Dalaman'da 185 yıllık tahıl ambarı

MUĞLA (İHA) - Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) Dalaman Üretme Çiftliği'nde 185 yıldır tarım yapılıyor. Başta narenciye olmak üzere tahıl, sebze ve hayvan üretiminin yanında tohumluk üretiminde de önemli bir yer tutan Dalaman Üretme Çiftliği ülke ve bölge ekonomisine de büyük katıklar sağlıyor. İdari binasının da ilginç bir yapım hikayesi olan Dalaman Üretme Çiftliği, Osmanlı padişahı 3. Selim zamanında kurulurken, günümüze kadar çeşitli şekillerde el değiştirdi ve son olarak da TİGEM'e bağlı bir kamu kuruluşu olarak üretim yapmaya başladı.

Reklam
Reklam

Çiftliğin organizasyonu için Türk Sanayi ve Ticaret Bankası'ndan alınan kredinin geri ödenmemesi üzerine, ipotek gösterilen çiftlik, özel bir yasayla Mustafa Kemal Atatürk tarafından Abbas Hilmi Paşa'dan geri alındı. 10 yıl boyunca Gros adlı yabancı bir şirket tarafından kiralık olarak işletilen çiftlik, Atatürk'ün vasiyeti doğrultusunda 1938 yılında Devlet Zirai İşletmeleri Kurumu'na devredildi. Dalaman Üretme Çiftliği son olarak 1984 yılında da TİGEM çatısı altına alınarak kamu kuruluşu olarak üretimine devam etti.

Çiftliğin idare edildiği 1908 yılında yapılan idare binasının da ilginç bir yapım hikayesi var. Bina 1908 yılında Hilmi Abbas Paşa tarafından yaptırıldı. Hilmi Paşa ava meraklı olduğu ve Dalaman bölgesinde de av hayvanı çok olduğu için buraya bir av köşkü yaptırmaya karar verdi. İnşaat işi, Fransızlara verildi. Aynı günlerde Fransızlar Mısır'dan da bir inşaat aldı. Fransızlar Dalaman'da yapılacak inşaatla, Mısır'da yapılacak olan Tren Garı inşaatının projelerini karıştırdılar. Böylece tren yolu olmayan Dalaman'a Tren Garı binası, av yapılacak alanı olmayan Mısır'a da Av Köşkü binası yapıldı. Bu bina da o yıldan günümüze kadar Dalaman Tarım Üretme Çiftliği'nin idare binası olarak hizmet vermeye devam ediyor.

Reklam
Reklam