Dar gelirliye aylık 1 liralık sigorta

Dar gelirlilerin sigorta alışkanlığı kazanması için şirketler kolları sıvadı. Şirketler, ‘mikro sigorta’ uygulamasıyla aylık 1 TL’ye ferdi kaza veya konut poliçesi sunacak

Şirketler, özellikle Hindistan’da yaygın olarak kullanılan ve dünyada da uygulamaları bulunan ‘Mikro Sigorta’nın Türkiye’de de satılması için çalışmalara başladı. Mikro Sigorta ile aylık 2-3 euro gibi primlerle ferdi kaza veya konut poliçesi satışı yapılarak, dar gelirlilerin de sigorta alışkanlığı kazanmasının yanı sıra daha geniş kitlelere ulaşılması hedefleniyor.

Milliyet'te yer alan haberde Mikro Sigorta’nın Türkiye’deki ilk uygulamasını geçen yıl Güneş Sigorta sunmuştu. Türkiye İsrafı Önleme Vakfı’nın ‘Türkiye Grameen MikroKredi’ programı kapsamında desteklenen 55 bin kadın girişimciye aylık 1 TL prim karşılığında ferdi kaza sigortası yapılmıştı.

Reklam
Reklam

Konuyla ilgili olarak değerlendirmede bulunan Ray Sigorta Genel Müdürü Levent Şişmanoğlu, “Türkiye’de de aylık 1 TL veya 3 TL gibi primlerle dar gelirlilere sigorta ürünlerinin sunulması planlanırken, sigorta bilincinin de yükseltilmesi hedefleniyor” dedi.

“Sigorta garibana şart, zenginin sigortaya ihtiyacı yok” diyen Şişmanoğlu, bu uygulamanın sektörde yeni bir ufuk açarak sigortanın tabana yayılmasında önemli bir adım olacağını belirtti.

TEMİNATLAR DA DÜŞÜK
Düşük gelir grubundaki kişiler için planlanan ‘Mikro Sigorta’da düşük prim ve buna bağlı olarak düşük teminat limitleri veriliyor. Alt gelir grubunun sektör açısından önem taşıdığını belirten Şişmanoğlu şöyle konuştu:
“Çünkü zenginlerin sigortaya ihtiyacı yok. Örneğin BP hiçbir kuyusunu ya da rafinerisini sigortalatmıyor. Teklif topluyor ama risk hesaplarını yapıyor ve riski dünyanın her yerine dağıldığı için her yerde deprem olmayacağına ya da sel olamayacağına göre sigorta yaptırmıyor. Yalnız benzin depolarının sorumluluk sigortalarını yaptırıyor. Ama her yıl 7-8 kişilik bir ekiple risk yönetimi yaptırıyor. Ama bir tek konutu olan ve kredi ile alan kişinin tabi ki sigorta yaptırması şart.”

Reklam
Reklam

Sektörde pazarlama faaliyetlerinin orta ve üst gelir grubundaki kitleye yoğunlaştığını, ancak bunun sektörün gelişimi için yetersiz olduğunu belirten Şişmanoğlu, “Üst ve orta üst gelir grubuna sigorta satıyoruz. Ayakkabılarını kapının önünde çıkaran insanlara sigorta satmamız lazım. C grubu sektör için önemli” dedi.

‘1 TL’LİK HASAR 5 YAPILIYOR’
Sigorta sektörünün en büyük sorunlarından sahte beyan ve dolandırıcılık olaylarına değinen Levent Şişmanoğlu şunları söyledi: “Sigortalıların yüzde 99.5’u dürüst. Ama otomotiv endüstrisi inanılmaz uyanık ve sigortalıyı da kendisine alet edebiliyor. Otoda hasarlar 1’e 5’e kadar çıkabiliyor. Değiştirdik dedikleri parçaları bile kontrolden sonra yeniden değiştiren tamirciler var.”

Ray Sigorta, 2007’de Doğan Holding tarafından Orta ve Doğu Avrupa’nın en büyük sigorta gruplarından Avusturya merkezli Vienna Insurance Group’a (VIG) satılmıştı. Ray Sigorta Genel Müdürü Levent Şişmanoğlu, yılın ilk yarısında 12 milyon TL, eylül itibariyla ise 6 milyon TL zarar açıkladıklarını belirterek bu yılı kârla kapatmayı hedeflediklerini söyledi.

Reklam
Reklam

Organik büyümeyi planladıklarını ancak satın alma fırsatlarını da yakından izlediklerini belirten Şişmanoğlu, “Bireysel emeklilik sektörüyle ilgilenmiyoruz. Yapı Kredi Sigorta ile Yapı Kredi Emeklilik’i ayrı ayrı satarlarsa ana merkezimiz talip olabilir. Yapı Kredi Sigorta’nın iyi bir sağlık portföyü var” dedi.
VIG grubunun ilk 6 aylık verilerine göre, prim üretimi yüzde 11.7’lik artışla 5.3 milyar euro’ya, kârı ise 301.70 milyon euro’ya çıktı.