Bazı kanser türleri, enfeksiyonlar, karaciğer hastalıkları nedeniyle splenomegali olarak adlandırılan dalak büyümesi problemi görülebilir.
Dalağın oldukça hayati önemde görevleri bulunur. Başlıca görevleri şu şekildedir:
Tüm bu önemli vazifeler şişlik ve büyüme halinde yerine getirilemez. Splenomegali olarak adlandırılan dalak şişmesi yüzünden sadece yıpranmış değil sağlıklı kan hücreleri de süzülür. Buna ek olarak trombositler olması gerekenden fazla miktarda birikir. Dalak görevini tam olarak yerine getiremediği için bağışıklık sistemi zarar görür, vücut hastalıklara karşı savunmasız kalır, enfeksiyon kapma olasılığı artar. Aşırı kan depolandığı için kanamalar da gözlenebilir. Dalak büyümesi yetişkinlerde olduğu kadar çocuklarda da görülebilen bir hastalıktır.
Dalak büyümesi hangi hastalıklara yol açar hususu üzerinde düşünüldüğünde ilk olarak akla gelen sağlık problemi kansızlıktır. Kansızlığa ek olarak kandaki pıhtılaşma sorunları, kanama eğiliminin artması, bağışıklık sisteminin zayıflaması, vücuttaki enfeksiyonların artması da dalak büyümesinin yol açtığı diğer sağlık sorunlarındandır.
Dalak büyümesi kansere yol açar mı? Dalaktaki aşırı büyüme dalak kanserine neden olabilir. Hayati tehlike içeren bir kanser türü olan dalak kanseri kronik kansızlığa, aşırı bitkinliğe, sindirim sorunlarına, vücutta kanamaya ve beslenme sorunlarına yol açar.
Dalak tam olarak işlev göremediğinden vücudun dalağa olan gereksinimi artar. Bu artış da dalağın şişmesine, büyümesine yol açar.
Hemolitik anemi nedeniyle kırmızı kan hücreleri bozulur veya zarar görür. Bu durum da dalakta büyümeye yol açar. Buna ek olarak orak hücre anemisi, talasemi ve sferositoz gibi kan rahatsızlıkları nedeniyle şekilsiz kan hücreleri üretilir. Bu kan hücreleri şekilsiz olduğundan kılcal damarlarda ilerleyemez. Dalak bu kötü hücrelerden vücudu arındırmaya çalıştığı için daha çok şişer.
Siroz, hipertansiyon gibi rahatsızlıklar yüzünden kan akışı bozulur ve azalır. Siroz yüzünden karaciğer hücrelerinde hasar oluşur. Bu hasar sebebiyle kanın normal akışı bozulur, damar sistemine geri gitmesine yol açar. Dalaktaki kan basıncı kötü etkilenir. Basıncın artışıyla dalak büyür. Ayrıca kalp nedeniyle de vücuttaki kötü kan akışı dalak büyümesini meydana getirir.
Kan kanseri, Hodgkin hastalığı olarak adlandırılan doku kanseri, lösemi ve lenfomaya bağlı olarak gereğinden fazla beyaz kan hücresi oluşur. Bu hücreler dalakta birikir ve şişmeye neden olur.
Hurler sendromu, Gaucher hastalığı, Niemann-Pick hastalığı gibi metabolik rahatsızlıklar büyümeye yol açar. Ayrıca sarkoidoz, lupus, romatoid artrit gibi iltihaplı hastalıklar da dalak şişmesi yaratır.
AIDS, hepatit, sıtma, verem, anaplazmoz, mononükleoz gibi vrüs, bakteri, parazitlerden kaynaklanan enfeksiyonlar büyümeye yol açar.
Hastalığın teşhisi için öncelikle dalak büyümesi kan tahlili yapılır. Kan tahlili ile kırmızı kan hücreleri, beyaz kan hücreleri ile trombositlerin sayımı yapılır. Kan testinin ardından dalağın büyüklüğün ölçülmesi, şişliğin diğer organlara yaptığı baskının boyutunun tespit edilmesi ve dalağın diğer organları tıkayıp tıkamadığının kontrol edilmesi için ultrason ile tarama yapılır. Ayrıca dalaktaki kan akışını takip edebilmek için manyetik rezonans ile görüntüleme yapılması gerekir.
Dalağın temizlenip daha iyi çalışması için en önemli unsur günlük yeterli miktarda su tüketilmesidir. Gün içinde 8-10 bardak su içilmesi oldukça yararlıdır. Su sayesinde dalak toksinlerden arınır ve kanı daha iyi temizler.
Zencefil, elma, kiraz, yaban mersini, havuç, kereviz, biber, salatalık, marul, brokoli, çilek, semiz otu, kuşkonmaz, kekik, karanfil ve kişniş gibi sebze ve meyvelerin tüketilmesi dalağın sağlıklı kalmasına yardımcı olur.