12 Eylül darbesi sonrası ihtilal anayasasının referanduma götürülmesinden hemen önce Köprü Dergisi tarafından hazırlanan ve derginin kapatılmasına sebep olan anayasa kitapçığı, 30 yıl sonra tekrar gün yüzüne çıktı. Anayasa taslağının eleştirilmesinin bile yasak olduğu dönemde hazırlanan broşürde darbe anayasası taslağı, temel hak ve hürriyetler, din ve vicdan hürriyeti, işçi hakları gibi konularda eleştiriler yer alıyor. O dönemde broşürün hazırlanmasında rol alan Yeni Asya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Kazım Güleçyüz, bugün yapılan anayasa tartışmalarının 30 yıl sonra kendilerini haklı çıkardığını ifade etti.
12 Eylül darbesinin ardından hazırlanan darbe anayasası, aradan geçen 30 yıl boyunca sürekli tartışıldı. Pek çok noktada demokratik bulunmayan darbe anayasası pek çok değişikliğe uğradı. Darbe anayasası taslağını eleştirmenin dahi yasak olduğu dönemde, pek çok konuda tenkit eden anayasa kitapçığı 30 yıl aradan sonra tekrar gün yüzüne çıktı. Köprü Dergisi tarafından yayınlanan 16 sayfalık kitapçıkta, halkın oyuna sunulacak Anayasa tasarısı devlet idaresi, temel hak ve hürriyetler, din ve vicdan hürriyeti, gençlik ve eğitim ve işçi hakları konularında eleştiriliyor.
Anayasa’nın Türkiye’nin gündemine girmesi sebebiyle bu eki yeniden gündemlerine aldıklarını söyleyen Yeni Asya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Kazım Güleçyüz, “Bu yıl darbe anayasasının 30. yılı ve yeni bir Anayasa gündemde dolayısıyla biz bu değiştirilmek istenen Anayasaya karşı mücadeleyi 30 sene önce vermiştik. Böyle bir hatırlatma, genç okurlara da bilgilendirme yapmak istedik.” dedi.
Kazım Güleçyüz, sıkıyönetim döneminde ortaya koydukları fikirlerin bu gün kamuoyu tarafından tartışılması ve haklılıklarının ortaya çıkmasının kendilerini mutlu ettiğini söyledi. Güleçyüz sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu anayasadan kurtulmak gerektiği ve günlük hayatımızda bizleri olumsuz etkileyen bir çok olumsuzluklarına baktığımızda bunların anayasadan kaynaklandığının fark edildiği bir aşamaya geldik. Başörtüsü sorunundan tutun, din ve vicdan özgürlüklerinde yaşanan sıkıntıları. İşçi hakları, sosyal haklar, yasama, yürütme, yargı erkleri arasındaki uyumsuzluklar. Yargı vesayeti, bürokratik oligarşi, asker vesayeti bütün bunlar darbe ürünü anayasadan kaynaklanıyor."
Meclis'in yeni anayasa çalışmasıyla ilgili performansını yeterli bulmayan Güleçyüz, son dönemde sanki anayasanın hükümetin gündeminden düştüğü gibi bir izlenim olduğunu söyledi. Güleçyüz, "Çok ağırdan alınıyor. Gerçi kendilerine göre bir takvim var onu işletiyorlar ama, toplumun gündemine Anayasayı taşıma noktasında bir gayret içerisinde değiller. Sanki gündemde böyle bir şey yokmuş gibi. Günlük, anlık krizler ve onlara yönelik konjonktürel değişikliklerle vakit geçiriliyor." ifadesini kullandı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz