Darbe ve işkence mağduru doktor: İnsanlık onurumuz ayaklar altına alınmıştı

12 Eylül darbesine yönelik başlatılan soruşturma kapsamında Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya hakkında hazırlanan iddianamenin...

12 Eylül darbesine yönelik başlatılan soruşturma kapsamında Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya hakkında hazırlanan iddianamenin mahkeme tarafından kabul edilmesi en çok darbe mağdurlarını sevindirdi. Darbe döneminde öğrenci olaylarına katıldığı gerekçesiyle Diyarbakır Cezaevi’nde işkencelere ve hakarete maruz bırakılan doktor Sinan Olcan, Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’ya ağırlaştırılmış müebbet hapis talebiyle yargılanmaya başlayacak olmasının "Acılarım bir nebze olsun hafifledi" sözleriyle değerlendirdi. Daha önce Kenan Evren ve dönemin hayatta kalan darbecilerden davacı olan ve Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı’na yaşadığı işkenceyi anlatan Dr. Olcan, halen Sağlık Bakanlığı Sapanca Aile Merkezi’nde aile hekimi olarak görev yapıyor.

Reklam
Reklam

Olcan, Diyarbakır Cezaevi'nde insanlık onurunun ayaklar altına alan tarifi imkansız acılar çektiğini belirtiyor. Cezaevinin kanalizasyonundan insan dışkısı yedirildiğini, bazı günler 8 saat copla dövüldüğünü, üzerine köpekler salındığını, Co isimli bir köpeğe yüzlerce kez selam durdurulduğunu, kızgın çimento üzerine yatırıldığını ve bir arkadaşının gözleri önünde öldürüldüğünü anlatıyor. Dr. Olcan, "Çıkarıldığımız mahkemede de farklı muamele görmedik. Sandalyede otururken kıpırdadığımız gerekçesiyle hakim huzurunda dipçikle dövüldük. Yere yatırıp kafamıza botla bastılar. Hakimden bile bu tutumu bir ses çıkmadı. Daha anlatamadığım o kadar çok onur kırıcı işkenceler var ki. Hepsini daha önce savcılığa anlatmıştım." diyor.

"DEMOKRASİ KAZANDI DARBECİLER HESAP VERMEYE BAŞLADILAR"

Evren’e ağırlaştırılmış müebbet hapis talebinde bulunulmasının ve mahkemenin davayı kabul etmesinin demokrasinin bir zaferi olduğunu dile getiren Olcan, "Çok şükür bu günleri gördük. Belki o zaman çok kudretli olan darbeciler bu günleri göreceklerine inanmıyorlardı. Ancak suçsuz, günahsız insanların ahı yerde kalmıyor. Şimdi yaptıkları işkencenin, zulmün, kıydıkları canların hesabını vermeye başlayacaklar. Bu aynı zamanda demokrasinin de bir zaferi. Heyecan verici bir gelişme. Çok mutluyum ve duygularımı ifade etmekte zorlanıyorum." ifadelerini kullanıyor.

Reklam
Reklam

Davanın sonuna kadar takipçisi olacağını ve mahkemeden çıkacak karar ne olursa olsun, darbecilerin yargı önünde hesap verecek olmasının bile acılarını bir nebze olsun hafiflettiğini vurgulayan Olcan, "Evren ceza alıp bir gün bile hapis yatsa bile yeter. Bu onun topluma, insanlığa, demokrasiye karşı işlediği suçun yargı yoluyla ilanı olacaktır." açıklamasında bulunuyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz