Dağ kekiği, etin muhafaza ömrünü uzatıyor

Gümüşhane Harşit Lisesi öğrencileri, dağ kekiğini kırmızı etle terbiye ederek, etteki bazı bakterilerin üremesini engelleyerek, etin muhafaza süresini uzattı.

Gümüşhane Harşit Lisesi öğrencilerinden Murathan Zeybel ile Selçuk Sarı, öğretmen Fulya Bebe danışmanlığında yaptıkları çalışmada, ete lezzet katması için kullanılan dağ kekiğinin, etin bozulmasını hızlandıran bazı bakterileri önlediğini tespit etti.

''Dağ kekiği ve güvey otu bitkilerinin çiğ kırmızı et üzerideki antibakteriyel etkileri ve bu etkilerin karşılaştırılması'' projesini hazırlayanlardan Zeybel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ete lezzet katması için kullanılan dağ kekiğinin kırmızı etteki antibakteriyel etkisini ölçmek için bir araştırma yaptıklarını söyledi.

Reklam
Reklam

Aynı aileden gelen, güvey otunun origanum vulgare türü ile dağ kekiğinin thymus vulgaris türlerini ete katarak bir bakteri analizi yaptıklarını anlatan Zeybel, araştırmalarını şöyle anlattı:

''Dağ kekiğinin ve güvey otunun etin muhafazasında nasıl bir etkisi olduğunu araştırmak için bir çalışma yürüttük. Çalışma sonunda yaptığımız ölçümlere göre, sade et (kör numunede) bakteri sayısı 137, güvey otlu kırmızı ette 121, dağ kekiği ile terbiye ettiğimiz kırmızı ette ise bakteri sayısını 11 olarak tespit ettik. Araştırmamızda dağlarda doğal olarak yetişen dağ kekiğinin kırmızı çiğ et üzerinde ciddi bir antibakteriyel etkisi olduğunu, buna karşın güvey otunun ise antibakteriyel etkisinin zayıf olduğunu kanıtladık.''

Harşit Lisesi öğrencisi Sarı da aynı aileden gelmesine rağmen dağ kekiğinin güvey otuna oranla bazı bakterilerin üremesini önlediğini vurguladı.

Okul Müdürü Nusret Bulut ise öğrencilerin, Gümüşhane'de doğal olarak yetişen dağ kekiğinin kırmızı et üzerindeki antibakteriyel etkilerini tespit ettiğini söyledi.

Reklam
Reklam

Etin terbiyelenmesinde kullanılan dağ kekiğinin, aynı aileden gelen güvey otuna oranla bakterilerin üremesini engellemede çok daha etkili olduğunu gözlemlediklerini ifade eden Bulut, şöyle devam etti:

''Periyodik aralıklara laboratuvar ortamında incelemeler yapıldı. Araştırmanın sonunda ise kekik ile terbiye edilen ette bakteri üremesinin çok daha az olduğunu tespit ettik. Güvey otunda biraz daha fazla, kör numuneyle karşılaştırıldığı zaman ise kırmızı etin dağ kekiğiyle kullanılmasının son derece mantıksal ve bilimsel olduğunu kanıtlamış olduk. Dağ kekiği özellikle piknik alanlarında sık kullanılmakta. Bütün ailelere dağ kekiğiyle terbiyelenmiş et tüketimini öneriyoruz. Dolabı olmayan kırsal bölgelerde dahi kekik ile terbilenmiş et, en fazla iki gün sağlıklı bir şekilde saklanabilmekte.''

Bu arada Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mükerrem Kaya, ''Dağ kekiği bazı bakterilerin üremesini engelleyebilir. Ancak kekik ile terbiye edilen et de mutlaka soğuk ortamda muhafaza edilmeli. Çünkü kekik A bakterini önlese bile B bakterisini önleyemeyebilir. Bunun için kekiğe güvenerek, et normal odada muhafaza edilmemeli'' dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz