Dağdaki çobanla, şehirli insanın beyni...

Yeni bir araştırma, şehirde yaşayan insanların beyninin kırsal alanlarda yaşayanlardan daha farklı olduğunu gösterdi.

LONDRA (ANKA) - Almanya'daki Heidelberg üniversitesinde görev yapan Profesör Andreas Meyer-Lindenberg tarafından gerçekleştirilen ve Nature Dergisi'nde yayınlanan araştırmaya göre, şehirde yaşayan insanların beyinleri kırsal alanda yaşayan insanların beyinlerinden farklı olduğu belirlendi.

The Guardian tarafından yansıtılan araştırmada, stres altında olan şehirli insanların beyninde duygu ve kaygıyı düzenleyen bölgenin çok hareketli olduğu ve kentsel bölgelerde ruh sağlığı problemlerini oranının yüksek olmasının bu farkla açıklanabileceği belirtiliyor.

Reklam
Reklam

Haberde, önceki araştırmaların, şehirlerde yaşayan insanlarda kaygı bozukluğu riskinin yüzde 21, duygu durum bozukluğu riskinin ise yüzde 39 oranında arttığını gösterdiğine dikkat çekiliyor.

50’den fazla kentsel bölgelerde yaşayan gönüllünün beyin taramasının yapıldığı yeni araştırmanın ise, katılımcıların performansları konusunda kaygılanmaları üzerine tasarlandığı belirtiliyor.

Ayrıca, Profesör Andreas Meyer-Lindenberg’in, kentli insanların beyinlerinde duygu ve kaygıyı düzenleyen bölgenin çok hareketli olmasının ruh sağlığı problemlerinin kökenini olabileceğini söylediğine dikkat çekiliyor.

-2050'DE İNSANLARIN YÜZDE 70'İ ŞEHİRLERDE YAŞAYACAK-

Gazete ayrıca, 2050 yılına gelindiğinde insanların yaklaşık yüzde 70'inin kentlerde yaşıyor olabileceği yönündeki tahminlere işaret ederek, Nature Dergisi araştırmacılarının ortalama olarak, şehirde yaşayanların daha zengin olduğunu, daha iyi beslendiğini, sağlık hizmetlerinin ve doğum kontrol olanaklarının daha iyi olduğunu yazdığını belirtiyor.

Ancak araştırmacılar, kentlerde yaşayanlarda kronik hastalık riskinin daha fazla olduğunu belirterek, şehirlerdeki stresli sosyal ortama ve insanlar arasında sosyal farklılıkların daha fazla olduğuna dikkat çekiyor.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: