Darende Ilçesinde, Tescilli Iki Konak Restore Edilecek

Darende ilçesine bağlı Balaban beldesinde, 300 yıllık oldukları belirtilen iki konakta yapılan inceleme sonucunda, yapıların restore edilmesine karar verildi.

Darende ilçesine bağlı Balaban beldesinde, 300 yıllık oldukları belirtilen iki konakta yapılan inceleme sonucunda, yapıların restore edilmesine karar verildi.

Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'nde görevli uzmanlar tarafından yıl içerisinde Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan proje desteği almaya aday tescilli yapılarda inceleme yapıldı.

Uzmanlar, 300 yıllık oldukları belirtilen iki konakta yaptıkları inceleme sonucunda, yapılarda gerekli restorasyon çalışmalarının yapılmasına karar verdi.

Reklam
Reklam

İlçedeki taşınmaz kültür varlıklarının tespit, tescil işlemleri ile rölöve, restorasyon, restitüsyon projelerini inceleyerek kurul gündemine alınması amacıyla bir dizi çalışma yürüten uzmanlar, Sivas, Tokat, Malatya ve Yozgat illerinden toplam 40 tarihi yapıya proje desteği isteneceğini söyledi.

Balaban beldesinde "tescilli tarihi eser" statüsünde olan Mehmet Çiftçi ve Yemliha Göncü'ye ait tarihi konakları inceleyerek, restore edilip gelecek nesillere aktarılması kararını veren uzmanlar, bakanlıktan onay çıkması halinde bu yıl eserlerin onarım proje çalışmalarına başlanılacağını kaydetti.

Uzmanlardan mimar Gül Karaömeroğlu, zengin bir tarihi yapıya sahip beldedeki bu iki konağın kerpiç yapılaşmanın nadide eserlerinden biri olduğunu ifade etti.

Muhabir: Aslan Tektaş / Yeter Erdine

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: