Danışman Özer: Başarının sırları, sınav taktiğini iyi bilmekten geçiyor

Yozgat İl Milli Eğitim Müdürlüğü Psikolojik Danışmanı Nevzat Özer, öğrencilerin yaşamında önemli bir yere sahip...

Yozgat İl Milli Eğitim Müdürlüğü Psikolojik Danışmanı Nevzat Özer, öğrencilerin yaşamında önemli bir yere sahip olan sınavları kazanmalarının yolu ya da başarılı olmalarının sırlarını bu sınavların taktiğini, tekniğini ve stratejilerini iyi bilmekten geçtiğini söyledi.
Psikolojik Danışman Özer, yaptığı açıklamada, okulların açılmasıyla birlikte öğrencilerin yoğun bir şekilde eğitim ve öğretim dönemi geçireceklerini, hazırlanacakları sınavlarda başarılı olabilmeleri için sınavların taktiği ve tekniğini iyi bilmeleri gerektiğinin altını çizdi.
Danışman Özer, "Evimize beyaz eşya aldığımızda (Buzdolabı, Çamaşır makinesi gibi) ilk baktığımız yer, o makinenin kullanma kılavuzudur. Nasıl çalışır? Parçalarının özelikleri nelerdir? Ne gibi teknik özelliklere sahip gibi önemli şeyleri hakkında bilgiler edinir ona göre hareket ederiz. Tıpkı burada olduğu gibi biz de öğrencilerin ve ailelerimizin yaşamında, önemli bir yere sahip olan bu sınavları kazanmalarının yolu ya da başarılı olmalarının sırları, bu sınavların taktiğini, tekniğini ve stratejilerini bilmekten geçiyor diyoruz. Derslere nasıl çalışılır, bir dersten nasıl verim alınır? Planlı ve programlı ders çalışma nasıl olur? Gibi soruların cevabını bilmeniz ve bu konuda aktif olarak bir şeyler yapmak zorundasınız." dedi.
YGS ve SBS’de derece yapan öğrencilerin, bu başarılarını gece gündüz ders çalışarak elde etmediğini vurgulayan Özer, "SBS ve YGS’de derece yapan öğrencilere baktığımızda, hiç birisinden ‘ben gece gündüz çalıştım ve bu başarıyı elde ettim’ gibi bir kelime duymadık. Sanki bu konuda ortak bir karar almışçasına ‘başarımızın sırrı planlı, programlı ders çalışmak ve sınavların taktiğini, tekniğini bilmek’ diye sıralıyorlar. Dünya insanı, olaylara artık taktik ve teknik açıdan bakıyor, düşünüyor. İnsanların çabuk düşünmesi ve karar vermesi, stratejik yaklaşması, zaman kavramını iyi ele alması, kendini tanıması ve potansiyelini kullanması önemli kriterler haline gelmiştir." diye konuştu.
Danışman Özer, öğrencilerin sınavlarda başarılı olabilmeleri için izlemesi gereken yöntemler hakkında şu uyarılarda bulundu: "Başarılı olmak için bir amaç, bir hedef koy kendine. Ve niçin ders çalışmalıyım sorusunu sor. Bunun üzerine saatlerce düşünebilirsin. O ateşi içinde hissetmişsen olayın yüzde ellisini hallettin demektir.
Birden fazla ve doğru kaynaklardan çalışmaya özen göster. Derslerinizi daima masa başında çalışınız. Yatarak, uzanarak, kanepede, yatakta ders çalışılmaz. Böyle çalıştığınızda fizyolojik olarak gevşeyeceğinizden motivasyonunuz azalır ve uykunuz gelebilir. Ders çalışırken birden çok duyu organın aktif olsun. Yeri geldiğinde odan içerisinde, yastığa, duvara veya aynaya çalıştığın konuları anlat. Burada amaç, anlattığın konuyu hem kulağın duyacak hem anlatacaksın, hem göreceksin. Yani duyu organlarının aktif olarak öğrenme işine katılması, ders çalışırken ve özellikle program yapmışsan eğer genelde bir sözel dersten sonra bir sayısal ders çalışmaya özen göster. İstek olmazsa başarı gelmez. Öğrenmek için her şeyden önce sevmek gerekir.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz