Daha Az Prim Ödemenin Yolu!

Ülkemizde işverenler üzerindeki vergi ve sigorta primi yükü oldukça fazla. Ancak işverenler yasal teşviklerden faydalanarak daha az prim ödeyebilirler. Bunlardan birisi de 5 puanlık prim indirimi.

Normalde bir işveren çalıştırdığı bir işçi için SGK’ya %34,5 oranında prim ödüyor. Bu oranın %2’si kısa vadeli sigorta kolları için (iş kazası ve meslek hastalığı gibi), %12,5’i genel sağlık sigortası için ve %20’si de yaşlılık, malullük ve ölüm sigortaları için alınıyor. Bu primlerin bir kısmı işverenin cebinden çıkıyor, bir kısmı da işçinin ücretinden kesiliyor.

Ülkemizde uygulanan birçok teşvik sistemi var. Bunlardan birisi de 5 puanlık prim indirimi teşviki. Belli şartlar yerine getirilirse işveren %20’lik yaşlılık, malullük ve ölüm sigortası primini 5 puan düşük yani %15 oranında ödeyebiliyor. Bu da asgari ücretle çalışan bir işçi için işverene ayda yaklaşık 82 TL’lik bir avantaj sağlıyor.
Gerek sağladığı avantaj gerekse de uygulamadaki basitlik nedeniyle işverenlerin bu teşvikten faydalanmasında yarar var.

Reklam
Reklam

Sigortasız İşçiniz Olmamalı

5 puanlık prim indirimi teşvikinden faydalanmak için bazı şartlar getirilmiş. Bu şartlar şöyle;

-İşverenler prim belgelerini yasal süresinde geciktirmeden SGK’ya vermeliler.

-Primlerini süresinde ödemeliler.

-SGK’ya prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borçları bulunmamalı. Borçları varsa bunlar taksitlendirilmiş olmalı.

-Kayıtdışı (sigortasız) işçi çalıştırmamalı.

-SGK’ya sahte sigortalı bildirmemeli.

Bir Yıl Yasak Var

Şayet bir işverenin sigortasız işçi çalıştırdığı veya SGK’ya sahte sigortalı bildirdiği tespit edilirse bir yıl süreyle teşvikten faydalanması yasaklanıyor. Ayrıca teşvikten yersiz olarak faydalanıldığının tespiti hâlinde, yararlanılan teşvik tutarı işverenden gecikme cezası ve gecikme zammı ile birlikte tahsil ediliyor. Yani sigortasız işçi çalıştırmanın işverene büyük zararı dokunuyor.

Bazı İllere 6 Puan Daha İndirim Var

2013 yılında 6486 sayılı Kanun ile getirilen düzenlemeyle kalkınmada öncelikli bazı illerde 5 puanlık prim indiriminin yanı sıra sigortalı başına asgari ücret üzerinden 6 puanlık prim indirimi uygulanması da mümkün. Yani bu illerde prim indirimi toplamda %11 olabilmekte. 6 puanlık prim indiriminden faydalanmada da 5 puan indirimiyle aynı kurallar geçerli.

Reklam
Reklam

Bakanlar Kurulu bu teşvikten faydalanabilecek 52 il belirlemiş ve üç gruba ayırmış. Ekstra 6 puanlık indirimden bu illerin bir kısmı 4 yıl, bir kısmı 5 yıl ve bir kısmı da 6 yıl süreyle faydalanabiliyor.

Sorularınız için:
mehmet.bulut79@mynet.com