Danıştaydan İmar Bankası kararı

Ankara -AA- Danıştay 13. Dairesi, Bankacılık işlemleri yapma ve mevduat kabul etme izni kaldırılan İmar Bankası aracılığıyla devlet iç borçlanma senedi (hazine bonosu) satın alanların uğradıklarını öne sürdükleri zararın tazmini istemiyle açılan davayı kabul eden mahkeme kararını, yasal düzenleme uyarınca yeniden bir karar verilmek üzere bozdu.

El konulan İmar Bankası'ndan Hazine bonosu (Devlet İç Borçlanma Senedi-DİBS) alan bir kişi, banka aracılığıyla satın aldığı DİBS bedelinin ödenmemesi işleminin iptali ile DİBS bedelinin faiziyle birlikte zararının oluşumunda hizmet kusuru bulunduğu öne sürülen idarelerden tazminine karar verilmesi istemiyle Ankara 10. İdare
Mahkemesi'nde dava açmıştı.

Reklam
Reklam

Ankara 10. İdare Mahkemesi, dava konusu işlemi iptal ederek, davacının tazminat isteminin işlem tutarına yönelik kısmının kabulü ile bu miktarın hizmet kusurları saptanan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ile Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından yarı yarıya, dava tarihinden itibaren işletilecek yasal faiziyle birlikte davacıya ödenmesine karar verdi.

Davalı BDDK ve SPK bu kararı temyiz ederek, bozulmasını istedi.

-"Yeni yasal düzenlemelere göre karar"-

Dosyayı görüşen Danıştay 13. Dairesi, bankacılık işlemleri yapma ve mevduat kabul etme izni kaldırılan İmar Bankası aracılığıyla devlet iç borçlanma senedi satın alanların uğradıklarını öne sürdükleri zararın tazmini istemiyle açılan davayı kabul eden mahkeme kararını, yeni yasal düzenleme uyarınca yeniden bir karar verilmek üzere oy birliğiyle bozdu.

Dairenin kararında, 30 Mayıs 2007'de yürürlüğe giren 5667 sayılı "Bankacılık İşlemleri Yapma ve Mevduat Kabul Etme İzni Kaldırılan Türkiye İmar Bankası Türk Anonim Şirketince Devlet İç Borçlanma Senedi Satışı Adı Altında Toplanan Tutarların Ödenmesi Hakkında Kanun"un 1. maddesinde, bankacılık işlemleri yapma ve mevduat kabul etme izni kaldırılan İmar Bankası tarafından, Banka bünyesinde karşılığında DİBS bulunmamasına rağmen ikincil piyasada DİBS satışı adı altında toplanan
tutarların başvuru halinde Kanunda belirtilen esaslar çerçevesinde Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu aracılığı ile ödeneceğinin hükme bağlandığı belirtildi.

Reklam
Reklam

Aynı yasadaki, kanun uyarınca yapılacak ödemelere ilişkin hükümlerin de hatırlatıldığı kararda, yasanın ilgili maddelerine dayanılarak çıkarılan 21 Temmuz 2007 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararında, Bankacılık işlemleri yapma ve mevduat kabul etme izni kaldırılan İmar Bankası'nca devlet iç borçlanma senedi satışı adı altında toplanan tutarların ödenmesine ilişkin usul ve esasların açıklandığı hatırlatıldı.

Bakanlar Kurulu kararında, yapılacak ödemelerde anapara olarak işlem tutarının esas alınacağı belirtildikten sonra, ana para olarak ödenecek işlem tutarına tahakkuk ettirilecek faiz oranının hesaplanma şeklinin de hükme bağlandığı belirtilen kararda, aynı Yasa'nın 2/1. maddesinde ise, DİBS alımı amacıyla bankaya yatırılan tutarlar nedeniyle idari yargı mercilerinde açılan davalar hakkında bu Kanun hükümlerinin uygulanacağı kuralının getirildiği kaydedildi.

Kararda, bu yasal düzenlemelerde, banka aracılığı ile DİBS satın alan hak sahiplerine ana para olarak işlem tutarı ödeneceği ve bu tutara Bakanlar Kurulu kararında belirlenen oranda faiz tahakkuk ettirileceğinin hükme bağlandığı vurgulanarak, uyuşmazlığın ortaya çıkan bu yeni hukuki durum çerçevesinde sonuçlandırılması ve yargılama giderlerine ilişkin hüküm kurulması gerektiğine işaret edildi.

Reklam
Reklam