Darbe mağduru Yeşiltepeliler 12 Eylül davasına müdahil olmak için başvurdu

Malatya’da 1980 darbesinde belediye statüsü alınarak mahalleye dönüştürülen Yeşiltepeliler, 12 Eylül soruşturması kapsamında dönemin Genelkurmay...

Malatya’da 1980 darbesinde belediye statüsü alınarak mahalleye dönüştürülen Yeşiltepeliler, 12 Eylül soruşturması kapsamında dönemin Genelkurmay Başkanı 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile Hava Kuvvetleri Komutanı Emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya hakkında açılan davada müdahil olmak amacıyla başvuruda bulundu.
Malatya Yeşiltepe Eğitim Derneği Başkanı Mümtaz Toy, Adliye Sarayı önünde yaptığı açıklamada, 12 Eylül darbesine yönelik başlatılan hukuk mücadelesini demokrasi adına sonuna kadar desteklediklerini söyledi. Darbe öncesi yaşanan anarşi ile darbe sonrası yaşanan anti demokratik olayları kınadıklarının altını çizen Toy, darbenin ardından 8 Şubat 1981 tarihinde sıkıyönetim komutanının keyfi kararıyla belediye statüsünden mahalle konumuna getirildiklerini anımsattı. Yeşiltepe halkının bu uygulama ile darbe mağduru haline geldiğini vurgulayan Toy, "Bizler 65 bin Yeşiltepeli olarak 8 Şubat tarihinin Malatya'nın demokrasi tarihine vurulmuş kara bir leke olduğuna inanıyoruz. Bu kara lekenin kaldırılması için Malatyalı kardeşlerimizi mahallenin demokrasi mücadelesine destek vermeye çağırıyoruz. Yeşiltepe'ye iade-i itibar edilmesini istiyoruz. Malatya'nın büyükşehir statüsüne yükseltilmesi adına sürdürülen süreçte mahalle halkının bu talebinin gerçekleşmesi için önemli bir fırsat olduğunu düşünüyoruz. Sayın Başbakanımız Türkiye'de darbe mağdurları adına cuntacılardan hesap sorarken Yeşiltepe'nin de mağduriyetini görmesini istiyoruz. Türkiye'nin demokrasi yolu Yeşiltepe'den geçmektedir. Kent merkezinden geçen Malatya-Elazığ kara yolunun altında kalan 200 bin kişinin yaşadığı bölgede Yeşiltepe Belediyesi yeniden hayata geçirilmelidir." dedi.
Açıklamanın ardından adliyeye giren dernek yöneticileri, müdahillik için hazırladıkları başvuru dilekçesini teslim etti.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz