'Daha Adil Bir Dünya İçin Yanımda Ol’ kampanyası TBMM’de başlatıldı

'Kadına Karşı Şiddete karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü nedeniyle başlatılan kadına karşı şiddet ile...

'Kadına Karşı Şiddete karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü nedeniyle başlatılan kadına karşı şiddet ile mücadelede 'Bizde Varız' ile UNDP Türkiye ve BM kadın ortaklığında yürütülen 'Türkiye'de Cinsiyet Eşitliğine Yönelik Elverişli Ortamın Teşvik Edilmesi Ortak Programı' ve 'Daha Adil Bir Dünya İçin Yanımda Ol' kampanyası imza ve tanıtım toplantısı TBMM'de yapıldı. Meclis Tören Salonu'ndaki törene TBMM Başkanı Cemil Çiçek de katıldı.
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, ''25 Kasım Kadına Karşı Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü dolayısıyla ''Bizde varız'' kampanyası için düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, konunun eğitim, öğretim boyutu olduğunu belirtti.
Toplantının, başta şiddet olmak üzere kadına karşı her türlü olumsuz tutum ve davranışları bir ölçüde kınamak, bu konuda dayanışma içinde olmak, toplumda farkındalık yaratmak üzere düzenlendiğine işaret eden Çiçek, Meclis'in bu ve benzeri konulara ev sahipliği yapması, desteklemesi, faaliyetlerin buradan kamuoyuna duyurulmasının, ''Meclis'in itibarı, saygınlığı ve her türlü toplumsal sorunun bu çatı altında konuşulması inancı'' açısından önemli olduğunu vurguladı.
TBMM Genel Kurulu'nda dün akşam kadına karşı şiddete ilişkin Avrupa Konseyi sözleşmesinin onaylandığını hatırlatan Çiçek, bu alanda kadınların ilk kez bir uluslararası sözleşme teminatına kavuşması ve bugüne yetişmesinin önemli olduğunu söyledi.
Bu sözleşmenin Türkiye'nin dönem başkanlığında ve öncülüğünde tüm kadınlara armağan edildiğini anlatan Çiçek, şöyle konuştu:
''Türkiye burada da öncü ve önemli bir rol oynadı. Kadınlarımızın sahip olduğu bir kısım haklar, gelişmiş bir çok ülkeden önce kadınlarımıza verildi. Bir şeyin sadece mevzuatta hak olarak tanınması önemlidir ama bütün mesele uygulamadadır. Uygulamada eksiklikler, aksaklıklar varsa, yeteri kadar bu işin farkında değilsek, mevzuatımızda bunların tek başına verilmesi anlam ifade etmez. Haklar ve özgürlükler yaşanmak, özümsenmek için ortaya konur. Eğer yaşamıyorsak, bununla ilgili hayata intikal eden olumlu şeyler yoksa, bunların mevzuatta bulunmasının, pratikte kadınlarımıza çok fazla katkısı olmaz. İşin eğitim boyutu var, onu görmemiz gerekiyor. Biz her işi toplum olarak yasayla düzenleme kolaycılığına giden bir toplumuz. 'Hangi sorunumuz varsa kanun çıkaralım, halledelim.' O işin bir boyutudur. Kanunların elbette olumsuz gidişatı olumluya döndürmek, yanlışları ortadan kaldırmak noktasında bir etkisi vardır ama işin özünde eğitim eksikliği olduğu ortadadır. Bir toplumsal eğitime de ihtiyacımız var. Bu tür toplantılar, kampanyalar, kadın hakları konusunda bir farkındalık yaratmak açısından önemli. Ben de bunun için bugün burada bulunuyorum.''
TBMM Başkanı Çiçek, kadınlara yönelik en ayıp şeyin şiddet olduğunu, bunun da insanlık ayıbı olduğunu vurgulayarak, ''Bir ülkede demokrasinin kalitesi için bir çok gösterge vardır. Ama bana göre en önemli göstergelerin başında, kadına yönelik uygulamalar gelir. Eğer bu konularda önemli göstereler varsa, olumlu göstergeler her geçen gün daha iyiye gidiyorsa demokrasinin kalitesi yükseliyor demektir. Demokrasi orada bir anlam ifade ediyor, o topluma çok şey veriyor demektir. Ama bu anlamda göstergeler iyiye gitmiyorsa, mevzuattaki olumlu düzenlemelere rağmen o zaman yeni baştan politikalarımızı gözden geçirmemiz gerekiyor.'' diye konuştu.

Reklam
Reklam

"CİNSİYET EŞİTLİĞİ SOSYOEKONOMİK KALKANMANIN SAĞLANMASINDA DA ETKİLİ"
BM Türkiye Koordinatörü ve UNDP Türkiye Temsilcisi Shahid Najam da toplantıda yaptığı konuşmada, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sadece haklar açısından iyileştirmeleri değil, sosyoekonomik gelişmenin ve kalkınmanın sağlanmasında da etkili olduğunu belirtti.
TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Azize Sibel Gönül ise kampanya hakkında bilgi verdi. Kadına karşı şiddetle mücadelede farkındalık ve toplumda duyarlılık yaratılmasının hedeflendiğini söyledi. Kampanyaya ilk imzayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın attığını hatırlatan Gönül, bunun, Türkiye'nin kadına yönelik şiddetle mücadeledeki kararlığını göstermesi açısından önemli olduğunu vurguladı.
Konuşmaların ardından AK Parti Gümüşhane Milletvekili Kemalettin Aydın, ''Biz de varız'' kampanyasının bildirgesini okuyarak Çiçek'ten imza atmasını istedi.
Aydın'ın kendisine verdiği bildirgeyi alırken, ''Islak imza istiyorlar.'' diyen Çiçek, ''Hayatımda onbinlerce metne imza attım. Hele Bakanlar Kurulu da olunca her gün tomar tomar evrak gelir. Ama hayatımda attığım iki önemli imza var; Birisi evlenirken nikah defterine attığım imzadır, ikincisi de budur.'' dedi.
TBMM Başkanı Çiçek, daha sonra kampanyaya imza attı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz