'Cüneyt, kırmızı kart çıkarmaktan çekinme'

1974 Dünya Kupası’nda gösterdiği kart hala konuşulan efsane hakemimiz, kendisinden 40 yıl sonra dev organizasyonda görev yapacak Çakır’da kendisini gördüğünü söyledi.

BREZİLYA’da yapılacak Dünya Kupası’nda Milli Takımımız olmayacak ama hakemimiz Cüneyt Çakır ülkemizi temsil edecek. 40 yıl sonra bir hakemimiz Dünya Kupası’nda görev yapacak. İşte en son Dünya Kupası’nda boy gösteren efsane hakemimiz Doğan Babacan ile bir araya geldik. Türk hakemliğini ve Cüneyt Çakır’ı sorduk, çarpıcı yanıtlar aldık...

- 40 yıl önce ne düşünüyorsam, 40 yıl sonra da aynı duygular içindeyim. Cüneyt Çakır’da kendimi görüyorum. Benim dönemimde böylesine bilimsel ve fiziksel çalışmalar yoktu. Çakır, FIFA’nın tüm istediklerini yerine getiren önemli bir yıldız hakem.

Reklam
Reklam

KURALI UYGULADIM, TARİHE GEÇTİM

1974 Dünya Kupası’nda 3 karşılaşmaya çıktım. Batı Almanya-Şili maçında, Şilili Czlsely’e kırmızı kart göstererek Dünya Kupası tarihininde ilk kırmızıyı çıkaran hakem oldum.

- Cüneyt Çakır Dünya’da hiçbir hakeme benzemiyor. Kendi özelliği var. Kendine has duruşu, disiplini ve otoritesi olan biri. Ben 40 yıl önce kırmızı kart gösterdim.

- Çakır umarım kırmızı kartı kullanmaz. Ama kuralları çiğneyen olursa da affetmez. Cüneyt Çakır pozisyon ne gerektiriyorsa, çekinmeden kararı uygulasın. Gerekirse kartlarını da çıkartsın.

Türk futbolunun unutulmaz hakemlerinden 84 yaşındaki Doğan Babacan, FIFA kokartını 10 yıl taşıdıktan sonra hakemliği 1978 yılında bırakmıştı.

Babacan, Almanya’daki 1974 Dünya Kupası’nda çıkardığı kartı anlatırken, arkadaşımız İsmail Er’e de kırmızı gösterdi. Sar ve kırmızı kart uygulaması 1970’teki Dünya Kupası’yla başladı O tarihte Meksika’daki kupada kırmızı kart gösterilmedi. 1974’te Almanya’daki organizasyonda Babacan’ın gösterdiği kart bir ilk olarak tarihe geçti.

Reklam
Reklam

(hürriyet)