Danıştay hukuksuzluğa ‘dur’ dedi!

Başkan Türk, yargının acele kamulaştırma kararına karşı verdiği ‘yürütmeyi durdurma kararını’ değerlendirdi:

Akdeniz Belediye Başkanı M. Fazıl Türk, Danıştay 6. Dairesi’nin, kentsel dönüşüm projesi için adı geçen 3 mahalleyle ilgili olarak Bakanlar Kurulu’nun ‘Acele Kamulaştırma’ kararı hakkında verdiği ‘Yürütmeyi Durdurma’ kararını değerlendirdi. Yargının bu kararını beklediklerini belirten Türk, “Baştan beri söylediğimiz gibi kanuna aykırı, vicdanları rahatsız eden bu karar, nihayet vicdan sahibi hukukçuların hukuk anlayışına takılmıştır. İlk raundu mahalle halkı kazanmıştır, süreci bundan sonra da dikkatle takip edeceğiz” dedi.

Reklam
Reklam

Danıştay 6. Dairesi, Akdeniz Belediyesi, 3 mahalle muhtarı ve mahalle sakinlerini açtığı davalar sonucunda, TOKİ’nin kentsel dönüşüm projesini uygulamayı hedeflediği Çay, Çilek ve Özgürlük mahalleleri hakkında, yangından mal kaçırırcasına aldığı ‘Acele Kamulaştırma Kararı’nda yürütmeyi durdurdu. Akdeniz Belediye Başkanı M. Fazıl Türk, basın toplantısında Danıştay’ın bu kararını gazetecilere değerlendirdi. Bu gelişmeden son derece memnun olduklarını ifade eden Türk, “Bu karar, kentimiz ve mahalle sakinlerimiz açısından son derece hayati önem taşımaktadır. Danıştay’ın bu kararı bize açıkça şunu gösteriyor ki hukuk her şeyin üzerindedir ve iktidar dahi olsa hukuka uygun davranmalıdır. Başından beri söylediğimiz gibi, kanuna aykırı, vicdanları rahatsız eden Bakanlar Kurulu Kararı, nihayet vicdan sahibi hukukçuların hukuk anlayışına takılmıştır” diye konuştu.

‘Halkımız rahat bir nefes aldı’

“Doğrusunu söylemek gerekirse bu kararda da Akdeniz Belediyesi olarak duruşumuzun etkisi büyüktür ve verilmiş olan bu yürütmeyi durdurma kararının takipçisi olacağız” diyen Başkan Türk, sözlerini şöyle sürdürdü: “Netice itibarı ile halkımızın verdiği mücadelenin yanında olurken, yargının yürütmeyi durdurma kararı vereceğine olan inancımız tamdı. Özetle, mahalleli de bu karardan son derece memnun olduğunu bize bildirmiştir. Çünkü söz konusu yerde ikamet eden ve şu ana kadar bir belirsizlik içerisinde olan yurttaşlarımız rahat bir nefes almıştır.”

Reklam
Reklam

Akdeniz Belediye Başkanı Fazıl Türk, açıklamasında, “Örgütlü bir toplumun nasıl başarıya ulaştığına bu kararla bir kez daha tanık olduk” dedi, “Kararlılıklarından dolayı Çay, Çilek ve Özgürlük mahallesi sakinlerine teşekkür ediyorum. Halkın yanında ve yararına olmayan hiçbir projenin içerisinde yer almadık, almayacağız. Aynı zamanda meşru ve hukuki tüm mücadele yöntemlerini halkımızla birlikte vermeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

‘İnsanlar ikinci bir göçe zorlanmamalı’

Açıklamasının ardından gazetecilerin konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Başkan Türk, Mersin’in büyük oranda kentsel dönüşüme ihtiyaç duyduğunu, ancak kent halkının maddi ve manevi anlamda mağdur edilmeyeceği ‘insan ve doğa eksenli’ projeler uygulanması gerektiğinin altını çizdi. Bakanlar Kurulu’nun aldığı ‘Acele Kamulaştırma Kararı’nı eleştiren Türk, Mersin’de, savaş veya afet gibi olağanüstü bir hal olmadığını vurguladı. Türk, “Bizler de Mersin’in özellikle doğu girişinin düzenlenmesi, yenilenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Ve insanlarımızın daha güzel ve sağlam yapılarda, daha temiz ve düzenli bir çevrede yaşamasını istiyoruz. Ancak bu yapılırken insanlar borçlandırılmamalı, ikinci bir göçe, travmaya maruz bırakılmamalıdır. Kentsel dönüşüm, ancak insanların sürece inanması ve ikna olmasıyla mümkündür” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Mersin kamuoyu ve sivil dinamiklere çağrı…

Sözlerini “Kentsel dönüşüm projeleri, kent ve kent sakinleri düşünülerek yapılmalıdır” diyerek sürdüren Başkan Türk, Türkiye’de ise TOKİ marifetiyle yürütülen projelerde amacın bu olmadığını söyledi. Türk, “Burada amaç birilerine rant sağlamak, arazilerini peşkeş çekmektir. Yıllardır bir arada yaşayan insanların gelenek ve göreneklerini, kültürel dokularını yok eden projelerin yanında olmayız. Hiç kimsenin, insanların doğuştan sahip olduğu zenginliklerini göz ardı edip yok etmeye hakkı yoktur. Kentsel dönüşüm projelerinde, o kentin yerel dinamikleri, üniversitesi, meslek odaları ve sivil toplum örgütlerinin görüşleri de göz ardı edilemez. Bu süreçte, Mersin basını ve kamuoyundan da halkımız ve belediyemizin yanında yer almasını istiyoruz” diye konuştu.

Fotoğraf : Çiğdem YURDAGEL

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: