Yaprak KOÇER/AYVACIK Ayvacık Anaokulu öğretmenleri dünya genelinde iz bırakmış dahilerin bir çoğunun çocukluk dönemlerinde yaşıtlarına göre farklı, içe kapanık ve hatta konuşma güçlüğü çekmeleri nedeniyle dahi çocukların zamanında keşfedilmesi için çalışma başlatıldı. Geçen Eylül ayında 'Her çocuk özeldir' projesi başlatıldı. Proje kapsamında pedagog yardımı da alınarak çocuk ve ailelerle özel görüşmeler yapıldı. Gerçekleştirilen gözlemlerle özellikle 5 yaş grubundaki çocukların hangi alanlarda yeteneklerinin olduğu, içe kapanık, konuşmayan, arkadaşlarıyla iletişimi az olan çocukların aileleriyle görüşülerek bu durumun aslında farklılık değil çocuğa özgü bir yetenek durumu olup olmadığı anlaşılmaya çalışıldı. Proje kapsamında çocuklar, müzik, resim, matematik gibi alanlarda çalışmalara katıldı. Yeteneklerine göre çocuklar için yapılan çalışmalarda ilgili alanlarına ağırlık verildi.
Okul Müdürü Nurten Akkuş, dünyaca ünlü Albert Einstein, Wolfgang Amadeus Mozart gibi dahilerin hayatları incelendiğinde çocukluk döneminde dezavantajlı gibi görülen farklı çocuklar olarak algılandıklarını belirterek, şöyle dedi:
"Her çocuk kendine özgü bir yetenek ve algıya sahip. Fakat klasik öğretim yöntemleri belirli öğrencilerin üzerinde etkilidir. Biz bunu geliştirerek yetenek sahibi çocukların yeteneklerinin ortaya çıkması ve geliştirilmesi için çalışıyoruz. Dahilerin hayat hikayelerine baktığımızda bir çoğunun kayıp çocuk olarak görüldüğünü biliyoruz. Çocukken konuşma güçlüğü çeken Albert Einstein, sonra bir dahi olarak dünyanın karşısına çıktı. Çocukluk döneminde kendilerini keşfeden kimse olmadığı için hayattan kopuk yaşadılar. Üstün zekalı bu çocuklarımızın böyle bir zaman kayıp ile karşılaşmalarını istemiyoruz. Belki de çocuklarımızın içerisinde yetenekli buna aday olmaya layık çocuklar vardır."
Her çocuğun özel olduğunu ancak, keşfedilemeyebildiğini dile getiren Akkuş, "Çocuk içine kapanık, tam anlamıyla kendini ifade edemeyebilir, aile bunu fark etmemiş olabilir. Bu proje ile çocuklarımızı keşfedip ortaya çıkarmaya, geliştirmeye çalışıyoruz" dedi. Akkuş, yetenek keşiflerinin çok küçük yaşlarda olması gerektiğini, ilkokul dönemini geç olarak değerlendirdiklerini ifade ederken, "Okul öncesi eğitimde yapılacak ilk uygulamaların ardından bu özel çocuklarımızı bilim sanat merkezlerine yönlendireceğiz. Proje devam ediyor. Tespit çalışmalarını sürdürüyoruz. Dahi olduğuna karar verdiğimiz bir çocuğu belirlediğimizde eğitimi daha özel bir şekilde alması için çaba harcayacağız" diye konuştu.
Proje Koordinatörü Pınar Durkan da yetenek tespiti için çocukları yapılan çalışmanın özelliğine göre izleyip değerlendirdiklerini anlatırken, şöyle devam etti:
"Baktığımızda çocukların her birinin belli alanlarda daha iyi ve yetenekli olduklarını görüyoruz. Biz de onları ilgili oldukları bu alanlarda yoğunlaştırıyoruz. Bu şekilde ilerleme sağlayacak çocuklar oldu. Amacımız geleceğin dahilerini çok geç kalmadan bulmak ve ortaya çıkarmak."
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz