Daha Verimli Hasat Için Üreticilere Yaprak Analizi Çağrısı

Eğirdir Meyvecilik Araştırma İstasyonu Müdürlüğü Bitki Besleme ve Sulama Bölümü'nde görevli ziraat yüksek mühendisi Mesut Altındal, meyve yetiştiricilerine daha verimli

Eğirdir Meyvecilik Araştırma İstasyonu Müdürlüğü Bitki Besleme ve Sulama Bölümü'nde görevli ziraat yüksek mühendisi Mesut Altındal, meyve yetiştiricilerine daha verimli ürün elde edebilmeleri için yaprak analizi yaptırmaları çağrısında bulundu.

Mesut Altındal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaprak analizinin meyve ağaçlarının beslenme durumunun değerlendirilmesi açısından önemli bir işlem olduğunu söyledi.

Yetiştiricilerin verimli ürün alabilmeleri için öncelikle toprak analizi yaptırmaları gerektiğini anlatan Altındal, toprak analizi ile bitkinin ihtiyaçlarının belirlendiğini, verilere göre gübreleme yapıldığını kaydetti.

Reklam
Reklam

Bitkinin gübrelemeden ne kadar faydalandığının belirlenmesi için de yaprak analizi yapılması gerektiğini vurgulayan Altındal, şunları kaydetti:

"Toprak analizine göre gübrelemeden bitkinin ne kadar faydalandığını ya da bitkinin bir ihtiyacının olup olmadığının belirlenmesi için yaprak analizinin de yapılması gerekiyor. Analizde bitkide herhangi bir besin eksikliğinin olup olmadığı, bitkinin verilen gübreden ne ölçüde faydalandığı, doğru gübreleme yapılıp yapılmadığı ya da yapıldıysa hataların düzeltilmesi ve bitki köklerinde besinlerin alınmasına engel bir durum olup olmadığı belirleniyor. Daha sonra bitkide görülen eksiklikler giderilerek, daha iyi ürün alınması sağlanıyor. Üreticilerimize bol ürün elde edebilmeleri için yaprak analizi yaptırmalarını tavsiye ediyoruz."

Yaprak analizinin tüm bitkilere uygulanabileceğini belirten Altındal, analiz için en uygun zamanın tam çiçeklenme döneminden 8-12 hafta sonra olduğunu kaydetti. Bu aralığın haziran ayının sonu ile temmuz ayının ortasına denk geldiğini dile getiren Altındal, bu dönemde özellikle elma, armut, ayva ya da şeftali üreticilerinin meyve ağaçlarına yaptıracakları yaprak analiziyle, varsa ağaçların ihtiyaçlarını belirlenip müdahale edilerek daha çok meyve elde edebileceklerini kaydetti.

Reklam
Reklam

Mesut Altındal, yaprak analizinin, bugünlerde hasat edilen kiraz gibi meyve ağaçlarında uygulandığında ise bir sonraki dönemde elde edilecek meyve için faydalı olacağına dikkati çekti.

Mesut Altındal, yaprak analizi için gerekli yaprak örneklerinin sağlıklı ağaçlardan alınması gerektiğini söyledi. Verimli bir analiz için bahçedeki ağaçların en az yüzde 20'sinden örnek alınması gerektiğini belirten Altındal, şöyle dedi:

"Bahçede farklı çeşitler bulunuyorsa ağırlıklı olan çeşitten örnekleme yapılması tavsiye edilir. Örnekleme, omuz seviyesinde bulunan bir yıllık sürgünlerin orta yaprakları sapları ile kopartılarak alınmalı ve örnekler soğuk zincirle laboratuvara ulaştırılmalıdır. Aksi takdirde sıcaklık etkisiyle yaprak bünyesinde bulunan besin elementlerinin yapısında ve miktarında değişiklik olabilir. 20 dekar arazi büyüklüğüne kadar usulüne uygun alınmış yaklaşık 100 yapraktan oluşan örnek yeterli olacaktır."

Atındal, yaprak analiz sonuçlarının 5 ile 10 gün arasında tamamlandığını sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam

Muhabir: Mehmet Erbek

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz