Cumhuriyet'in Divası Türk Müziği'nin Starı Müzeyyen Senar'ın Hayat Hikayesi

Bir pazar sabahı aldık o acı haberini... Atatürk assolistine kavuşmuş.

Klasik Türk Müziği'nin efsanesi Müzeyyen Senar 97 yaşındaydı...

1918 yılında Bursa'nın Keles ilçesinde doğmuştu. Bir söylentiye göre çok fakir olan ailesi Bursa'da yaşıyan iyi durumlu bir aileye evlatlık vermişti Müzeyyen Senar'ı. Evlatlık alan aile Müzeyyen Senar'ın müzik yeteneğini geliştirmesi için onu hep desekledi.

"Ben kekemeydim çocukken. Mektepte okuyamıyordum ama müsamerelerde bülbül gibi şakıyordum."

Bir röportayında çocukken kekeme olduğunu ama okul müsamerelerinde çok güzel şarkı söylediğini belirtmişti. Bir müsamerede Müzeyyen Senar'ı dinleyenlerden biri sesinden çok etkilenip Müzeyyen hanımı Üsküdar kız Musiki Cemiyeti'ne götürmüş.

Reklam
Reklam

Müzik eğitimini Şark Musiki Cemiyeti'nde aldı.

Müzik eğitimine, Anadolu Musiki Cemiyeti'nde , kemençe üstadı Kemal Niyazi Seyhun Bey ve udi Hayriye Hanım gözetiminde başladı. Küçük bir çocukken bile güçlü bir sese sahip olan Müzeyyen Senar, hafız Sadettin Kaynak, Selahattin Pınar, Lem'i Atlı, Mustafa Nafiz Irmak gibi devrin önemli üstatlarından da dersler aldı.

İlk parasını radyo programından kazandı.

Kadıköy (Şark) Musiki Cemiyetinde iken İstanbul Radyosu'nda şarkı söylemeye başladı. Radyo programından haftada 5 Lira alıyordu. Müzeyyen Senar radyo programı sayesinde duyulmuştu.

İstanbul Radyosu'ndan 10. Yıl Belvü Gazinosu'na geçişi

İstanbul'un en önemli müzikhollerinden biri olan 10. Yıl Belvü Gazinosu'nun sahibi İbrahim Dervişzâde radyoda dinlediği Müzeyyen'i çok beğendi ve gazinonun 1933 yılının yaz sezonunun yıldızlar programına Müzeyyen Senar'ı da aldı. Senar, sonraki yıllarda İstanbul'un başka ünlü gazinolarında da sahne aldı.

Atatürk'e bir çok kez şarkılar söylemişti

Müzeyyen Senar'ın yeteneği, Cumhuriyet'in kurucusu ve Türk sanat müziğinin büyük hayranı Mustafa Kemal Atatürk'ün de ilgisini çekti ve sanatçı birçok kez onun huzurunda, özel meclislerinde şarkı okudu.

Reklam
Reklam

Atatürk'e şarkı söylediği için kıskanan kocasına vazo fırlatmış.

Bir röportajında Atatürk anısını şöyle anlatmıştı: "Dolmabahçe Saray'ında ölümünden 2 yıl önce Atatürk'e şarkı söyledim. "Cana Rakibi Handan Edersin" şarkısını beğendi. Yolda kocamla kavga ettik. Kıskanmış. Eve gelince üstüme yürüdü, annemi tartakladı. Ben de kafasına vazoyu geçirdim. Bir defasında da Atatürk'le dans ettim diye kavga ettik. Sonra da ayrıldık zaten."

3 kere evlendi ama hilç gelinlik giymedi

"Hiçbir evliliğimde gelinlik nasip olmadı bana. Öyle kimselere vurulmadım. Hep adamlar musallat oldu bana."

Sadece bir kez aşık oldu, ama devlet evliliğini bitirdi.

Suudi Arabistan Sefiri Tevfik Hamza'ya aşık oldu Müzeyyen Senar. Evlendiler ve sefire oldu. Suudi Arabistan hükümeti Müzeyyen Senar'ı şarkıcı olduğu için istemedi ve sonunda ayrılmalarını emretti. Müzeyyen Hanım Tevfik bey için "O gerçekten adam gibi adamdı. Hayatımda ilk kez bir erkeğin, omuzlarımdan bütün yükü alarak beni sevebileceğini onda gördüm." demiştir.

  1. Sanat yılında Cumhuriyet'in Divasını kaybettik. Işık içinde uyu Müzeyyen Abla...

Reklam
Reklam

Müzeyyen Senar 1998 yılında Devlet Sanatçısı seçildi. Senar, 2004 yılında Sezen Aksu tarafından düzenlenilen ve sanatçı dostlarınında katıldığı gecede 73.sanat yılını kutladı