir Özel Defteri'ni imzaladı. Sezer, deftere şunları yazdı:

"Yüce Atatürk, en büyük eserinin, bizlere emanetinin laik ve demokratik Cumhuriyet'in 81.yılına ulaştırmanın güveni ve gururuyla huzurunuzdayız. Her 29 Ekim'de olduğu gibi Türk ulusu, en büyük bayramını ülkenin her köşesinde ortak bir coşku ve keyif içinde kutlamaktadır. Kurtuluş Savaşı'nın ardından kurduğunuz Cumhuriyet, bizlere çağdaş dünyanın kapılarını açmıştır. Türk ulusu, tam bağımsızlığını sağlayan, ulusal egemenliğe dayanan Cumhuriyetin, Türkiye'nin çağdaş ve demokratik bir ülkü olarak varlığını ve gelişiminin sürdürmesinin en önemli güvencesi olduğunu bilincindeyiz. Türkiye Cumhuriyeti'nin tüm kurumları ve yurttaşların katkılarıyla ulusal değerlerin sahip çıkarak, çağdaş uygarlığın güçlü ortaklarından birisi durumuna getireceğine yürekten inanıyorum. Ulusumuz, Cumhuriyeti korumaya, yeni eserler yükseltmeye, ilke ve devrimleriniz ışığında sonsuza kadar yaşatmaya kararlıdır. Yurttaşlarımızın Cumhuriyete olan inançları ve gönülden bağlılıkları, geleceği güvenle bakmamızı sağlamaktadır. Bu en anlamlı günde ulus olarak yüksek anınız önünde saygıyla eğiliyor, şükranlarımızı sunuyoruz."
Öte yandan, tören boyunca bir polis helikopteri Anıtkabir üzerinde güvenlik uçuşu yaptı.

Reklam
Reklam