Dalgıç bakan kayak yaptı

BURSA (İHA) - Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, bayram tatili için geldiği Uludağ'da su altındaki hünerlerini, kayak pistinde de gösterirken, Türkiye'nin 2005 yılında ihracatta yeni rekorlar kıracağını söyledi.

Tüzmen, bayram tatili için geldiği Uludağ'da bol bol kayak yaparken, ustalığı ile kayak hocalarını bile şaşırttı. Tüzmen, kayak yaparken düşen bir bayana da yardım ederken, "Benim işim suyun altı. Ama kayak yapmayı da iyi bilirim" diyerek, nasıl kayak yapılacağını uygulamalı olarak anlattı.
Tüzmen, kayak sonrasında basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Tüzmen, 2004 yılının ilk 15 günü 1.8 milyar dolar olan ihracatın bu yılın aynı döneminde 2.6 milyar dolara yükseldiğini belirterek, "Bu rakamlara göre geçen yılla bu yılın ilk 15 günlerindeki ihracatta yüzde 40'lık artış, 2005 yılında yeni rekorların kırılacağını şimdiden gösteriyor. 15 günlük gösterge belki ufak görünebilir ama ihracatçı dünya ticaret pazarından daha fazla pay alabilmek için azimle mücadelesine devam ediyor" dedi.

Reklam
Reklam

"ÇİN'E UYGULANAN KOTA KONTROL ALTINDA" Tüzmen ayrıca bir soru üzerine, ucuz tekstil ürünleri ile hem Türkiye'nin iç pazarını, hem de ihracatını tehdit eden Çin menşeli ürünlerden 42 kategoriye konulan kotaların büyük bir titizlikle kontrol edildiğinin altını çizdi. 42 kategoride uygulanan kotalarla ilgili Çin'i görüşmeye çağırdıklarını ifade eden Tüzmen, "Bu kotayı koyarken, dünya ticaret kurallarına uyduk. Ancak bunu yaparken içerideki sektörlerimizde sıkıntılar yaşanıyor. Bu sektörlerde ihracatlarının durmasından şikayetçi. Kota konulan ürünlerin Çin ve Uzakdoğu üzerinden başka ülkelerden gelmesini de kontrol ediyoruz. Ev tekstili sektörümüzde kota içine alınmadığından dolayı sıkıntı yaşıyor. Bu sektörün 2 milyar dolar ihracatını dikkate alırsak, sektör serzenişinde haklı. Biz özel sektöründe katılımıyla önümüzdeki günlerde diğer sıkıntıları da gidereceğiz" diye konuştu.

"ULUDAĞ AKILLI KULLANILMALI"
Uludağ'a geldiğinde, Amerika'daki öğrencilik yıllarında kaldığı Colarado'yı hatırladığını dile getiren Tüzmen, "Uludağ'ı akıllı kullanırsak, burası çok önemli döviz kapısı haline gelir. Başbakanımız da turizm döviz girdileri konusunda çok hassas. Bu bakımdan herkes birlik ve beraberlik içinde hareket etmeli. Özellikle fiyat politikaları ortak belirlenmeli. Geçen yıl burada telesiyejlerin ortak kullanımıyla ilgili toplantı yapmıştık. Ancak bir mesafe alınamadı. Bu telesiyej senin, bu benimin kimseye yararı olmaz. Turizm ve otel işletmecileri tek kart sistemine geçmeli. Uludağ zenginlikleriyle dünyaca ünlü önemli bir kayak merkezi haline gelebilir. Komşu ülkelerden misafirlere de ağırlık vermeliyiz. Uludağ, yazın da dolu olmalı. Bu bakımdan Uludağ'daki eksikliklerin giderilerek, çözüm üretilmesi için herkes ortak hareket etmeli" şeklinde konuştu.
Tüzmen, Uludağ'da 40-50 yıldır marka olmuş insanların işletmelerinin de dikkate alınması gerektiğini vurgularken, gelecek yıl geldiğinde turizm ve otel işletmecilerinin ortak hareket ettiğini görmeyi arzuladığını da sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam