Dalyan’da "buraya Türkler Giremez" Provokasyon Çıktı

Muğla’nın Ortaca ilçesine bağlı Dalyan beldesinde dün yaşanan ve kamuoyuna “Kürt-Türk” kavgası olarak lanse edilen...

Muğla’nın Ortaca ilçesine bağlı Dalyan beldesinde dün yaşanan ve kamuoyuna “Kürt-Türk” kavgası olarak lanse edilen olayların aslında provokasyon sonucu meydana geldiği anlaşıldı. "Buraya Türkler giremez" iddiasının halkı galeyana getirmek için ortaya atıldığı anlaşıldı.

Edinilen bilgiye göre, 30 Temmuz Pazartesi akşamı Şehmuz Kakis, Dalyan’da tatil yapan turist kız arkadaşlarıyla birlikte Salı günü sabah saatlerine kadar eğlendi. Saat 03.00 sıralarında Şehmus Kakis, Turist kızları, kaldıkları apart villalara götürdü. Kızların villaların otelindeki havuza girme teklifini üzerine grup havuza girdi. Bu sırada otel çalışanlarının geldiği ve havuza giremeyeceklerini söylediği belirtiliyor. Tartışmanın büyümesi üzerine çalışanlar Şehmus Kakis’i dövdü. Olayda darp edilen Şehmus Kakis, kız arkadaşlarının odaya alması ile kurtulurken, yakınlarını haber verdi. Kakis’in yakınları otele gelince grupla otel çalışanları arasında yine kavga başladı. Kavganın ardından Şehmus Kakis arkadaşları ile birlikte otelden ayrıldı.

Reklam
Reklam

Geçen 2 günlük süreçte, otel sahipleri tarafından Şehmus Kakis’in çalıştığı Fun Bup Restaurant’a yönelik çeşitli tehditler olduğu iddia edilirken, 01 Ağustos Çarşamba günü otel çalışanlarından 3 kişi Fun Bup Restaurant’a gitti. Restaurant çalışanları 3 kişilik grubu içeri almayınca aralarında tartışma yaşandı ve grup restauranttan ayrıldı.

Grubun Restaurant’ta yaşanan olayları otel çalışanları ve yakın esnafa anlattığı, kendilerine darp ettiklerini belirttikleri ve mekana Türk oldukları için alınmadıklarını ve restaurant çalışanları tarafından “Buraya Türkler giremez” denildiğini söyledikleri iddia ediliyor.

Bu haber kısa sürede yayılınca Dalyan’da gerginlik başladı. Gerginliği haber alan Dalyan Belediye Başkanı Arif Sarı, Ortaca kaymakamı Mustafa Gürdal ile birlikte esnafı Düğün Salonunda acil olarak topladı. Toplantıda ne konuşulduğu öğrenilemezken, toplantının ardından sakinleşmeyen grup, Diyarbakır’lı Murat Harman’ın işlettiği Fun Bup Restaurant’a saldırdı. Restaurant’ın masa, sandalyalerini dağıtan ve ellerindeki sopalarla mekana basan grubun saldırısı karşısında Restaurant çalışanların üst kata kaçtı.

Reklam
Reklam

Olayı haber alan Dalyan Jandarma Karakol Komutanlığı'na bağlı ekipler mekana gelip olaya müdahale ederken, olayı duyan vatandaşların ve grup yakınlarının çoğalması üzerine ekipler takviye kuvvet istediler. Kalabalık sakinleşmezken, üst kata kaçan Restaurant çalışanları da kalabalığın üzerine taş ve kiremit fırlattı, bazı vatandaşlarda Molotof kokteyli attıklarını ama yanmadığını iddia ettiler.

Ortaca İlçe Jandarma Komutanlığı, Muğla İl Jandarma Alay Komutanlığı, Robokop ekipleri, Ortaca İlçe Emniyet Müdürlüğü ve Dalaman Havalimanı'ndan Polis ekiplerinin yanı sıra, Muğla Alay Komutanı Jandarma Kurmay Albay Fevzi Kurşun, Ortaca Kaymakamı Mustafa Gürdal, Garnizon Komutanı Yüzbaşı Cumali Tosun ile İlçe Emniyet Müdürü Selami Bıçakcı Dalyan’a geldiler. Ayrıcı kalabalıktan, üst kata kaçanlara yönelik “PKK Bayrağı açıyorlar”, “Keleş gösteriyorlar” şeklinde bağıranlar oldu ancak olay sonrası mekanda yapılan aramada bayrak ve silaha rastlanmadı.

