Dalış turizmi için Fethiye’ye Kızıldeniz modeli

Her yıl 10 milyon insanın dalış için gittiği Kızıldeniz’i model alan Fethiye, körfezi dalış merkezi...

Her yıl 10 milyon insanın dalış için gittiği Kızıldeniz’i model alan Fethiye, körfezi dalış merkezi haline getirmek için çalışacak. Körfezde incelemelerde bulunan bilim adamları, bölgenin temizlenmesi, balık çeşitliliğinin artırılması ve dalış merkezi haline gelmesi için AB desteği alınması önerisinde bulundu.
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası ve Deniz Ticaret Odası’nın ekim ayında ortaklaşa düzenlediği ‘Öldürdüğünüz Orfozu Yaşatarak 100 Kere Satabilirsiniz’ başlıklı panelin sonuç bildirgesi yayınlandı. Körfezde inceleme yapılmasına imkan veren panele, Fırat Üniversitesi'nden profesörler ve Muğla Üniversitesi'nden doçentler katılmıştı. Fethiye Körfezi’nin turizm ve balıkçılık açısından mevcut durumu ve geleceği ile ilgili değerlendirmelerin yer aldığı panelin sonuç bildirgesi yayınlandı. Fethiye Kaymakamlığı, yerel yöneticiler ve siyasi partilere gönderilen bildirgede Fethiye’nin dalış merkezi haline getirilmesi için bazı öneriler yer alıyor. Bildirgede her yıl 10 milyon kişinin dalış yapmak için gittiği Kızıldeniz modelinin örnek alınması istenirken, bunun için körfezdeki mevcut duruma bir an evvel müdahale edilmesi gerektiğine dikkat çekiliyor. Körfezdeki kirlenmenin önlenmesi ile Orfoz ve Lagos balıklarının yaşama alanlarının artırılmasına yönelik AB destekli projelerin hazırlanması gerektiğine işaret edilen bildirgede, hazırlanacak projelerin bakanlıklara da iletilerek gerekli desteğin alınması görüşüne yer verildi.

Reklam
Reklam

"KÖRFEZİN KİRLİLİĞİ ÖNLENSİN"
Fırat Üniversitesi'nden Prof. Dr. Bülent Şen, Prof. Dr. Nuri Başusta, Muğla Üniversitesi'nden Doç. Dr. Halit Filiz, su ürünleri yüksek mühendisi ve sualtı fotoğrafçısı Tayfun Çökmez ve Fethiye Dalış Okulu'ndan Bülent Taşan’ın imzasını taşıyan bildirgede şu ifadelere yer verildi:
"Dalış turizminin Fethiye Körfezi için bir gelir kaynağı olarak devam edebilmesi için körfezdeki su kalitesi çok önemlidir. Su kalitesi düşük olan bir denizde dalış turizminin devam etmesi mümkün değildir. Kirlilik kaynakları tarafından taşınan maddeler bulanıklığa neden olarak görüş mesafesinin azalmasına, aynı zamanda suyun renginde, kokusunda ve tadında olumsuz değişikliklere neden olurlar. Su kalitesinde meydana gelen bu değişiklikler dalış turizmini olumsuz olarak etkileyerek bölgenin önemli bir gelir kaynağının ortadan kalkmasına neden olur. Bu nedenle Fethiye Körfezi’ni tehdit eden kirlilik kaynakları ve kirlilik yükleri bilimsel yöntemler kullanılarak acilen araştırılmalıdır.
Fethiye’deki 10 koydan birkaç tanesi Orfoz ve Lagos balıklarının üretim alanı olarak tahsis edilmeli ve koruma altına alınmalıdır. Bu koylarda avcılık tamamen yasaklanmalı ve gerekirse yapay resif projeleri gerçekleştirilmelidir. Bu tedbirler balık stoklarının zenginleşmesine katkıda bulunacaktır. Uygun büyüklükte olmayan balıkların balıkçı tezgahlarında satılmasının önüne geçebilmek için ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından ciddi ve sürekli bir denetim yapılması gerekmektedir. Fethiye Körfezi’nin güzelliklerini ve turizm açısından değerini dünyaya tanıtacak, körfez ile ilgili sorunların ve çözüm önerilerinin ele alınacağı ve tartışılacağı uluslararası bir sempozyumun düzenlenmesi faydalı olacaktır.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz