DASK’ın TRT’ye verdiği reklam TBMM gündeminde

CHP Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş, Doğal Afet Sigortaları Kurumu’nun TRT’ye dünya kupası maçları kuşağında verdiği reklamı, TBMM gündemine taşıdı.

ANKARA (ANKA) - Hükümete yönelttiği bir soru önergesinde Ateş, zorunlu deprem sigortası kapsamında toplanan paraların neden TRT’ye reklam geliri olarak verildiğini sordu. Hükümet adına soru önergesini yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ise bütçe tedbirleri içinde deprem başlığı ile yapılan bir kaynak tahsisatı bulunmadığını belirterek, vergiler yoluyla elde edilen gelirlerin de iyileştirme çalışmalarına harcandığını ifade etti.

Ateş’in Başbakan Erdoğan’ın yanıtlaması talebiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde 8 soru yer aldı. 2000 yılında meskenlerde zorunlu deprem sigortasını uygulatmak amacıyla kurulan DASK’ın dünya kupası reklam kuşağı için TRT’ye reklam vermesinin tepkilere yol açtığını ifade eden Ateş soru önergesinde DASK’ta toplanan kaynak miktarını, reklam için yapılan harcamaları, TRT’ye dünya kupası kuşağında verilen reklam için yapılan ödemenin yanı sıra, 2002’den bu yana depremlere yönelik ayrılan kaynak miktarını depreme karşı güçlendirilmesi gereken iller ile köprü, yol, havaalanları ve demiryollarında yapılan güçlendirme çalışmalarını sordu.

Reklam
Reklam

Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek tarafından soru önergesine verilen yanıtta bütçe tertipleri içinde deprem başlığı ile yapılan bir kaynak tahsisi bulunmadığı bu nedenle de 2002-2010 yılları arasında bir depreme yönelik kaynak envanteri olmadığını belirtti. 1999 yılında çıkarılan çeşitli yasalarla getirilen ek vergiler kapsamında 1999-2006 yılları arasında 119 milyon 953 bin 515 TL kaynak toplandığını ifade eden Çiçek “2004 yılına kadar toplanan yaklaşık 20 milyar TL’nin 9.2 milyarı deprem sonrası iyileştirme çalışmaları için kullanılmıştır. Bu miktarın yüzde 3.5’i müdahale, yüzde 0.5’i hazırlık, yüzde 22.2’si risk azaltma yüzde 73.8’i ise yeniden inşa faaliyetlerine tahsis edilmiştir. 2004 yılından itibaren bu kapsamda toplanan ek vergiler genel bütçe içinde değerlendirilmemektedir” dedi.

-2011’DE YENİ SİSTEM DEVREYE GİRECEK-

Çiçek, depreme karşı güçlendirilmesi gereken bina sayısı ve illere göre dağılımının sorulduğu bir soruya ise mevcut yapı stokunun önemli bir bölümünün depreme dayanıklı olmadığının yaşanan son depremlerde açıkça görüldüğünü dile getirdi. Yapıların ne kadarının yüksek öncelik taşıdığının net olarak bilinmediğine de değinen Çiçek, bu sorunu aşmak için deprem riski yüksek binaları daha az zaman ve emek harcayarak belirleyebilecek teknik hızlı değerlendirme formu üzerinde çalışıldığını bu formun 2011 yılı içinde uygulanmaya başlanacağını dile getirdi.

Reklam
Reklam

Çiçek‘in soru önergesine verdiği yanıtlarda DASK’ın TRT’ye verdiği reklama ilişkin bir değerlendirme yapılmazken, konuyla ilgili ilk 5 soru yanıtlanmadı.(ANKA)