ROBOKOP EKİPLERİ HAZIR BEKLİYOR

Zaman zaman jandarmanın havaya ateş ettiği olaylarda, otele girmek isteyen kalabalık güçlükle önlenirken, öfkeli kalabalığa dağılmaları için uyarı yapıldı zaman zamanda jandarma ekipleri havaya ateş açtı. Yetkililer öfkeli kalabalığı sakinleştirmek için uzun uğraşlar verirken, olayda hafif şekilde yaralandığı belirtilen ancak kimlikleri öğrenilemeyen 3 kişi hastaneye kaldırıldı, olayla ilgili de ilk aşamada yaklaşık 20 kişinin can güvenlikleri nedeniyle jandarma tarafından gözetim alındığı öğrenildi. Sabaha kadar ekipler alarm durumu yaşarken, başka herhangi bir olay yaşanmadı. Ancak beldede bazı işletmelere yönelik tehditler olduğu duyumu alınıyor. Beldede halen robokop ekipleri başta olmak üzere emniyet güçleri alarm halinde hazır bekletiliyor.

Reklam
Reklam

Sabah saatlerinde ortalığı sakinleştirmek isteyen yetkililer Dalyanlı turizmciler ve esnaflarla bir toplantı düzenledi. Dalyan jandarma Karakol Komutanlığında yapılan toplantıya Muğla Alay Komutanı Jandarma Kurmay Albay Fevzi Kurşun, Ortaca Kaymakamı Mustafa Gürdal, Garnizon Komutanı Yüzbaşı Cumali Tosun ile İlçe Emniyet Müdürü Selami Bıçakcı katılırken, esnafa sakin olması çağrısında bulundular.

Olaylarla ilgili de geniş çaplı soruşturma başlatıldı. İlk aşamada Jandarma ekiplerinin olay anında çekilen görüntüleri incelediği ve 23 kişinin kimliğini tespit ettiği öğrenildi.

"HALKIMIZ GALEYANA GELDİ"

Dalyan’da yaşanan ve Kürt-Türk kavgası olarak lanse edilen olayla ilgili Dalyan Belediye Başkanı Arif Sarı, akşam saatlerinde yaptığı açıklamada, “Bana göre halkımız galeyana geldi. Hiç olamayacak bir şeyi bu aşamaya getirdiler. Halbuki bu olayı yaşayan insanlar kendi aralarında anlaşmıştı. Kaymakam bey bugün 14.30 ile 16.00 arasında bu kişileri toplamış, yatıştırmıştı ama yatıştırılan olay birilerinin galeyane getirmesi ile bu aşamaya geldi” dedi.

Reklam
Reklam

CHP Muğla Milletvekili Prof.Dr.Nurettin Demir ise, olayın provokasyon olduğunu belirterek, “Aslında 2 kardeş insanın provokasyona sokulmaya çalışılmasından başka bir şey değil. Tabii ki Dalyan gibi bir yerde bu tür şeylerin olmaması gerekiyor. Özellikle de bu sene turizmin kötü gitmesi, özellikle yaşanan turizmdeki olaylar psikolojiyi çok daha gerilimli hale getirdi. Birkaç ters insanın provokasyonu ile insanlarımız aslında Dalyan ve Muğla’ya yakışmayan bir olay. Yatıştı, inşallah en iyi şekilde, büyümeden çözümlenir çünkü hem turizm, hem Dalyan, hem Muğla açısından çok önemli. Çok basit provokasyon, çok basit kavga eden iki kişinin çevreden yanlış anlamasından kaynaklanan bir şey” dedi.

VALİ AÇIKLAMADA BULUNDU

Muğla Valisi Fatih Şahin yaşanan olaylarla ilgili sabah saatlerinde bir basın açıklaması yaptı. Vali Şahin, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “1 Ağustos 2012 Çarşamba günü akşam saatlerinde Ortaca İlçesi Dalyan Beldesinde meydana gelen üzücü olayla ilgili Valiliğimizce aşağıdaki açıklamanın yapılmasına gerek duyulmuştur. Dalyan Beldesinde bulunan bir restaurantta garson olarak çalışan iki kişi, 31 Temmuz 2012 günü iş çıkışında, beraberlerindeki 2 bayan arkadaşları ile kaldıkları eve gelmişlerdir. İlerleyen saatlerde gürültü yapıldığı iddiasıyla, yan taraftaki apart işletmecileri ile aralarında kavga yaşanmıştır. 1 Ağustos 2012 tarihi akşam saatlerinde de apart sahiplerinin içinde bulunduğu bir grup, garsonların çalıştığı işyerine gelmişlerdir. Atılan taşlar sonucunda işletmede maddi hasar meydana gelmiştir. Herhangi bir yaralanma söz konusu değildir. Olaylara güvenlik güçleri anında müdahale ederek gerekli tedbirleri almıştır. Her iki taraf açısından olayın siyasi boyutu yoktur. Olaya karışanlar hakkında adli ve idari işlemler başlatılmıştır. Ortaca Kaymakamlığı tarafından da esnaf ve vatandaşlara sağduyu çağrısında bulunulmuştur” dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: