Damacanalar Elektronik Takip Sistemiyle Takibe Alınıyor

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, 7 Mart’ta yayınlanan “İnsani Tüketim Amaçlı Sular...

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, 7 Mart’ta yayınlanan “İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik” değişikliği ile ambalajlı suda yeni bir dönemin başladığını ifade etti. Demirtaş, elektronik takip sistemi ile damacanaların yakın takibe alındığını belirterek "Üretimlerinden itibaren en fazla 3 yıl veya 75 kez kullanılabilecek. Ne kadar süreyle kullanıldıkları, kaç kez dolduruldukları izlenecek. Yönetmelikteki değişiklikle birlikte denetim artık 3 aylık periyotlarla gerçekleştirilecek” diye konuştu.

Reklam
Reklam

İzmir Ticaret Odası, geçen hafta Resmi Gazete’de yayımlanan İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik Değişikliği hakkında bilgilendirme toplantısı düzenledi. Toplantıda, sektörde yaşanan sorunları Sağlık Bakanlığı’na iletmek üzere İzmir Ticaret Odası üyelerinin oluşturacağı 7 kişilik komitenin Ankara’ya gitmesi kararlaştırıldı. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkan Yardımcısı Yrd.Doç. Dr. Hasan Irmak ve İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş’ın açılış konuşmalarını yaptığı toplantıya, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu 1. Hukuk Müşaviri Av. Halil Şen, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çevre Sağlığı Daire Başkanı Dr. Hüseyin İlter, yönetmelik değişikliği hakkında sektör temsilcilerine bilgi verdi. İzmir İl Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Hacı Vakkas Benli ve İzmir Ticaret Odası Meclis Üyesi Bedri Artut’un da katıldığı toplantıya, sektör temsilcileri ilgi gösterdi.

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, ambalajlı su sektörünün giderek büyüyen bir sektör olduğuna dikkat çekerek, 2012 yılı itibariyle Türkiye ambalajlı su pazarı hacmi 10,3 milyar litreye, sektörün toplam cirosunun ise 3,6 milyar TL’ye ulaştığını söyledi. Ambalajlı suya olan talebin her geçen gün arttığını belirten Demirtaş, şöyle konuştu: “Yıllık kişi başına su tüketimi 138 litre. Tüketim hızla yaygınlaşıyor. Sektör, son derece dinamik.”

Reklam
Reklam

Sektörün sorunlarını belirlemek ve çözüm önerilerini saptamak amacıyla Şubat ayında bir toplantı düzenlediklerini hatırlatan Demirtaş, şunları söyledi: “Sektörün en önemli sorunları, yüksek harç ve kira bedelleri, yüksek analiz ücretleri, ambalajlı su satıcılarının etik kriterlerinin eksikliği, yönetmelik kapsamında devam eden revizyon çalışmaları hakkında yeterli bilgiye sahip olunmaması, bazı tüp bayilerinin aynı zamanda su satmaları, tüp ile suların yan yana aynı araçta taşınmaları, bakkal, market ve büfelerde satılan suların kapı önlerinde güneş altında bekletilmeleri. Bu sorunların çözümü ve sektör temsilcilerinin bilgilendirilmesi için Odamız bünyesinde çalışmaları sürdürüyoruz.”

SEKTÖRÜN İŞLEYİŞİNDE KÖKLÜ DEĞİŞİKLİKLER

İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik Değişikliği’nin, Türkiye’de devrim niteliğinde bir değişiklik olduğunu söyleyen Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çevre Sağlığı Daire Başkanı Hüseyin İlter, şunları söyledi: “Yönetmelik yayınlandıktan sonra özellikle çipli damacanaların nasıl olacağı sorusuyla sıkça karşılaşıyoruz. Ama çip konusu, yönetmelikteki 50-60 maddeden birisi. Sektörün işleyişiyle alakalı çok köklü değişiklikler var.” Damacanalardaki krizin temel nedeninin yıkama sorunlarından kaynaklandığına dikkat çeken İlter, sözlerini şöyle sürdürdü: “Elektronik takip sisteminin su sıcaklığını ölçen sistemi 1 yıl içinde, çipli sistem ise 3 yıl içinde yürürlüğe girecek. Çipli sistem ile hangi damacananın kaç kez kullanıldığı görülebilecek.”

Reklam
Reklam

Üç ayda bir rutin numune alınacağını söyleyen İlter, işletmede uygunsuzluk tespit edilmesi durumunda 7 gün süreyle faaliyetinin durdurulacağını, dolayısıyla piyasaya, vatandaşa kirli su gönderilmeyeceğini belitti. İlter, yeni yönetmelikle, üretici firmanın piyasadaki ürünlerinden sorumlu olacağına dikkat çekti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: