Danıştay'ın "öğrenci andı" kararına tepkiler

Mazlum-Der Ağrı Şube Başkanı: "Danıştay dairesi, idarenin yerine geçip yetki ve takdir hakkını gasbetmiş, idarenin nasıl karar vereceğiyle de yetinmeyip, idare yerine bizzat karar da almıştır" - Memur-Sen Ağrı Şube Başkanı Süleyman Gümüşer: "Bu ülkenin milli mutabakat metni rahmetli Mehmet Akif Ersoy'un yazdığı İstiklal Marşı'dır. Onun dışında bu çocuklara dair söylenecek sözlerin hiçbiri tarafımızdan kabul görmeyecektir" - Kamu-Sen Erzurum İl Temsilcisi Mucip Gözeger: "Öğrenci andı ayrıştırıcı değil aksine Türk milli kimliği oluşturulması açısından birleştirici unsurdur"

ERZURUM (AA) - Erzurum, Ardahan ve Ağrı'da bazı sivil toplum örgütleri, Danıştay 8. İdare Dairesinin "öğrenci andı" kararına tepki gösterirken, bazıları da karara destek verdi.

İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (MAZLUMDER) Ağrı Şube Başkanı Yüksel Arslan, Ağrı'daki dernek binasında düzenlediği basın açıklamasında, yargının öğrenci andının dayatılmasına aracı olmaması gerektiğini ifade ederek, MAZLUMDER olarak 2009 yılında "Andımız Kaldırılsın" kampanyasını yürüttüklerini hatırlattı.

Reklam
Reklam

Aslan, daha sonra hükümetin milyonlarca öğrenciyi insan haklarına aykırı metni her sabah okumaktan kurtardığını söyleyerek, Danıştay 8. Dairesinin ise ilköğretim okullarında uygulanan "Öğrenci Andı"nı kaldıran yönetmelik hükmünü iptal ettiğini söyledi.

Danıştayın bu kararını eleştiren Arslan, "Danıştay dairesi, idarenin yerine geçip yetki ve takdir hakkını gasp etmiş, idarenin nasıl karar vereceğiyle de yetinmeyip, idare yerine bizzat karar da almıştır." ifadesini kullandı.

Arslan, Milli Eğitim Bakanlığının kararı temyiz ettiğini anlatarak, Danıştayın temyiz mercinin insan haklarına aykırı bu kararı bozmasını talep ettiklerini ifade etti.

Basın açıklamasının ardından söz alan Memur-Sen Ağrı Şube Başkanı Süleyman Gümüşer, ülkenin 2013 yılında antidemokratik uygulamalardan arındırılıp normalleşme sürecine girdiğini ifade etti.

Öğrenci Andı'nın kaldırılmasının da bu adımlardan biri olduğunu dile getiren Gümüşer, şu ifadeleri kullandı.

"Bu kazanımın kaybedilmesine asla müsaade etmedik, etmeyiz de. Bu ülke, içerisinde bulunduğu medeniyet havzasına bakıldığı zaman bu tarz tek tipçi yaklaşımlarla büyüyecek bir coğrafya, ülke değil. Türkiye bugün küresel bir güç oluyorsa, bu küresel güç oluşunun temelinde medeniyetinden aldığı ilhamla paradigmasını değiştirdiği içindir. Dolayısıyla yeni Türkiye'nin inşasında bu paradigmanın önüne geçilebilecek tarzda vesayetçi yaklaşımların hepsine karşı duruyoruz, duracağız. Bu ülkenin milli mutabakat metni rahmetli Mehmet Akif Ersoy'un yazdığı İstiklal Marşı'dır. Onun dışında bu çocuklara dair söylenecek sözlerin hiçbiri tarafımızdan kabul görmeyecektir."

Reklam
Reklam

İHH Ağrı Şubesi Başkanı Kerem Engin de Türkiye'nin gelişen dünyadan kopuşuna neden olacak uygulamaların doğru olmadığını söyleyerek, kimsenin başka bir kimseye üstünlüğünün olmadığına inandıklarını belirtti.

Engin, Danıştay'ın söz konusu kararını eleştirerek, "Bu metnin ne Türkiye'ye, ne eğitimimize, ne de çocuklarımıza kazandıracağı bir artısı yoktur." dedi.

Kentte çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de Danıştayın kararına tepki gösterdi.

- Danıştayın öğrenci andı kararına destek

Ardahan ve Erzurum'da toplanan Türkiye Kamu-Sen mensupları, Danıştay'ın söz konusu kararına destek verdi.

Erzurum Yakutiye Meydanı'nda bir araya gelen grup adına konuşan Kamu-Sen Erzurum İl Temsilcisi Mucip Gözeger, okullarda andın yeniden okutulması için gerekli düzenlemenin yapılması gerektiğini belirterek, "Öğrenci Andı ayrıştırıcı değil aksine Türk milli kimliği oluşturulması açısından birleştirici unsurdur." dedi.

Gözeger, ağır bedeller ödenerek kurulan ve bugünlere taşınılan devletin bu coğrafyadaki varlığının, millet olma özelliği ve etrafında kenetlendiği değerlerin korunmasıyla mümkün olacağını ifade ederek, şunları dile getirdi:

Reklam
Reklam

"Geçmişte gerek bireysel gerekse Türk Eğitim-Sen olarak açtığımız davalarla, sözde çözüm sürecinin bir parçası olan andımızın kaldırılmasını Danıştay nezdinde yargıya taşımıştık. Nitekim Danıştay 8. Dairesi de kararıyla öğrenci andını kaldıran işlemi hukuka aykırı bularak 80 yıl boyunca okullarımızda okutulan andımızın yeniden okutulmasının önünü açtı."

Kararın, Danıştayın Öğrenci Andı konusunda verdiği ilk ve tek karar olmadığına dikkati çeken Gözeger, "Devlette devamlılığın bir gereği olarak Milli Eğitim Bakanlığının 2009'daki görüşlerine uygun davranmasını, itirazından vazgeçerek okullarda öğrenci andının yeniden okutulması için gerekli düzenlemeyi yapmasını beklemekte ve istemekteyiz." değerlendirmesinde bulundu.

Ardahan'da ise Kaptanpaşa Mahallesi'ndeki Milli Egemenlik Parkı'nda bir araya gelen grup adına basın açıklaması yapan Türk Eğitim Sen Ardahan Temsilcisi Fatih Koç, Danıştay 8. Dairesinin ilköğretim okullarında uygulanan "Öğrenci andını kaldıran yönetmelik hükmünü iptal etmesi kararını doğru bulduklarını söyledi.

Reklam
Reklam

Bu kararı desteklediklerini savunan Koç, andın okullarda okutulması gerektiğini ifade etti.

Erzurum ve Ardahan'da toplanan söz konusu gruplar basın açıklamalarının ardından dağıldı.

Anahtar Kelimeler: