Cumhuriyet'in 85. yılı törenlerle kutlandı

Türkiye Cumhuriyeti'nin 85. kuruluş yıl dönümü, tüm yurtta, KKTC'de ve dış temsilciliklerde törenlerle kutlanıyor. Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında Ankara'da ilk tören Anıtkabir'de düzenlendi.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

Anıtkabir'deki tören, saat 08.45'te devlet erkanının yerlerini almasıyla başladı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün başkanlığındaki devlet erkanı, Aslanlı Yol'dan yürüyerek Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Ulu Önder Atatürk'ün kabrinin bulunduğu bölüme geçti.

Cumhurbaşkanı Gül tarafından, Ulu Önder'in kabrine, üzerinde "Cumhurbaşkanı" yazılı kırmızı-beyaz karanfillerden oluşan çelenk konulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Reklam
Reklam

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

Cumhurbaşkanı Gül ve beraberindekiler, daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçtiler. Anıtkabir Özel Defteri'ni imzalayan Gül, deftere şunları yazdı:
"Büyük Atatürk, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 85. yıl dönümünü gururla yaşıyoruz. Bize emanet ettiğin Cumhuriyeti gösterdiğin istikamette daha da yücelteceğimize ve işaret ettiğin muasır medeniyetlerin üzerine taşıyacağımıza söz veriyoruz. Ruhun şad olsun."

Gül'ün Anıtkabir Özel Defteri'ni imzalamasının ardından tören alanındaki Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları ve öğrenciler, Atatürk'ün kabrinin önünden saygı geçişi yaptılar.

Cumhuriyetin kuruluşunun 85. yıl dönümü nedeniyle İstanbul Valisi Muammer Güler, Dolmabahçe Sarayı Hasbahçe`de resepsiyon verdi.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

Resepsiyona 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ergin Saygun eşi Nermin Saygun, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İl Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ve eşi Hülya Cerrah, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, eski Genel Kurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt sanatçılardan Orhan Gencebay ve Nuri Sesigüzel'inde aralarında bulunduğu çok sayıda bürokrat, işadamı ve gazeteciler katıldı. İstanbul Valisi Güler ile eşi Neval Güler, konukları Dolmabahçe Sarayı girişinde karşıladı. Resepsiyonun ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesince İstanbul Boğazında havai fişek ve ışık gösterisi yapıldı. Cumhuriyetin 85. kuruluş yıl dönümünü sevgi ve coşkuyla kutladıklarını belirten Topbaş, düzenlenen etkinlikle, bu güzel günü bütün dünyaya bir kez daha hatırlatmak istediklerini söyledi. Yapılan konuşmaların ardından, Boğaziçi Köprüsü ile Kız Kulesi arasında 16 ayrı noktadan 15 dakikalık müzikli havai fişek gösterisini başlattı.

Reklam
Reklam

CUMHURİYET BAYRAMI DOLAYISIYLA AKM'DE RESMİ GEÇİT TÖRENİ DÜZENLENDİ

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 85. yıl dönümü dolayısıyla Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) resmi geçit töreni düzenlendi.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

Törene, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Pakistan Başbakanı Seyid Yusuf Rıza Gilani, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Bakanlar Kurulu'nun bazı üyeleri, kuvvet komutanları, yabancı misyon şefleri ile subay, astsubaylar ve vatandaşlar katıldı.

BİNLERCE VATANDAŞ ANITKABİR'İ ZİYARET ETTİ

Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla binlerce vatandaş Anıtkabir'i ziyaret etti. Ankara dışından otobüslerle gelen vatandaşların da bulunduğu çok sayıda kişi, Atatürk'ün kabrine kırmızı-beyaz karanfiller ve Türk bayrakları bıraktılar. Bazı vatandaşların dua ettikleri, saygı duruşunda bulundukları, bazılarının ise gözyaşlarını tutamadıkları görüldü. Ziyaretçi akını nedeniyle Anıtkabir'in her iki kapısı ile müze ve mozole önünde uzun kuyruklar oluşurken, vatandaşlar üstleri aranarak içeri alındı. Türk bayrakları ve Atatürk resimleri taşıyan vatandaşlar, Atatürk mozolesi, Misakı Milli Kulesi, Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi'ni ziyaret ettikten sonra fotoğraf çektirdiler. Bazı vatandaşların kırmızı ve beyaz renklerin ağırlıklı olduğu kıyafetler ile üzerinde ay ve yıldız ile Atatürk fotoğrafının bulunduğu giysiler giydikleri görüldü.

