Daka, Muş’ta Girişimcileri Bilgilendirdi

Muş, Van, Bitlis ve Hakkari illerini kapsayan Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA), Muş’ta bilgilendirme toplantısı...

Muş, Van, Bitlis ve Hakkari illerini kapsayan Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA), Muş’ta bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplantıda katılımcıları bilgilendiren DAKA Genel Sekreteri Dr. Emin Yaşar Demirci, ajansın 2012 mali destek programlarını açıkladı. Meyvecilik ve sebzeciliğin geliştirilmesi ile yenilenebilir enerji kaynakları kullanımının özendirilmesi programı olmak üzere iki ayrı mali destek programı olduğunu ifade eden Emin Yaşar Demirci, meyvecilik ve sebzeciliğin geliştirilmesi programının Hakkari’de uygulanacağını kaydetti. Meyvecilik ve sebzeciliğin geliştirilmesi programının genel amacının Hakkari’nin meyvecilik ve sebzecilik potansiyelini hareket geçirmek olduğunu ifade eden Demirci; “Ayrıca komşu ülkelere yönelik potansiyel ihraç ürünleri üretimini teşvik etmek ve böylece il ekonomisinin canlandırılmasını sağlayarak bölge içi gelişmişlik farklarını azaltmayı hedefliyoruz. Programın toplam bütçesi 4 milyon TL’dir. Asgari hibe miktarı 20 bin TL olup, verilebilecek azami hibe tutarı ise 400 bin TL’dir. Program kapsamında sunulacak projelerde, kar amacı güden kuruluşlar toplam proje maliyetlerinin yüzde 50’si, kar amacı gütmeyen kuruluşlar ise yüzde 75'i oranında hibe talep edebilmektedir. Programın birinci önceliği, başta ceviz olmak üzere kapama, tek çeşit meyve üretimi yapılan meyve bahçelerinin kurulması; ikinci önceliği ise yenilenebilir enerji kaynağı kullanan seraların oluşturulması olarak belirlenmiştir. Programa çiftçiler, KOBİ’ler, kooperatifler, birlikler, vakıflar, ziraat odaları, belediyeler, üniversiteler, köylere hizmet götürme birlikleri başvurabilmektedir” dedi.

Reklam
Reklam

Yenilenebilir enerji kaynakları kullanımının özendirilmesi mali destek programının genel amacının da, bölge işletmelerinin enerji girdi maliyetlerinin azaltılmasını sağlayarak sektörel rekabet güçlerinin artırılması ve bölgede yenilenebilir enerji kaynakları kullanımının özendirilmesi olduğunu belirten Demirci; “Programın toplam bütçesi 5 milyon TL’dir. Program kapsamında verilecek hibe tutarları 100 bin TL ile 700 bin TL arasında değişmekte olup, kar amacı güden kuruluşlar toplam proje maliyetlerinin yüzde 50'si, kar amacı gütmeyen kuruluşlar ise yüzde 75'i oranında hibe talep edebilmektedir. Program kapsamında öncelikli olarak güneş enerjisi ve hidrolik enerji kaynakları ile elektrik üretimi sağlayan yatırım projeleri desteklenecektir. Bu öncelik kapsamında kendi tükettiği enerji girdisini oto-prodüktör olarak üretecek yatırımcılar desteklenecektir. Program kapsamında desteklenecek diğer tür projeler ise; biyogaz, jeotermal, rüzgar, biyokütle, çöp gazı gibi diğer yenilenebilir enerji kaynakları ile elektrik üretimi sağlayan yatırım projeleri, yenilenebilir enerji kaynaklarının sulama, ısıtma ve kurutma amaçlı kullanımını sağlayan projeler ve yenilenebilir enerji kaynaklarına ilişkin Ar-Ge ve tanıtım faaliyetlerini içeren projelerdir. Programa KOBİ'ler, yerel yönetimler, üniversiteler, kamu kurum ve kuruluşları, organize sanayi bölgeleri, iş geliştirme merkezleri, kooperatifler ve birlikler başvuruda bulunabilirler” dedi.

Reklam
Reklam

Demirci, her iki mali destek programı için son başvuru tarihinin 7 Eylül 2012 saat 17.00 olduğunu sözlerine ekledi.

Toplantıya, DAKA çalışanlarının yanı sıra, kamu kurum amirleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve girişimciler katıldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: