Darbe protestosunda olay çıktı, eylemciler BDP binasına sığındı

Bursa'da, aralarında BDP, ÖDP, TÜMTİS gibi sivil toplum kuruluşlarının bulunduğu grubun 2 Eylül 1980'deki askeri...

Bursa'da, aralarında BDP, ÖDP, TÜMTİS gibi sivil toplum kuruluşlarının bulunduğu grubun 2 Eylül 1980'deki askeri müdahalesinin yıldönümündeki protesto gösterisinde olaylar çıktı. Karşıt görüşle grubun saldırmak istemesi üzerine Bursa Emniyet Müdürlüğü ekipleri alarma geçti. Olaylarda çok sayıda kişi gözaltına alınırken 1'i polis 3 kişi de yaralandı.
KESK, BDP, ÖDP ve TÜMTİS gibi sivil toplum kuruluşları tarafından düzenlenen protesto yürüyüşü Şehreküstü Meydanı'ndan başladı. Bursa Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin geniş güvenlik önlemleri aldığı yürüyüşün başlamasıyla birlikte karşıt görüşlü gençler gruba saldırmak istedi. İnternet üzerinden haberleşerek organize oldukları iddia edilen Bursaspor'un TEKSAS grubuna üye taraftarlar ve bozkurt işareti yapan gençlerin saldırısını polis engellemek istedi. Fevzi Çakmak Caddesi'nden Kent Meydanı'na doğru yürüyen 200 kişilik grubu, ara sokaklardan çıkan 30-40 kişilik gruplar protesto etti. Karşılıklı sloganlar atan gruplar arasında taşlı sopalı kavgaya çevik kuvvet ekipleri müdahale etti.
Fevzi Çakmak Caddesi'nin karşılıklı kaldırımlarını kullanarak Kent Meydanı'na ulaşan grupların kavgasını önlemek için polis zaman zaman biber gazı kullandı. Protestocu grup ise karşı gruba karşılık verince park halindeki araçlarla trafikteki bazı araçlar da maddi hasar meydana geldi. 12 Eylül 1980 darbesini protesto eden grup Kent Meydanı'nda basın açıklaması yaparken, karşı grup protesto gösterisini burada da sürdürdü. Polisin tüm uyarılarına rağmen grup ara sokaklardan yeniden eylemci gruba saldırmak istedi. Basın açıklamasının okunmasından sonra dağılmayan grupla karşı grup arasında taşlı kavga yeniden başladı. Çevik kuvvet ekipleri iki grubun arasında set çekerek önlem aldı. Diğer grubun saldırı ihtimaline karşı eylemciler BDP il binasına sığındı. Polis bina çevresinde geniş güvenlik önlemi aldı.
Provokasyon olduğu ileri sürülen olaylarda sivil vatandaşlar da korkulu anlar yaşadı. Şehrin merkezindeki araç trafiği yaklaşık bir saat aksadı.
12 Eylül'ü protesto eden sol gruplar ile kendilerine taş ve sopalı saldırıda bulunan bir diğer grup arasındaki arbedede yolda yürüyen bazı kadınlar, çocuklarını korumakta zorlandı.
Olaylar sırasında çok sayıda kişi gözaltına alınırken 3 kişinin de yaralandığı belirlendi. Gözaltındaki kişilerin sorgulamalarının ardından yarın adliyeye sevkedilecekleri öğrenildi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz