İSTANBUL (A.A) - Da Vinci Şifresi isimli romanın yazarı Dan Brown, ''Hristiyan tarihini değiştirip değiştirmediğimi bilmiyorum, ama sanıyorum ki Hristiyanları İncil, kutsal yazıların doğruluğu ve tarihi konusunda tartışmaya teşvik ettim'' dedi.
Türkiye'de ''Kayıp Sembol'' adıyla yayımlanan yeni kitabının tanıtımı için İstanbul'da bulunan yazar Brown, Swissotel The Bosphorus'ta düzenlenen sohbet toplantısında basın mensuplarıyla bir araya geldi.
Brown, yazdığı kitapların sinemaya uyarlanmasının karmaşık ve çok zor olduğunu belirterek, ''Ancak 'Melekler ve Şeytanlar', 'Da Vinci Şifresi'ne göre sinemaya daha uygun bir kitap. Bu nedenle filmin eğlenceli olduğunu düşünüyorum'' diye konuştu.
Brown, yeni kitabı ''Kayıp Sembol''ün filminin yapılacağı, filmde yönetmen Ron Howard ile aktör Tom Hanks'in yer alacağı bilgisini verdi. ''Tom Hanks ile Ron Howard'ın söylediklerine göre, 'Kayıp Sembol' en sinematik olan kitabım. Dolayısıyla çok iyi bir film olacağını söylüyorlar. Ben de sonucu sabırsızlıkla bekliyorum'' diyen Brown, bir gazetecinin ''Tom Hanks, iki filmde Robert Langdon'u oynadı. Artık yazarken gözlerinizin önüne onu mu getiriyorsunuz?'' şeklindeki sorusuna şu yanıtı verdi:
''Cevabım hayır. Çünkü ben zamanımın yüzde 99.9'unu kitap yazarak geçiriyorum, yüzde 1'ini film setlerinde geçiriyorum. Yani daha çok zamanımı kendi kafamın içindeki Langdon ile geçiriyorum. Robert Langdon, 10 yıl önce oluşturduğum bir karakter. Ben onunla yazıyorum.''
-HEYECANLI KİTAPLAR YAPMANIN PÜF NOKTASI-
Kitaplarını yazmadan önce uzun bir araştırma dönemi geçirdiğini, çok okuyup çok seyahat ettiğini, yazı yazma sürecinde 2-3 kez o yerlere gittiğini anlatan Brown, ''Kayıp Sembol'ü yazmadan önce Washington'a gittim. Her türlü ayrıntıya dikkat ettim. Kayıp Sembol'ün hazırlanması altı yıl sürdü. Kitabı okuduğunuzda anlayacaksınız. İnsanın tanrıyla ilişkisini, bilimin, dinin geleceği konularını görünce neden bu kadar uzun sürdüğünü anlayacaksınız. Kitabın giriş sayfasını okuduğunuzda, burada gerçek bir ritüel var. Hepsi birebir doğru'' dedi.
''Heyecanlı kitaplar yapmanın püf noktası, yazdıklarınız değil, yazmadıklarınız, çıkarıp attıklarınızdır'' diyen Brown, bir gazetecinin, ''Yazdığınız kitaplar yüzünden Vatikan sizi kara listeye almıştı. Bununla ilgili ne düşünüyorsunuz?'' sorusuna, ''Hiç şaşırmadım. Bu çok fazla düşündüğüm bir şey değil. Bence bu tür tartışmalar iyidir. Neye inanıyoruz, neden inanıyoruz, bunları tartışmaya açar'' diye konuştu.
''Yakında tahliye olacak Mehmet Ali Ağca'dan, Vakitan'ın şifresiyle ilgili bir mektup aldınız mı?'' sorusuna Brown, ''Çok fazla mail geliyor bana. Bunu daha önce duymamıştım. Sanıyorum bu bir masal. Kim olursa olsun, ben kimseden fikir almıyorum. Yeterince fikrim var. İster başkan olsun isterse başka birisi olsun. Ben kimseyle konuşup kitaplarım için fikir almıyorum. Çok fazla kişi bana fikirler yolluyor maillerle, ama ben bunları görmüyorum. Direkt olarak yayıncıma veriyorum. Ben kendim bakmıyorum'' yanıtını verdi.
''Vatikan'ın kitaplarınıza olan tepkisini nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusuna şu yanıtı verdi:
''Hiç şaşırmadım bu tepkilere. Tartışma açmak her zaman iyidir. Şunu da unutmamak gerekir; Tarih her zaman kazananlar tarafından yazılmaktadır. Bence kilisenin tek bir düşmanı var. Bu düşman ben değilim, kayıtsızlık, insanların dine olan, kiliseye olan ilgilerini kaybetmeleri. Bu kitaplar da ister beğenilsin ister beğenilmesin kilise konusunu, din konusunu yeniden gündeme getiriyor ve insanların o konulara ilgisini çekiyor.''
-''İSTANBUL'UN SİLUETİNE BAKMAK YETERLİ''-
Dan Brown, Kayıp Sembol'de ziyaret etmediği tek yerin kitabında yer verdiği Türk hapishanesi olduğunu belirtti.
Türkiye'nin ilgi duyduğu bir ülke olduğunu ve bir gün Türkiye hakkında yazmayı da düşündüğünü anlatan Brown, kitabındaki hapishanenin, kitaptaki karakteri için iyi bir değişim mekanı olduğunu söyledi.
''Türkiye'ye bir ilginiz var mı?'' sorusuna Brown, şu yanıtı verdi:
''Türkiye'ye ilgimi anlamak için İstanbul'un siluetine bakmak yeterli. Bu bölgede son derece zengin ve karmaşık bir tarih söz konusu. Ben de her zaman bu çatışmalara, dine, eski sırlara ilgi duyan bir insanım. Burada da bunlardan bol bol bulunduğunu hissediyorum.''
''Kayıp Sembol''den sonraki kitabını henüz geliştirme aşamasında olduğunu anlatan Brown, tam olarak konunun nerede olduğunu bilmediğini, ancak içinde Robert Langdon'un yer alacağını belirtti.
''Doğu tarihi hakkında yazmaya ilgi duyuyor musunuz?'' şeklindeki soru üzerine Brown, şunları söyledi:
''Çok ilgi duyuyorum ve şunu da görüyorum; Zamanda ne kadar geriye giderseniz, doğu fikirlerinin, doğu düşüncelerinin o kadar evrensel olduğunu görüyorsunuz. O yüzden ben de şu anda doğu felsefesini öğrenmeye çalışıyorum ki bir gün hakkında yazabileyim.''
-''OLASILIK OLDUĞUNU SÖYLEDİM''-
Dün bir gazeteyle yaptığı röportajda Hazreti İsa'nın çarmıha gerilip gerilmediği konusunun gündeme geldiğini anlatan Brown, ''Bu konuda pek çok iddia olduğunu, bunu Da Vinci Şifresi kitabıma koymadığımı söyledim. 'Hazreti İsa çarmıha gerilmemiştir' demedim. Bunun bir olasılık olduğunu söyledim. Kitabım için araştırma yaparken de pek çok kaynakta bunun böyle olabileceğini gördüm. Da Vinci Şifresi ile ilgili bir şey değildi, o yüzden kitaba eklemedim'' diye konuştu.
''Sizce Hristiyanlığın tarihini değiştirdiniz mi?'' sorusuna Brown, ''Hristiyan tarihini değiştirip değiştirmediğimi bilmiyorum, ama sanıyorum ki Hristiyanları İncil, kutsal yazıların doğruluğu ve tarihi konusunda tartışmaya teşvik ettim'' yanıtını verdi.