Dağdan Çıkan Maden Suyu Hastalıkları Iyileştiriyor

Hatay’ın Erzin ilçesinde bulunan şifalı kaplıcalar yaz sezonuna başladı. Şanlıurfa, Gaziantep, Diyarbakır, Osmaniye, Kilis ve...

Hatay’ın Erzin ilçesinde bulunan şifalı kaplıcalar yaz sezonuna başladı. Şanlıurfa, Gaziantep, Diyarbakır, Osmaniye, Kilis ve Adana’dan çok sayıda ziyaretçisi bulunan kaplıcalarda dağdan çıkan su sindirim sistemi, böbrek ve idrar yolları rahatsızlıkları, metabolizma bozukluğu ve romatizmaya kadar birçok hastalığın şifa kaynağı.

Erzin’in Başlamış Köyü'nde 1940'lı yıllardan bu yana hastaların uğrak yeri haline gelen kaplıcalar, günümüzde de şifa arayanların umut aradığı önemli mekanlar arasında bulunuyor. Sülfat, magnezyum, kalsiyum, karbondioksit ve bromürlü bir bileşime sahip 24 derece sıcaklıktaki kaplıca suyu sindirim sistemi hastalıkları, böbrek ve idrar yolları rahatsızlıkları ve metabolizma bozukluklarına iyi geliyor.

Reklam
Reklam

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte kaplıcalara Gaziantep, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Diyarbakır ve Mardin’in yanı sıra çevre illerden de çok sayıda ziyaretçi geliyor. Yılda yaklaşık 10 bin kişi, hastalıkları iyileştirdiği dilden dile dolaşan kaplıcalarda tatilini geçiriyor. Şehrin sağlık turizmini canlandıran ve ekonomisine büyük katkılar sağlayan ılıcalar Almanya, Yunanistan, Azerbaycan ve Arap ülkelerinden yabancı turistleri de ağırlıyor. İçmeler mevkiinde ziyaretçilerin kalabilmeleri için 850 yatak kapasiteli bir de pansiyon bulunuyor. Haziran ve Eylül aylarında yatak kapasitesi tamamen dolan pansiyon, Erzin Belediyesi’nin çalışması sonucu restore edildi.

Ilıcalarda kalacak yer sıkıntısı yaşandığına vurgu yapan Erzin Kaymakamı İskender Yönden, ‘’Çok uzak şehirlerden insanlar ailelerini alarak buraya geliyor. Yabancı ülkelerden de çok sayıda ziyaretçimiz var. Kaplıcalarımızdan çıkan su gerçekten şifa kaynağı, insanı dinlendiriyor. Hazır marketlerden satılan maden suyu ilçemizden çıkıyor. O yüzden Erzin Belediyemizin burada hizmet veren moteli, insanlarımıza yetmiyor. Yatak kapasitesi yaz aylarında tamamen doluyor. O yüzden Şanlıurfa’dan, Diyarbakır’dan bir hafta tatilini geçirmek için gelen vatandaşları dışarıda bırakmamak adına bir otel yapılması gündemimizde. İçmeler bölgemize yapılacak otel, insanlarımızın tatil boyunca kalacakları yer olacak. Biz de otelin yapılacağı günü iple çekiyoruz.’’ dedi.

Reklam
Reklam

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Ana Bilim Dalı Başkanlığı Çekmece Nükleer Araştırma Enstitüsü'nün yaptığı araştırma sonucu, ilçedeki kaplıca ve içme sularının sağlığa olumlu etki yaptığının kanıtlandığına dikkat çeken Kaymakam Yönden, ‘‘İçmeler bölgemizde sezonu çok şükür açtık. Burada ziyaretçiler, aileleriyle çocuklarıyla birlikte rahat bir tatil geçirecekler. Kaplıca ve şifalı maden suyunun çeşitli hastalıklara iyi geldiği söylenmektedir. Bu su, kayaların çeşitli yerlerinden çıkmaktadır. Erzin içmelerinin suyu hafif tuzlu ve acımsı, bikarbonatlı, toprak kalevili, karbondioksitlidir. Ayrıca, suda bromür de vardır. Kısacası ılıcamızdaki su mineral bakımından zengin tam bir sağlık hazinesidir. Biz tüm vatandaşları Erzin ılıcalarına davet ediyoruz.’‘ diye konuştu.

Bölgenin her türlü yatırıma açık olduğuna değinen Yönden, 'Turizmin Şifalı Suyu' İçmeler ve Ilıcalar Bölgesinin Çevre Düzenlemesi Projesi hazırladıklarını ve Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA)'nın Turizm Altyapısının Geliştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında, bu projelerinin hibe almaya hak kazandığını söyledi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz