'Daha fazla faiz indirimi beklemiyorum'

Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararı sonrası açıklamalarda bulunan ECB Başkanı Mario Draghi daha fazla faiz indirimi beklemediğini söyledi.

Avrupa Merkez Bankası(ECB) Başkanı Mario Draghi, varlık alım programının 2017 yılı Mart ayına kadar devam edeceğini ve gerekirse daha da uzayabileceğini söyledi.

ECB, varlık alım miktarını da 60 milyar eurodan 80 milyar euroya çıkardığını bildirmişti.

Draghi bugün gerçekleştirilen faiz toplantısının ardından basın toplantısı gerçekleştirdi.

ECB Başkanı, varlık alım programının enflasyonda hedefe doğru sürdürülebilir yükseliş görülene kadar devam edeceğini kaydetti.

Draghi, yapılan düzenli analizlerin ardından yeni makro ekonomik projeksiyonları dikkate alarak para politikasında değişikliklere gittiklerini belirtti. Draghi, "Farklı enstrumanlar arasında sinerjiyi artırmayı hedefledik." dedi.

Reklam
Reklam

ECB Başkanı, canlandırma programının kapsamlı ve toparlanmayı destekleyici oluduğuna işaret etti.

4 LTRO, 2 REFİNANSMAN OPERASYONU YAPILACAK

ECB Başkanı Draghi, yeni program kapsamında 4 TLTRO, 2 refinansmanoperasyonu yapacaklarını ifade etti. Draghi, "İhaleler Haziran'da başlayacak ve operasyonların her biri 4 yıl vadeli olacak." dedi.

Draghi, şirket tahvilleri alımının 2. çeyrek sonunda başlayacağını kaydetti.

TLTRO faiz oranlarının da mevduat faizi gibi düşük olacağına dikkat çeken Draghi, "Faizler uzun bir dönem için cari veya düşük seviyelerde kalmaya devam edecek. Düşük faizlervarlık alım programı sona erdiktensonra da sürecek." diye konuştu.

Draghi, enflasyon görünümünün gelişimini çok yakından izleyecekleri mesajını verdi. Anket verilerinin büyümede beklenenden zayıf ivmeye işaret ettiğini kaydeden Draghi, "Toparlanmanın ılımlı bir hızla devam
etmesini bekliyoruz. Düşük petrol fiyatları hanehalklarına ve şirket karlarına destek sağlayacaktır." şeklinde görüş belirtti.

ECB Başkanı, Euro Bölgesi'nde toparlanmanın gelişmekte olan piyasalarda baştırılmış büyüme nedeniyle yavaşladığına dikkat çekti.

Reklam
Reklam

ECB BÜYÜME VE ENFLASYON TAHMİNLERİNİ DÜŞÜRDÜ

ECB, 2016 için GSYH büyüme tahminini yüzde 1,7'den yüzde 1,4'e, 2017 için yüzde 1,9'dan yüzde 1,7'ye indirdi, 2018 için ise yüzde 1,8 olarak açıkladı.

Enflasyon oranlarının önümüzdeki aylarda negatif kalmaları, daha sonra toparlanmalarını beklediğini kaydeden Draghi, ECB'nin enflasyon tahminlerini düşürdüğünü açıkladı.

Draghi toplantı sırasında yaptığı açıklamada, 2016 yılı için enflasyon tahmininin yüzde 1,0'den yüzde 0,1'e, gelecek yıl için yüzde 1,6'dan yüzde 1,3'e çekildiğini söyledi.

ECB'nin 2018 yılı için enflasyon tahmini ise yüzde 1,6 olarak belirlendi.

Büyümeye yönelik risklerin aşağı yönlü olduğunu belirten Draghi şu anki görünüme göre daha fazla faiz indirimi olmasını beklemediğini söyledi ve "koşullar değişebilse de ECB şu an faizleri daha fazla düşürmeyi gerekli görmüyor" ifadesini kullandı.

Avrupa Merkez Bankası(ECB), bugünkü toplantısında refinansman operasyon faiz oranını yüzde 0,05'ten yüzde 0,00, mevduat oranını yüzde -0,30'dan yüzde -0,40'a ve marjinal gösterge faiz oranını yüzde 0,30'dan yüzde 0,25'e indirdi.

Reklam
Reklam

Banka'nın bir sonraki toplantısı 21 Nisan tarihinde gerçekleşecek.