Dağda çocuk elde silah

PKK, geçen hafta yaşanan çocukların dağa kaçırıldığına ilişkin açıklamalara, “Gönüllü olmayanı tutamayız" cevabını verdi.

PKK, geçen hafta çocukların dağa kaçırıldığına ilişkin açıklamalara, “Gönüllü olmayanı tutamayız. Yaş sınırına uymayan herhangi bir kimsenin tarafımızdan savaşa sokulması zaten söz konusu değildir” yanıtını vermişti. Oysa PKK arşivinde olan ve örgüte yakın internet sitelerinde de yayınlanan pek çok fotoğrafta, 18 yaşın altındaki çocuklar dağda, ellerinde otomatik silahlarla, askeri bir nizamda görülüyor. PKK’lıların çocuklara silah eğitimi ve 3 ay süreyle teorik eğitim verdikleri belirtiliyor.

DİYARBAKIR’da çocuklarının kaçırıldığını öne süren annelerin başlattığı eylem devam ederken, PKK’nın arşivindeki fotoğraflar ‘çocuklara dağda silah eğitimi’ verilmesinin yıllar öncesine dayandığına işaret ediyor. PKK ise yaş sınırına uymayanların çatışmalardan uzak tutulduğunu iddia ediyor. 2000’li yılların başından itibaren 18 yaşın altındaki çocuklara dağda, PKK’lılar tarafından eğitim verilişini gösteren fotoğraflar, örgüte yakın internet sitelerinde de yayımlanıyor. Örgütün arşivinde olduğu belirtilen, 2003 yılına ait bazı fotoğraflar da bu bilgileri doğruluyor. Yüzlerce fotoğraf karesinde 14-15 yaşındaki çocukların ellerinde otomatik silahlarla askeri eğitim aldıkları görülüyor. Askeri nizamla eğitilen çocuklara 3 ay süreyle teorik eğitim de verildiği belirtiliyor. Bu çocukların belli sürelerle kamplarda eğitildikten sonra dağda düzenlenen törenle tekrar Türkiye sınırları içine getirildiği belirtiliyor.

Reklam
Reklam

OSLO MÜZAKERECİSİ DE ORADA

PKK’nın arşivinde de olduğu bildirilen 2003 yılına ait fotoğraflarda, bir isim de öne çıkıyor. MİT heyeti ile PKK yöneticilerinin 2010 yılında Oslo’da yaptığı görüşmeye katılan, örgütün üst düzey yöneticisi, ‘Avareş’ kod isimli Mustafa Karasu’nun da çocuklarla çektirdiği fotoğraflar dikkat çekiyor. Kış aylarında çekildiği görülen fotoğraflarda, karla kaplı dağlık arazide bazıları otomatik silahlı 11 çocukla PKK yöneticisi Mustafa Karasu objektiflere poz veriyor.

CENEVRE ÇAĞRISI’NI İMZALADI

PKK kaynakları, kamplara kimsenin zorla götürülmediğini, kendi isteği ile gelenlerin de çatışmalardan uzak olduğunu söylüyor. PKK, 2013 yılının ekim ayında Cenevre Çağrısı uyarınca, ‘Çocukların Silahlı Çatışmaların Etkilerinden Korunmasına Dair Taahhütname’yi imzaladığını açıklamıştı. Söz konusu sözleşme, tarafların 18 yaşın altındaki çocukları çatışma alanlarının dışında tutmasını öngörüyor.

PKK: GÖNÜLLÜLÜK ESASTIR

Bu arada PKK, 27 Mayıs tarihinde yaptığı açıklamada, çocukların kaçırıldığına ilişkin açıklamayı yalanlamış ve iddialara özetle şu yanıt verilmişti: “Her şeyden önce belirtiyoruz ki, PKK’nın gerilla saflarına katılan herkes gönüllü bir biçimde kendisi katılmaktadır. Gönüllü olmaması durumunda zaten bir kişiyi saflarımızda tutmamız mümkün değildir. Bu nedenle şimdiye kadar hiç kimse kaçırılmamıştır, katılan herkes gönüllü ve kendi öz iradesiyle katılmaktadır. Ayrıca saflarımıza katılım yaş sınırı bellidir. Yaş sınırı konusunda merkez karargâh komutanlığımızın uluslararası kuruluşlarla yapmış olduğu anlaşmalar mevcuttur ve bu anlaşmalar bizim için geçerlidir. Bundan dolayı yaş sınırına uymayanlar, birileri istediği için değil, hareketimizin kararıyla geri gönderilmektedir. Saflarımıza gelen bir kısım genci geri göndermemiz, kendileri için bir çok felakete yol açılmasına vesile olacaktır. Bu yüzden bu gençleri geri göndermeyi değil, savaş dışı alanlarda eğitmeyi esas almaktayız. Yaş sınırına uymayan herhangi bir kimsenin tarafımızdan savaşa sokulması zaten söz konusu değildir.”

Reklam
Reklam

Bu neyin eğitimi?

PKK terör örgütü, 2000’lerin başından beri çocuk ve gençlere silah eğitimi veriyor. Örgütün arşivinde, ellerinde otomatik silahla eğitim yapan 14-15 yaşında çocukları gösteren yüzlerce fotoğraf var. İşte bu fotoğraflar da yüzlercesinden birer örnek. Kız ve erkek çocuklar ellerinde silahla, dağdaki PKK’lılarla objektiflere poz vermiş. Bu tür fotoğraflar terör örgütüne yakın internet sitelerinde de bir çok kez yayınlandı.

Anahtar Kelimeler: