David Mzee yaşadığı süreci anlatıyor

Yola çıktığı günden bu yana "koşamayanlar için koşuyoruz" diyen ve omurilik felcinin tedavisi için yürütülen üst düzey araştırmalara destek olan Wings for Life World Run sayesinde sonunda tünelin ucunda bir ışık göründü. Nasıl mı?

5 Mayıs’ta dünyanın her yerinden binlerce insan altıncı kez Wings for Life World Run için harekete geçecek. Omurilik felcinin tedavisi için yapılan araştırmalara fon sağlayan ve elde ettiği gelirin tamamını bu araştırmalara yatıran Wings for Life Vakfı’nın öncülüğünde her sene umuda doğru binlerce adım atılıyor.

Koşu bu yıl, her yıl olduğu gibi, dünyanın her yerinde aynı anda (11:00 UTC) başlayacak ve hiç şüphe yok ki yine özel pek çok ana sahne olacak. Bu özel anlardan birinin başrolünde ise -şimdiden söyleyebiliyoruz- David Mzee var. 2010’da geçirdiği kazadan bu yana yürüyemeyen David, Stimo mucizesinin ilk örneği olarak İsviçre’deki yarışta başlangıç çizgisinde kendi başına ayağa kalkacak ve ilk adımlarını atacak.

Reklam
Reklam

Stimo ve David Mzee’nin hikayesini hatırlayalım.

David Mzee’nin doktoru ona spor salonunda geçirdiği kazananın ardından bir daha asla yürüyemeceğini söyledi. Ancak Mzee vazgeçmedi. Trafik kazası geçiren 35 yaşındaki Hollandalı Gertjan Oskan ve bisiklet kazasında sakatlanan 48 yaşındaki Alman Sebastian Tobler ile birlikte École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) ve Lozan Üniversitesi Hastanesi’ndeki bir araştırmaya kayıt oldu. Araştırmanın amacı, elektrodların omurilikte beyinden gelen sinyalleri bile algılayamayacak kadar hasar görmüş bölümlerinin hareketlerini yeniden canlandırıp canlandıramayacağını görmekti.

"Bu harika bir his," diye başlıyor sözlerine David ve tanık olduğu deneyimden dolayı yaşadığı şaşkınlık yüzünden okunuyor. David bugün 28 yaşında ve artık yeniden adım atabiliyor. İlk adımları belki biraz güçsüz olabilir ama bunlar onun yıllar sonra kendi isteğiyle attığı ilk adımlar.

Yaşananlar David için her ne kadar inanılmaz olsa da, Profesör Grégoire Courtine ve Profesör Jocelyne Bloch bu sonuçlar sayesinde yaklaşımlarının ne kadar doğru olduğunu görmüş oldular. STIMO olarak anılan bu klinik araştırma, Lausanne'daki EPFL'de bulunan bilim insanı Courtine ve Lausanne Üniversite Hastanesi'ndeki cerrah Bloch sayesinde ilerlemesini sürdürüyor. Tam açılımı "Stimulation Movement Overground" olan sistem iki aşamadan oluşuyor: Omuriliğin elektriksel olarak uyarılması ve yoğunlaştırılmış robotik destekli hareket eğitimi.

Reklam
Reklam

David ve benzer omurilik hasarlarına sahip diğer iki hastanın tedavileri tamamlandı. Sonuçlar hiç de azımsanacak gibi değil ve her üç hasta da beş ay gibi kısa bir sürede kaslarını kontrol edebilme yeteneklerini gözle görülür bir şekilde artırmayı başardılar. Araştırmanın asıl akıllara durgunluk veren sonucu ise, elektriksel uyarı yaratan sistem kapatıldıktan sonra bile motor fonksiyonların çalışmaya devam etmesi oldu.

Bu gelişmeler araştırmanın sadece ilk adımını oluşturuyor ve Courtine ile Bloch liderliğindeki ekibin bu yeni metodu daha öteye taşıyabilecek birçok yeni fikri var. Klinik araştırmanın ikinci safhası çok daha fazla sayıda hastayı kapsayacak ve çalışmalar çok yakında başlıyor.

David Mzee yaşadığı süreci böyle anlatıyor. İzlemek için tıklayın

Anahtar Kelimeler: