Darwin'e ABD'den de ambargo!

Geçtiğimiz aylarda Türkiye gündemine oturan Charles Darwin'in evrim teorisine bu kez de ABD'de kapılar kapandı.

Kanada’daki Toronto Film Festivali’nin açılışında gösterilen, yapımcılığını Oscar ödüllü Jeremy Thomas’ın yaptığı Darwin’in hayatını konu alan İngiliz filmi ‘Creation’ı (Yaradılış) ABD’de gösterime sokacak dağıtımcı bulunamadı. Thomas, ABD’li dağıtımcıların filmi ‘dindar Amerikan izleyici için fazla tartışmalı’ bulduğunu ve reddettiğini açıkladı.

Hıristiyan bakış açısının hâkim olduğu Amerika’da etkili movieguide.org adlı internet sitesinde, ‘öjenik’in (Fizik ve moral bakımlardan ileri nesiller yetiştirme bilimi) babası olarak adlandırılan Darwin’in ‘Irkçı, geri kafalı ve kitle katliamını meşru kılan 1800’lerin natüralistlerinden’ olduğu, ‘çiğ teorisi’nin doğrudan Hitler’i etkilediği ve ‘barbarlığın’ sorumlusu haline geldiği yazıyor.
Yapımcı Jeremy Thomas ise bu gelişmeler karşısında şaşkınlığını gizleyemiyor. ‘Türlerin Kökeni’nin yayımlanmasından 150 yıl sonra bunların konuşulmasına çok şaşırdığını söyleyen Jeremy Thomas, “İşte karşı olduğumuz şey tam da bu. 2009’da. Bu inanılmaz” diyor.

Reklam
Reklam

Başrolleri Paul Bettany ile Jennifer Connelly’nin paylaştığı, Jon Amie’nin yönettiği film, bilimin doğa algısını tersyüz eden Darwin’in 1859’da yayımlanan ‘Türlerin Kökeni Üzerine’ kitabını hazırlama sürecinde ‘Tanrı mı, evrim mi?’ sorusu içinde yaşadığı gelgitleri ve 10 yaşındaki kızını kaybetmesinin öyküsünü konu ediyor.

Radikal