Dağ başında yaşam

MUŞ (İHA) - Muş'un Bulanık ilçesinin Kurganlı köyüne bağlı Yukarı Bayramlı bölgesinde yaşayan vatandaşlar devlet yatırımlarından faydalanmak istediklerini belirterek yıllardır zor şartlarda yaşam sürdüklerini belirttiler.

Bulanık ilçesine 45 kilometre uzaklıkta bulunan 8 hane ve 50 nüfuslu Yukarı Bayramlı bölgesi mezra statüsünde bile yer almıyor. Yıllar önce vatandaşların ev yapıp yerleştiği bölgenin kayıt altına alınarak devlet yatırımlarının getirilmesi bekleniyor. Bölgede yaşayan vatandaşlar özellikle yol konusunda büyük sıkıntılar yaşadıklarını söyleyerek kış aylarında yaklaşık altı ay süre ile yollarının kapalı kaldığını ve dünya ile bağlantılarının tamamen kesildiğini söylediler.

Reklam
Reklam

Yol hususunda defalarca müracaatta bulunduklarını ve sonuç alamadıklarını söyleyen Ali Kondu isimli vatandaş ulaşımlarını traktörlerle sağlamak zorunda kaldıklarını

söyledi. Ali Kondu, "60 yıl önce dedelerimiz babalarımız buraya gelip yerleşmişler. Geçimimizi tamamen hayvancılıkla sağlamaya çalıştığımız için başka gidecek yerimiz yok. Burada en büyük sıkıntımız 5 kilometrelik yolumuzun stabilize olmamasıdır. Yolun stabilize olmaması sebebiyle yağmur yağması halinde yolda diz boyu çamur oluşmakta ve ulaşım sağlanamamakta. Bu sebeple traktörlerle ulaşımımızı sağlamaya çalışıyoruz. Kış aylarında ise dünya ile bağlantımız tamamen kesiliyor ve yolumuz altı ay süre ile kapalı kalıyor. Hastalarımızı zor şartlarda Kurganlı köyüne kadar götürdükten sonra araçlarla hastaneye ulaştırıyoruz. Devletten tek isteğimiz 5 kilometrelik yolumuza birkaç kamyon stabilize dökmesidir. Biz kendi olanaklarımızla 10 kilometre uzaktan suyumuzu mezranın 150 metre uzağına getirdik.

Kadınlarımız 150 metreden su taşıyorlar. Ama biz bunu sorun etmiyoruz tek sıkıntımız yolumuzun stabilize olmamasıdır. Kar yağınca büyük sıkıntılarla yaşamımıza devam etmek zorunda kalıyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

Yukarı Bayramlı bölgesinde okula gidemedikleri için okuma yazma bilmeyen çocuklar ise oldukça üzücü bir tablo oluşturuyor. Öğretmen veya hemşire olmak istediklerini belirten Medine ve Harbiye Kondu (14 ) isimli kızlar ise hiç okul okumadıkları halde Türkçeyi televizyondan öğrendiklerini söyleyerek, "Biz de eşitlerimiz gibi okumak istedik, ama mezrada okul olmadığı için okuyamadık ve cahil kaldık. Gazete okuyamadığımız için sadece resimlere bakıyoruz. Bizden önceki ablalarımız de okumadan evlendiler. Yolumuz olsa idi biz de yakın köyleri gidip okurduk. Ancak yolumuz olmadığı için buradan başka yere gidemiyoruz. Bizim yaşımız geçti, ama kardeşlerimizin okumasını istiyoruz. Onlar da bizim gibi cahil kalmalarını istemiyoruz" diye konuştular.

KAYMAKAM AKSOY: "VATANDAŞLARIMIZIN MEZRADA YAŞAMASI DAHA DOĞRU" Bulanık Kaymakamı Fatih Aksoy konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Bahsedilen bölge mezra değildir. Kurganlı köyüne bağlı Bayramlı mezramız bulunmaktadır. Bu vatandaşlarımız mezradan yıllar önce çıkarak mezranın üst kısmında bulunan 2 bin 500 rakımlı Zırnak Tepesi'ne yerleşmişler. Bu bölgeye yol var ama bu yol kullanışlı değil. Buraya yol yapılması için yaklaşık 300-400 bin YTL maliyet gerekmekte. Ama yol yapılsa bile yolun kullanılması çok güç. Çünkü arazi şartları el verişli değil. Yol yapılsa bile kullanılamaz. Kışın yine yollar kapanır. Bu bölge Erzurum'un Karaçoban ilçesine sınırdır. Ayrıca burada sadece 5 ev bulunmaktadır. Burada yaşayan vatandaşlarımızın çocuklarını ise diğer köylerde ki çocuklar gibi yatılı okullara almaya başladık. Aslında burada yaşayan vatandaşlarımızın mezraya yerleşip yaşamalar daha uygun olur" dedi.

Reklam
Reklam