Hipertansiyon, zayıf ya da şişman demeden milyonlarca insanın maruz kaldığı bir kalp ve damar problemidir. Hipertansiyonlu bireyler için her zaman önemli olan beslenme alışkanlıkları sıcak havalarda ayrı bir özen gerektirir. Tansiyonun birkaç hafta tehlikeli bir şekilde yüksek seyretmesinin ardından yapılan tetkikler sonucunda hipertansiyon tanısı aldıysanız, sıcak havalarda beslenme düzeniniz ve yaşam şeklinizde olumlu değişiklikler yapmanız risk yönetiminde başarının sizden yana olmasını sağlayabilir. Dash Diyeti= Tansiyonu düşürmek için sağlıklı yaşam şekli düzenlemesi ile birlikte organize edilen sağlıklı beslenme ilkelerinin toplamıdır!
Dash Diyetide Ana Prensipler:
Dash diyetinde öğün planlanırken ana prensip tam tahıllı besinlerin tüketiminin arttırılması, düşük yağlı süt ve ürünlerinin diyete eklenerek doymuş yağ alımının azaltılmasıdır.
Dash diyeti meyve ve sebzeden zengin bir diyettir. Dash diyetine göre günde 8-10 porsiyon sebze, meyve tüketmelisiniz.
Salatalarınızı tuz yerine sirke, limon, baharatlar ile tatlandırmalısınız.
Kırmızı et tüketiminizi minimal düzeyde tutmalısınız. Kırmızı et yerine, tavuk veya balık eti daha sık tercih edilebilir seçeneklerdir. Tavuk etini derilerini çıkartarak kullanmalısınız.
Şeker ve şeker ilaveli gazlı/gazsız içecekler, şeker ilaveli hazır gıdaların tüketiminden kaçınmalısınız.
DASH diyeti uyguladığınızda, yüksek potasyum, kalsiyum, magnezyum ve lif tüketerek sağlığı garanti etmiş olursunuz.
Kahvaltı :
1 bardak yağsız süt
2 çorba kaşığı yulaf ezmesi
1 adet elma
3 adet mürdüm eriği
1 çk tarçın
1 çk Hindistan cevizi
Öğle yemeği :
Somon fileto ile hazırlayacağınız malzemeli yeşil salata
1 su bardağı elma suyu
1 ince dilim kepekli ekmek
Akşam yemeği :
200 gram ızgara tavuk
4 yemek kaşığı esmer pirinç pilavı
Haşlanmış brokoli ve domates
Semizotu salatası (1 tatlı kaşığı zeytinyağı, domates, salatalık)
1 dilim kepek ekmek
Aralarda acıktığınızda 1 adet meyve ya da 3 adet kuru kayısı ya da 3 adet taze ceviz veya 10 adet taze fındık tüketebilirsiniz.
Not: Beslenme listesi planlanırken, bireyin hastalığı, kilosu, yaşı ve bireysel ihtiyaçlarına göre besin tüketimi kişiye özel ayarlanmalıdır. Bu liste bireyin herhangi bir sağlık problemi olmadığı varsayılarak hazırlanmış ve sadece örnek oluşturması bakımından verilmiştir.
DİYETİSYEN DERYA ZÜNBÜLCAN