Dava dosyasını nasıl görebilirim? Dava dosyası sorgulama nasıl yapılır?

Dava dosyası sorgulama işlemi pek çok insanın hayatının bir döneminde ihtiyaç duyduğu ve yaptığı işlemlerden birisidir. Günümüzde devam eden dava hakkındaki bilgilere erişmek ya da mahkeme kararı sorgulama işlemi yapmak internet teknolojisiyle birlikte daha kolay hale geldi. E-devlet ve UYAP uygulaması sayesinde pek çok kişi dava sonucunu öğrenme ve dosya sorgulama işlemini yapabilmektedir. Peki dava dosyası sorgulama nasıl yapılır?

Herhangi bir nedenle mahkemede davası devam eden kişiler, davanın güncel durumuyla ilgili bilgi almak için eskiden mahkemelere başvururdu. Ancak, günümüzde kişiler herhangi bir hukuki süreç ile alakalı bilgileri çok daha kolay alabilmektedir. İnternetin yaygın hale gelmesiyle birlikte devlet kurumlarının birçoğu çevrimiçi ortamda işlem yapmaya olanak sağlamaktadır. Bunun için E-devlet şifresiyle birlikte isteyen herkes mahkemesiyle ilgili detaylı bilgi alabilir ve mevcut mahkemenin durumu konusunda sorgulama yapabilir.

Reklam
Reklam

Dava dosyası sorgulama nasıl yapılır?

Günümüzde internet teknoloji sayesinde herhangi kuruma gitmeden ya da sırada beklemeden güncel davalarla ilgili sorgulama yapabilmektedir, Dava dosyasını nasıl görebilirim diye merak eden vatandaşlar E-devlet ve Uyap sistemi üzerinden mahkeme bilgileri ve dosya takibi konusunda bu hizmetlerden yararlanabilmektedir.

Yargı hizmetlerine ihtiyaç duyan vatandaşlar için sürecin verimli bir şekilde ilerlemesi için E-devlet sistemi üzerinden dava dosyası sorgulama hizmet verilmektedir. Bu sayede kişiler tüm yargı sürelerini etkin bir şekilde sürdürür ve gerekli bilgileri daha kolay elde eder. Dava sorgulama işlemi kişinin adına yapılır. Bu nedenle sorgulama işlemi kimlik bilgileriyle yapılmaktadır. T.C ile dava sorgulama yapıldığında aşağıdaki bilgilere erişilebilmektedir:

  • Dosyanın Yargıtay arşivine girip girmediği,
  • Cumhuriyet Savcısı incelemesinde olup olmadığı,
  • Hangi Ceza Dairesine gittiği ve söz konusu Ceza Dairesindeki esas numarasının ne olduğu,
  • İlgili Ceza Dairesinden dosyanın dönüp dönmediği,
  • Dosyanın mahalline gönderilmek üzere postaya verilip verilmediği hususları internet sayfasından görüntülenebilmektedir.
Reklam
Reklam

UYAP'tan dava dosyası sorgulama nasıl yapılır?

UYAP ‘tan (Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi’nden) Uyap dosya sorgulama işlemi yapmak isteyen kişiler, arama motoruna “Uyap Vatandaş” yazarak kolay bir şekilde sisteme erişim sağlayabilmektedir. vatandas.uyap.gov.tr sayfasına girildiğinde işlem yapabilmek için E-devlet aracılığıyla giriş yapılması gerekmektedir.

Açılan sayfada istenen TC Kimlik Numarası ve E- devlet şifresi ile birlikte kimlik doğrulama işlemi yapılır. E-imzası bulunan kişilerin e-imza ile de giriş yapması mümkündür. Bu işlem sonrasında sistem otomatik olarak Vatandaş Portal’a yönlendirir.

Açılan sayfanın sol tarafında yer alan menü arama bölümünde; kişisel bilgiler, hukuk dava açılış, idari dava açılış, dosya işlemleri, cbs evrak gönderme, duruşma sorgulama, ödeme işlemlerim, icra işlemleri, trafik/idari para cezasına itiraz, sulh ceza itiraz dilekçesi gönderme gibi seçenekler yer alır.

Reklam
Reklam

Kişi kendi hakkınızda bir dava dosyası var mı, dava dilekçesi sorgulama ve dosya kapsamına hakim olmak konularında “DOSYA İŞLEMLERİ” yazan seçeneği tıklamalıdır. Bu seçeneğin altında “DOSYA SORGULAMA” ibaresi yer alır ve bu seçeneği tıklanarak sorgulamak istenilen dosya yargı türü ve mahkemesi seçilerek dosya içeriği görüntülenebilmektedir.

E-devlet'ten dava dosyası inceleme nasıl yapılır?

E devlet sistemi üzerinden yalnızca mahkeme adı ve dosya numarası bilgileri incelenebilmektedir. Dosya içeriğini görmek isteyen kişiler Vatandaş Portal sistemine girmelidir. Aksi takdirde detaylı bir inceleme yapılamaz.

Vatandaş portal üzerinden dava dosyaları detaylı şekilde evrak evrak, sayfa sayfa inceleyebilmektedir. Dava dilekçesi, cevap dilekçesi, iddianame, tanık beyanları gibi detaylar yalnızca vatandaş portal ile görüntülenebilir. Detaylı bir dosya incelemesi için Vatandaş Uyap'a girildiğinde sol menüden "Dosya Sorgulama" sekmesinden Yargı Türü, Yargı Birimi/ Mahkeme Türü seçildikten sonra sorguda "Dosya Görüntüle"ye basılır, daha sonra üst sekmelerden Evrak bölümüne girilir ve dava dosyasına sunulan tüm evrakları görüntülenebilir.

Reklam
Reklam
  • UYAP dava sorgulama işlemi vatandaşlar ve avukatlar için daha farklıdır. Bu sebeple, daha detaylı bilgiler edinmek için süreci bir avukat ile takip etmek tercih edilebilir.