Dâhil ne demek? Dâhil kelimesinin TDK sözlük anlamı nedir?

Günlük hayatta okuduğumuz veya duyduğumuz; bir şekilde maruz kaldığımız tüm sözcüklerin anlamlarının en doğru halini bilmek imkansıza yakındır. Çoğu sözcüğün anlamı tümcenin kullanıldığı bağlamdan anlaşılabilir olsa da azımsanmayacak bir yüzdesinin bağlamdan çıkarılması pek olası değildir. Bunun nedeni olarak sözcüklerin anlamlarının nedensiz olması, yani kavram ya da anlam ile bunu işaret eden biçim, ses dizisi arasındaki ilişkinin arasında bir bağlantı bulunmuyor olması gösterilebilir. Peki, Dâhil ne demek? Dâhil kelimesinin TDK sözlük anlamı nedir?

Nedensizlik ilkesi, yansıma sözcüklerin dışında kalan tüm sözcükler için geçerlidir. Yansıma sözcüklerin nedensizlik ilkesinden etkilenmiyor olması, bu sözcüklerin doğada bulunan sesleri taklit ediyor olmasından kaynaklanır. Dolayısıyla yansıma sözcükler dışında kalan tüm kelimelerin anlamları için, TDK tarafından yayımlanan anlam bilgisine ihtiyaç vardır. Gündelik yaşamınızda maruz kaldığınız Dâhil sözcüğünün anlamı ve kökenini buradan öğrenebilirsiniz. Dâhil ne demektir?

Dâhil Ne Demek? Dâhil TDK sözlük anlamı nedir?

  • Dâhil kelimesinin TDK sözlüğe göre 3 farklı anlamı vardır.
  • Dâhil kelimesinin kökeni Arapça dilidir.
  • Dâhil kelimesinin Arapça dilindeki karşılığı dāḫil şeklindedir.
Reklam
Reklam

Dâhil TDK sözlük anlamı şu şekildedir:

  1. isim İç, içeri
  2. zarf İçinde, ... ile birlikte
  3. zarf İçinde, içine almış durumda

    Dâhil Kelimesinin Cümle İçerisinde Kullanımı

    "Bütün bu şeraitten daha elim ve daha vahim olmak üzere, memleketin dâhilinde iktidara sahip olanlar, gaflet ve dalalet ve hatta hıyanet içinde bulunabilirler." - Atatürk
    "Bütün bu insanlar, amcası dâhil tiyatroda perdenin açılmasını bekler gibidir." - Tarık Buğra
    "KDV dâhil." - ****

Dâhil Kelimesinin Kullanıldığı Atasözleri, Deyimler ve Birleşik Fiiller

dâhil etmek dâhil olmak
Anahtar Kelimeler: