Darülaceze Başkanı Çiftçi: İstanbul’A Iki Yeni Darülaceze Inşa Edilecek

İSTANBUL, İKİ YENİ DARÜLACEZE’NİN PROJELERİ HAZIR BU YIL TEMELİ ATILACAK Osmanlı Devleti’nin 716. kuruluş yıldönümü münasebetiyle düzenlenen “Osmanlı’da Engelli Olmak” panelinde engellilere

İSTANBUL,
İKİ YENİ DARÜLACEZE’NİN PROJELERİ HAZIR BU YIL TEMELİ ATILACAK

Osmanlı Devleti’nin 716. kuruluş yıldönümü münasebetiyle düzenlenen “Osmanlı’da Engelli Olmak” panelinde engellilere yönelik uygulamalar fotoğraflar eşliğinde anlatıldı. Sunum eşliğinde geçmişten günümüze Darülaceze’yi anlatan Darülaceze Başkanı Aylin Çiftçi, Abdülhamit Han’ın annesinin küçük yaşta vefat ettiğini belirterek, “120’inci yılını yaşayan Darülaceze’yi hizmete açan Abdülhamit Han, Darülaceze’nin toplama kampı gibi değil yaşam alanı olarak planlanmasını istemiş.“ dedi. Darülaceze’nin iyi bir hazırlık neticesinde inşa edildiğini de belirten Çiftçi, o dönem 500 bin insanın ihtiyaç sahibi olduğunu da belirterek, “30 dönüm üzerine inşa edilen Darülaceze’nin ismi acizler evi anlamına gelmektedir. İnşallah Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla İstanbul’a iki yeni darülaceze daha inşa edilecek. Projeleri hazır, bu yıl temeli atılacak” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

İNSANI YÖNETİMİN MERKEZİNE ALIYORUZ

Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı da anlamlı bir panele ev sahipliği yaptıklarını belirterek, sevgi ve hoşgörü medeniyetinin mirasçıları olduklarını söyleyerek, “Bağcılar ailesi olarak, insanı yönetimin merkezine alıyoruz. İlçemizi bir aile olarak görüyoruz. Düşünce farklılıklarını zenginlik olarak görüyoruz” dedi.

İLK İŞARET DİLİ OSMANLI DEVLETİNDE KULLANILDI

Panelin moderatörlüğünü yapan Beyazay Derneği Genel Başkanı Lokman Ayva da, ABD’de iki kasaba olduğunu bu kasabanın yüzde 85’nin işitemediğini anlattı. O kasabaya dışarıdan gidenlerin engelli durumuna düştüğünü belirten Ayva “Her ortamın engellisi farklı. Ben de bu salonda körüm. Ancak ışıklar kapandığında durum farklılaşıyor. Yabancı bir ülkeye gittiğinizde de o dili bilmediğinizde zor duruma düşebiliyorsunuz. Çünkü o dili konuşamıyoruz” dedi. Ayva, ilk işaret dilinin de Osmanlı Devleti’nde kullanıldığını da sözlerine ekledi.

SARAYDA SAĞIR VE DİLSİZLER GÖREV YAPTI

Reklam
Reklam

1350’li yıllarda Manisa’daki Körhane Mahallesi’nde görme engellilerin eğitildiğini de belirten Giresun Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sezai Balcı, engelliler ile yaşlıların ihtiyaçlarının vakıf aracılığıyla karşılandığını kaydetti. Osmanlı’da görme engellilerin izinle dilendiğini de anlatan Balcı, bazı istismarlar sebebiyle de bu uygulamaya izin verilmediğini söyledi. Sultan 1. Ahmet’in, dilsizlerin dilini anlayabildiğini de kaydeden Balcı, Osmanlı sarayında sağır ve dilsizlerin görev yaptığını, kütüphanelerin de cücelere emanet edildiğini anlattı. 2. Abdülhamit’in kurduğu ilk engelli okulunun 1926’da kapatıldığını anlatan Balcı, ancak İzmir’deki okulun devam ettiğini söyledi. Balcı, “Ülkemizde ilk engelli okulu 1945’te açıldı. 1956’da 4 engelli okul hizmet veriyordu. Bugün 143 devlet, 122 ana sınıfı ve 176 özel sektör okulu hizmet veriyor.” dedi.

()

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: