Darbecilerin hukuk önüne çıkması mağdurları umutlandırdı

28 Şubat sürecinin mimarlarının gözaltına alınması, bu süreçte çeşitli sıkıntılara maruz kalan, gerekçe gösterilmeden ordudan...

28 Şubat sürecinin mimarlarının gözaltına alınması, bu süreçte çeşitli sıkıntılara maruz kalan, gerekçe gösterilmeden ordudan atılan Elbistanlı Nadir Adbay’ı duygulandırdı. Eski bir asker olan Adbay, bu süreci hazırlayanların hukuki süreç ile barebar mahkeme önüne çıkmasının mağdurların yüreğine su serptiğini, sevindirdiğini söyledi.

İrticai faaliyet bahanesiyle 1980 darbesinden sonra ordudan atılan Nadir Adbay, 28 Şubat sürecinde ise işten atıldı. Ardından, oğlu şehit oldu ve övünç madalyası 9 yıl boyunca alıkondu. Darbe mağdurları ile ilgili kanundan yararlanan YAŞ’zede asker, oğlunun madalyasını Çanakkale Şehitleri gününde alabildi.

Reklam
Reklam

İrticai faaliyet gerekçesiyle ordudan uzaklaştırılan ve 5 yıl sonra suçsuz olduğu adli mercilerce kanıtlanan Astsubay Nadir Adbay, daha sonra ekmek parası için İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne girdi. Darbeciler orada da onu rahat bırakmadı. 28 Şubat sürecinin mimarları, onu bir gün gerekçesiz bir şekilde sokağa attırdı. O günden sonra lokantalarda kasiyerlik yaptı. Çeşitli iş yerlerinde işçi olarak görev yaptı. Açtığı davalar yıllarca sonuç vermedi. 2003 yılında oğlu Muhammet Adbay’ı Şırnak’a asker olarak gönderdi ve şehit olduğu haberiyle evlat acısıyla tanıştı. O zamanki darbeci anlayış, şehit oğlu için gönderilmesi gereken övünç beratı ve madalyasını bile göndermedi.

DAVA HAKKI KAZANANA KADAR

Hükümetin, darbe dönemlerinde savunma hakkını bile kullanamadan ordudan atılanlar için devlet kapısını yeniden açan kanunun uygulamaya koyması, darbe mağdurları için umut oldu. YAŞ Mağduru Astsubay Nadir Adbay da gerekli davaları açtı. Adbay’ın emeklilik müracaatı yıllar sonra dikkate alınıp işleme kondu.

Reklam
Reklam

YAŞ mağduru asker Adbay, emekli oldu. Şimdi emekli maaşını alabiliyor. Ancak onu asıl şaşırtan ve darbecilere karşı daha fazla hiddetlendiren şey oğlunun övünç madalyasının emekli edilmesinin ardından kendisine teslim edilmesiydi. Mağdur asker, 2003 yılında şehit olan oğlu Muhammet Selim Adbay’ın övünç madalyasını, tam 9 yıl sonra, 18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma Günü'nde alabildi.

Adbay, “O zamana kadar her türlü cefayı, sıkıntıyı çektik. Hepsine eyvallah ettik. Ama vatan için millet için şehit olan oğlumun övünç beratı bile verilmemiş. 9 yıl gecikmesi demek bizim bu süre içerisinde vatandaş dahi sayılmadığımızın göstergesidir. Darbe sürecinde yaşadıklarımız, ben ve benim durumumda olan binlerce mağdur asker için yüreklere su serpilmesine gerekçedir.” ifadesini kullandı.

"DARBECİLERİN YARGILANMASI MEMNUN EDİYOR"

Asker emeklisi Adbay, şunları ifade etti: “12 Eylül darbecilerinin yargılanması yönünde çabalar, mahkemeler benim durumumda olanlar için büyük bir mutluluk. Ayrıca, 28 Şubat kahramanlarının da gözaltına alınması normalleşme adına da büyük bir adım. Benim bildiğim, 5 bin kişi darbeciler tarafından mağdur edildi, askerden atıldı. Şimdi bu işe soyunanların yargılanması, mahkeme önünde hesap vermesi son derece önemli. Darbe mağdurlarını memnun ediyor.

Reklam
Reklam

Bu süre zarfında maddi boyutunu, çektiğimiz çileyi, manevi boyutunu anlatmak pek mümkün görünmüyor. Cümlelere sığacak gibi değil. Ancak bugün 12 Eylül darbesini yapanların yargılandığını görmek, 28 Şubat sürecini hazırlayan ve onu uygulayanların yargılandığını görmek bizi gerçekten bu konuda mutlu ediyor. Benim gibi sanıyorum TSK’da ihraç edilen, 80 ihtilalinden bugüne kadar 5 bin 500 kadar subay ve astsubay arkadaşımız var. Bunların da yürekleri biraz olsun ferahlamıştır diye düşünüyorum.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: