Dalda Durduğu Gibi Durmuyor: Mayalanmış Meyvelerle Beslenen Bazı Kuşlar İçmeden Sarhoş Oluyor.

Kuzey yarıkürenin yumuşak kış meyveleriyle beslenen kuşlar eğlenerek şehri ayağa kaldırıyorlarsa, bunun sebebi alkollü olmaları olabilir.

Yumuşak meyvelerde alkol, ilk donlarla mayalanmaya başladıklarında oluşuyor. Bu kış meyveleriyle beslenen kuşlar sarhoş oluyor.

“Çoğu kuş biraz çakırkeyif olur ve çok az insan onların sarhoş olduğunu anlayabilir,” diyor Meghan Larivee, Kanada'daki Environment Yukon resmi kuruluşundaki laboratuvar koordinatörü. “Ancak arada sırada bazı kuşlar işin ucunu kaçırıyor.”

Örneğin bu sonbahar Yukon, Whitehorse’da üvez ağacının mayalanmış meyvelerini mideye indirdikten sonra kafası güzel birkaç ipekkuyruk gibi (bombycilla garrulus).

Her ne kadar kuşlara alkol ölçüm cihazı üfletemesek de, ipekkuyruklarının alkolün etkisi altında uçtukları Larivee’ye göre oldukça açıktı. Kendisine ulaşan bir e-postada “Uçuş hareketlerini gerektiği şekilde, hatta bazen hiç yönlendiremiyorlar ve doğru düzgün yürüyemiyorlar,” yazıyor.

Reklam
Reklam

“İçeriye alındıklarında gagalarında meyve suyu lekeleri olan kuşlar sersemliklerini açıklayabilecek başka herhangi bir hastalık için muayene ediliyorlar.''

Daha talihsiz olanlarsa binalara çarparak ölüyor. Bu sonbahar Whitehorse’da bu şekilde iki ölüm kaydedildi.

Alkol Sorunu: Kuzey Amerika ve Avrupa’da bu tür olaylara dair birçok hikaye anlatılsa da, sebebin gerçekten de alkol olduğunu gösteren çok az çalışma yapılmış.

Paul Duff, Birleşik Krallık Hayvan ve Bitki Sağlığı Ajansında veteriner bilim insanı, bir diğer problemin de hayvanlarda alkol zehirlenmesini teşhis etmek için rutin bir testin yokluğu olduğunu ifade ediyor.

“Testler nispeten pahalı ve alkol çabuk kaybolabiliyor. Toksiklik de karakteristik lezyonlar bırakmıyor,” diyor Duff.

Duff, 2011’de 12 karatavuğun şüpheli ölümüyle ilgili bir polis soruşturması kapsamında kuzey İngiltere’nin Cumbria ilçesinde bir ilkokula çağrılmıştı. Bir ciğer örneğinde kayda değer seviyede alkol bulunduğunu da gösteren otopsi sonuçları kuşların mayalanmış üvez meyvesi yedikten sonra öldüklerini ortaya koyuyordu.

Reklam
Reklam

Kuşlar meyve dolu bir çobanpüskülü fidanından betona düşerek ölmüşlerdi.

Aynı ajans, 1999 yılında bir grup kızıl ardıç (turdus iliacus) hakkında benzer bir teşhis koymuştu.

Kaynak: National Geographic Türkiye
-----------------------------------