Reklam
Reklam

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

Her yaştan vatandaşlar Anıtkabir'in ziyaretçileri arasındaydı. Yaşlıların yanı sıra anne ve babalarıyla gelen ellerinde Türk bayrakları taşıyan minik ziyaretçiler de dikkati çekti. Askerlerin nöbet değişimi de ziyaretçiler tarafından alkışlar eşliğinde yapıldı. Nöbet değişimi sırasında vatandaşlar askerlerin fotoğrafını çekti. Bazı vatandaşların Atatürk'ün silah arkadaşı ve Türkiye Cumhuriyeti'nin İkinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün kabrine çiçek bıraktıkları görüldü. Bu arada, gösteri uçuşu yapan "Türk Yıldızları" da vatandaşlarca alkışlanarak, beğeniyle izlendi.

VATAN CADDESİ'NDE RESMİ GEÇİT TÖRENİ YAPILDI

Türkiye Cumhuriyeti'nin 85. yıl dönümü nedeniyle İstanbul Vatan Caddesi'nde resmi geçit töreni düzenlendi. Geçit töreni, İstanbul Valisi Muammer Güler, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ergin Saygun ve Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın araç üzerinde halkın Cumhuriyet Bayramı'nı kutlamasıyla başladı.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

Vali Güler, İstiklal Marşı eşliğinde Türk Bayrağı'nın göndere çekilmesinin ardından yaptığı konuşmada, Cumhuriyet'in 85. yıl dönümünü kutlamanın gururu ve coşkusu içinde olduklarını belirtti. Bu anlamlı günde Cumhuriyet'in kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, İstiklal Savaşı kahramanlarını ve aziz şehitleri rahmetle, gazileri de minnetle andıklarını dile getirdi. Konuşmanın ardından çeşitli okullardan öğrenciler, günün anlam ve önemini belirten şiirler okundu. Daha sonra kentteki ilköğretim ve liseler arasında düzenlenen kompozisyon, şiir ve resim yarışmasında dereceye giren öğrencilere Güler, Orgeneral Saygun ve Topbaş tarafından ödülleri verildi.

Reklam
Reklam

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Bayrampaşa Çevik Kuvvet Müdürlüğü ekiplerince Ege yöresi halk oyunlarının sunulmasının ardından, çeşitli okulların halk oyunları gruplarınca gösteriler yapıldı. Tören, askeri bando eşliğinde, askeri birlik ve okulların flamaları ile asker ve sivil öğrencilerin resmi geçidiyle sona erdi.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

Geçit töreninde, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait tank taburu, zırhlı araçlar, hava savunma sistemleri araçları, gösteri TIR'ları ve top bataryaları, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri ile Jandarma Komutanlığı birlikleri, çeşitli meslek odaları ve sivil toplum kuruluşları, İstanbul Emniyet Müdürlüğü personeli ve müdürlüğe bağlı araçlar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi araçları ve metrobüs de yer aldı. Tören sırasında, F-16'lar ile askeri helikopter de havadan geçiş yaptı.

Geçit töreninde, "Cumhuriyetimizin 85. Yılı Kutlu Olsun", "Ne Mutlu Türküm Diyene" ve "Türkiye Çöl Olmasın" yazılı afişler dikkat çekti. Törene, ellerinde Türk Bayrakları ve kırmızı balonlarla çok sayıda vatandaşın katıldığı ve geçiş sırasında grupları alkışladıkları görüldü. Tören boyunca alınan yoğun güvenlik önlemleri kapsamında, çevredeki bazı binaların çatılarına keskin nişancıların konuşlandığı dikkat çekti. Tören nedeniyle trafiğe kapatılan Vatan Caddesi, törenin tamamlanmasının ardından yeniden ulaşıma açıldı.

