Dağcıların İpekyolu Turu

Bursalı dağcılar asırlarca İpekyolu olarak hizmet eden Uludağ eteklerindeki taş yolları yürüyüş faliyetlerinde kullanıyorlar.Bursa Dağcılık...

Bursalı dağcılar asırlarca İpekyolu olarak hizmet eden Uludağ eteklerindeki taş yolları yürüyüş faliyetlerinde kullanıyorlar.

Bursa Dağcılık İl Temsilcisi Nazif Makas başkanlığındaki Yıldırım Dağcılık üyesi 15 kişilik ekip, Uludağ Yolu'ndaki Geyik Üretim Merkezi karşısından başladıkları yürüyüşü, Süleymaniye köyü altından Abdal Murat Mahallesi'nde bitirdi. Bursa- Orhaneli yolu olarak 1950'li yıllara kadar faaliyet gösteren tarihi İpekyolu'nun genişliğinin 3.5 metre olması dikkat çekiyor. Yol kenarında bazı yerlerde kaldırımların bulunması da geçmiş yıllarda yoğun bir şekilde kullanılan güzergahın hayvanların karşılıklı geçiş genişliğine göre yapıldığını gösteriyor. Dağdaki mermer benzeri beyaz taşların özel olarak alt zemin tesfiye edilerek döşendiği tarihi yol asırlar geçmesine rağmen birçok yerde sağlam olarak duruyor.

Reklam
Reklam

Dağcılar, Uludağ eteklerinde, orman içinde kalan tarihi yolun günümüzde elden geçirilmesi halinde turistlerin ilgisini çekeceğini belirterek, "Bu tarihi yollarda ipek, baharat gibi o zamanın önemli ticari eşyalarının taşınması önemli bir hatıradır. Bu yol 1950'li yıllara kadar dağ ilçelerine gidişte kullanıldı. Böyle bir yolu tekrar canlı tutmak ve turizmde kullanmak faydalı olur diye düşünüyoruz" dediler.

Dağcılar tarihi bir yolda yürüyüş yapmanın, tabiatın içerisinde ayrı bir keyif olduğunu sözlerine eklediler.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: