Dar giysiler reflüyü tetikliyor

Prof. Dr. Necati Örmeci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mide içeriğinin yemek borusuna kaçması olarak bilinen reflünün, Türkiye'de her 4 erişkinden birinde görüldüğünü belirtti.

Geç saatlerde ve uyku öncesinde yüksek kalorili ve yağlı besinlerin tüketilmesinin, karın içi basıncını artıran çok dar giysiler giyilmesinin ve karın kaslarına yönelik ağır egzersizler yapılmasının reflüyü tetiklediği belirtildi.

Gastroenteroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Necati Örmeci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mide içeriğinin yemek borusuna kaçması olarak bilinen reflünün, Türkiye'de her 4 erişkinden birinde görüldüğünü belirtti.

Örmeci, sigara, tuz, çikolata ile yağlı gıdalar ve gazlı içeceklerin reflüye neden olduğunu vurgulayarak, "Geç saatlerde ve uyku öncesinde yüksek kalorili ve yağlı besinlerin tüketilmesi, karın içi basıncını artıran çok dar giysilerin giyilmesi, karın kaslarına yönelik ağır egzersizlerin yapılması gibi durumlar reflüyü tetiklemektedir" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Bazı tansiyon, östrojen ve kemik ilaçlarının da reflüyü tetiklediğine dikkati çeken Örmeci, obezitenin de reflü riskini artıran en önemli faktör olduğu vurgulandı.

Örmeci, sakız çiğnemenin reflüye iyi geldiğini anlatarak, "Reflüden korunmak için çok sıcak içecekler tüketilmemeli, asitli içeceklerden uzak durulmalı, obeziteden kaçınılmalı, gece saatlerinde yemek yenilmemeli ve gece süt içilmemeli. Liften zengin diyet ise reflüyü geriletiyor. Sık sık ve küçük porsiyonlu yemek tüketimi de reflüyü önleyebiliyor" dedi.

- "Reflüsü olanlar çikolata yemesin"

Derneğin Reflü Konsensus Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Serhat Bor ise reflü ilaçlarının yan etkilerinin abartıldığına işaret ederek, "İlaç kullananlarda kemiğim kırılır, kanser olurum, zatürre olurum gibi kaygılar var" şeklinde konuştu. Yan etkilerin tedavi edildiğini ve ilaçların hekim bilgisi olmadan bırakılmaması gerektiğini dile getiren Bor, 2014 yılında 80 milyon kutu reflü ilacının yazıldığını kaydetti.

(AA)

Anahtar Kelimeler: