ŞANLIURFA (İHA) - Tarihi ve kültürel zenginliğiyle 'Müze Şehir' olarak adlandırılan Şanlıurfa'da birçok tarihi eser ilgisizlik yüzünden adeta yok olmaya terk edildi. Şanlıurfa'nın arkasında bulunan dağların zirvesinde kurulan tarihi kilise de adeta unutuldu.
Onikiler Mahallesi'nden sonra yaklaşık 2 kilometrelik bir patika yolla ulaşılabilen tarihi bölgedeki zenginlikler adeta dağların ardına terk edilmiş durumda. Yapım tarihi bilinmeyen; ancak halk arasında "Deryakup Kilisesi" ya da "Nemrut'un Tahtı" denilen tarihi eser, yılların ihmaline dayanamayınca önemli bölümleri çöktü. Genişçe bir alanı kapsayan küçük kiliseler, sarnıçlar, mağaraların yer aldığı bölge sahipsizlik ve ilgisizlik yüzünden definecilerin akınına uğradı. Her tarafı kazılarak tahrip edilmiş tarihi bölgenin tanıtımı için Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın destekleri bekleniyor.
Şanlıurfa dağlarının zirvesindeki Deryakup Kilisesi hakkında bilgi veren Şanlıurfa Belediyesi Kültür ve Turizm Müdürü Necmi Karadağ, tarihi yapının M.Ö. 1. yüzyılda dönemin kralı Akbar'ın oğlu Şaledu'nun aile fertleri için kaya mezarı olarak inşa edildiğini, başka bir rivayette ise buranın M.S. 400 ya da 500 yıllarda Suruçlu Aziz Yakub'un manastırı olarak kullanıldığının iddia edildiğini söyledi. Karadağ, genişçe bir alanı kapsayan bölgede Hz.Yakup Peygamber'in (R.A.) bir süre ikamet ettiğinin halk arasında söylendiğini belirtti.