Dalaman’da 2012 Yılı Biçerdöver Kontrolleri Başladı

Dalaman’da hububat hasadında çiftçilerin büyük emek, zaman ve masrafla üretmiş oldukları tarla bitkilerinin zamanında, en...

Dalaman’da hububat hasadında çiftçilerin büyük emek, zaman ve masrafla üretmiş oldukları tarla bitkilerinin zamanında, en az dane ve sap kaybı ile tekniğine uygun olarak hasat edilmesini sağlamak ve bu sayede milli servet kaybını önlemek amacıyla biçerdöverle hasatta tarla kontrollerine başlandı.

Yapılan biçerdöver kontrolleri ili ilgili bilgi veren Dalaman İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Vedat Kaşkaya; “Çiftçilerimizin büyük emek, zaman ve masrafla üretmiş oldukları tarla bitkilerinin zamanında, en az dane ve sap kaybı ile tekniğine uygun olarak hasat edilmesini sağlamak ve bu sayede milli servet kaybını önlemek amacıyla ‘Biçerdöverle Hasatta Tarla Kontrolleri’ni başlaştık. Kontrollerle ilgili olarak müdürlüğümüz teknik elemanlarınca hububat hasadının yapıldığı köylerde gerekli açıklama ve bilgilendirmeler yapılmaktadır. Kontrolle mesai saati gözetilmeksizin aralıksız olarak hasat sezonu boyunca devam edecektir. Ayrıca tarla sahipleri ile hububat tarımında hasadı takiben toprağın yapısına ve çevreye vereceği zarar göz önüne alınarak, anız yakılmasının önlenmesi yönünde gerekli bilgilendirmeler yapılmıştır” dedi.

Reklam
Reklam

Anız yakmanın zararları hakkında da bilgiler veren Kaşkaya, “Anız yakılması son derece tehlikeli ve zararlıdır. Her yıl ülkemizde yakılan anızın hava koşulları ve tedbirsizlik yüzünden büyük çapta bir yangına dönüşmesi sonucu hektarlarca orman yanmaktadır. Ayrıca, anız yakımı topraktaki organik maddeleri yok ettiği için toprağın verimini düşürür ve daha çok gübre kullanımına yol açar. Daha çok gübre kullanımı da su kaynaklarımızın kirlenmesine yol açar. Anız yakımı ile çıplak kalan toprak, su ve rüzgâr erozyonuna uğrar. Toprağın verimi organik üst tabakasını kaybetmek suretiyle düşer. Anız yakımı, atmosfere karbondioksit salarak küresel ısınmaya da katkıda bulunmaktadır. Yaban hayatı açısından da anız yakmanın ciddi etkileri vardır. Ekin biçilirken yere düşen taneciklerden birçok evcil ve yabani hayvan beslenmektedir. Anız yakılırken bu tanecikler de yandıkları için, yaban hayatı bir besin kaynağını kaybetmiş ve belki de onu bekleyen kışı daha zor geçirmeye mahkûm edilmiş olmaktadır. Anız yakmanın başka tehlikeleri arasında ise telefon direklerini yanması ve daha da kötüsü, yoldan geçen arabaların görüş mesafesini azaltarak ölümcül kazalara sebep olmasıdır” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz