'Darfur, Somali ve Orta Doğu gündemin ilk sırasında'

Birleşmiş Milletler (AA) - BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, gündeminin ilk sırasında, Afrika bölgesindeki sorunların, özellikle Darfur ve Somali krizleri ile Orta Doğu sorununun yer aldığını söyledi.

Ban Ki-Moon, bugün düzenlediği basın toplantısında, göreve başlamasından sonra çok yoğun bir 10 gün geçirdiğini ve önündeki 3 aylık dönemin daha da yoğun geçeceğini belirtti.

Genel Sekreter Ban, Sudan'ın Darfur bölgesindeki krizin, Somali'de devam eden çatışmaların, Orta Doğu sorununun, Lübnan, Irak, Afganistan, Kosova'nın nihai statüsünün belirlenmesinin, silahsızlanma ve nükleer silahların yayılmasını engelleme çabalarının gündemini oluşturduğunu belirtti.

Reklam
Reklam

Ban, Orta Doğu'da barış ve istikrara ulaşma çabalarına yeni bir ivme kazandırmak istediğini belirterek, öncelikle 21 Ocak'ta Paris'te düzenlenecek Lübnan'ı yeniden yapılandırma konferasına katılacağını söyledi.

Ban, bu bağlamda Arap-İsrail uyuşmazlığını çözmeye yönelik Orta Doğu Dörtlüsü'nü (BM, ABD, AB ve Rusya) de toplamaya çalıştığını belirterek, Dörtlü'nün toplantısının bir an önce düzenlenmesi için aktif çaba sarf ettiğini söyledi.