Reklam
Reklam

MARMARİS'TE "CUMHURİYET'E SAYGI" GEÇİŞİ YAPILDI

Muğla'nın Marmaris ilçesinde düzenlenen "19. Uluslararası Marmaris Yat Yarışları"na katılan 16 ülkeden 121 tekne, Türk bayrakları ve Atatürk posterleri ile marşlar eşliğinde "Cumhuriyet'e Saygı" geçişi yaptı. Marmaris Uluslararası Yat Kulübü tarafından düzenlenen yarışlara katılan tekneler, yat limanından geçip, Atatürk anıtı karşısında toplanarak, "sevgi çemberi" oluşturdu.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

Türkiye, Rusya Federasyonu, Almanya ve Hollanda'nın da aralarında olduğu 16 ülkeden 121 tekne, astıkları Türk bayrakları ve Atatürk posterleri ile 10. Yıl ve Gençlik Marşları eşliğinde "Cumhuriyet'e saygı" geçişi yaptı. Yarışa katılan teknelerin 800 kişilik mürettebatından bir bölümünün ise ay yıldızlı tişörtler giydikleri gözlendi. Marmaris Uluslararası Yat Kulübü Başkanı Yalçın Çetin, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Yarışa katılan 121 yatın katılımıyla Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında (Cumhuriyet'e Saygı Geçişi) etkinliği düzenledik" dedi.

Yarışa katılan yabancı yarışmacılara Türkler için bugünün ne denli önemli olduğunu anlattıklarını ifade eden Çetin, "Yabancılar, böyle bir katılıma mecbur değillerdi.

Reklam
Reklam

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

Bu törene katılmaları ve Türk bayrakları taşımaları bugüne gösterdikleri saygıyı gösteriyor. Türk teknelerinin katılımını bekliyorduk ama yabancı teknelerin de katılmasından mutlu olduk" diye konuştu. Bu arada, saygı geçişi sırasında Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar ve vatandaşlar tekneleri selamlayarak, alkışladı. Yarışın, "açık deniz etabı" ile devam edeceği bildirildi. Yelkenlilerin, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla vatandaşların ve turistlerin ziyaretine açılan donanma gemileri "TCG Giresun Firkateyni" ve "TCG Gemlik Firkateyni"ni de selamladıkları görüldü.

CUMHURİYET BAYRAMI KKTC'DE DE KUTLANDI

Türkiye Cumhuriyeti'nin 85. kuruluş yıldönümü, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde de (KKTC) törenlerle kutlandı.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

Kutlamalar, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Türkekul Kurttekin ile Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı (KTBK) Korgeneral Hilmi Akın Zorlu'nun tebrik kabulüyle başladı. Kıbrıs Türk Kuvvetleri Alayındaki tebrik kabulüne, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Fatma Ekenoğlu, Başbakan Ferdi Sabit Soyer, KKTC'nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, 28. Tümen Komutanı Tümgeneral İsmail Serdar Savaş, 39. Tümen Komutanı Tümgeneral Kamil Başoğlu, KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Abdullah Recep, 14. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmet Faruk Şengün, bakanlar, milletvekilleri, siyasi parti liderleri, dernek, kurum, kuruluş temsilcileri, üniversite rektörleri, devlet ve askeri üst düzey yöneticileri ve vatandaşlar katıldı.

Reklam
Reklam

Tebrik kabulünün ardından, Lefkoşa Atatürk Anıtında tören düzenlendi. Buradaki törende, anıta çelenkler konuldu, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi. Tören, anıt özel defterinin imzalanmasıyla tamamlandı.

Resmi geçit töreni ise Lefkoşa'da Dr. Fazıl Küçük Bulvarında İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Tören birliklerinin denetlenmesinin ve halkın bayramının kutlanmasının ardından, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat bir konuşma yaptı.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN