Davutoğlu 203 milyon liralık Et-Süt Entegre Gıda Kompleksi'nin temelini attı

Konya Şeker'in iştiraki Panagro Tarım ve Hayvancılık A.Ş'nin 203 milyon liralık yatırımı Et-Süt Entegre Gıda...

Konya Şeker'in iştiraki Panagro Tarım ve Hayvancılık A.Ş'nin 203 milyon liralık yatırımı Et-Süt Entegre Gıda Kompleksi'nin temeli Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun katıldığı törenle atıldı. Meram'a bağlı Kaşınhanı Mahallesi'nde inşaasına başlanan tesis, Türkiye'nin taze et tüketiminin yüzde 15'ini tek başına karşılayabilecek kapasitede olacak. Açılışta konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, dünya ölçeğinde bir ekonomiye sahip olmak için kararlılıkla yürüdüklerini belirtti. Bu kompleksin dünyanın en büyüğü olmasından duyduğu mutluluğu dile getiren Davutoğlu, Türkiye'de şirketler ve işletmelerin ölçeğinin büyüdüğünü, insanların ufkunun genişlediğini ifade etti.
Türkiye'yi dünya ölçeğine yükselttiklerini anlatan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "Avrupa ölçeği bile değil, dünya ölçeğinde bir ekonomiye sahip olmak için kararlılıkla yürüyoruz. İnşallah bu tesis, bu sene sonuna kadar tamamlanmış olacak. Bir seneden daha az sürede bu tesisin hizmete girecek olması, ekonomimizin nasıl entegre bir şekilde geliştiğini gösteriyor. Dünyada büyük ölçekte düşünen, dünyanın en etkili ülkeler arasına girmiş bir Türkiye var. Bu Türkiye ile gurur duymalısınız. Sizlerle dünya ölçeğinde bir ekonomiyi geçekleştirmeye gayret ediyoruz.'' diye konuştu.
Yeni bir Türkiye vizyonu ile hareket ettiklerini belirten Davutoğlu, dünya ölçeğinde düşünen ve üreten bir ülkenin en önemli şehirlerinin de küresel ölçekte düşünmesi gerektiğini vurguladı. Bu nedenle Kaşınhanı'ndaki tesisin özel bir önemi ve anlamı olduğuna dikkati çeken Davutoğlu, tarımın, hayvancılığın, hizmet sektörünün bir bütün şeklinde geleceğe hazırlanması gerektiğini bildirdi. Tesisin sadece Türkiye değil, Ortadoğu'ya, Balkanlara ve Kafkaslara katkı sağlayan bir hüviyeti kazanması gerektiğini söyleyen Davutoğlu, bu konuda her türlü desteği vermeye kararlı olduklarının altını çizdi.

Reklam
Reklam

"ŞEHRİN ÜRETİM DESENİNDE HAYVANCILIK DA OLACAK"
PANKOBİRLİK Genel Başkanı, Anadolu Birlik (AB) Holding ve Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk da gelecekte Konya'da çiftçinin sadece bitkisel üretimlerle geçinmeyeceğini, şehrin üretim deseninde hayvancılığın da olacağını belirtti. Dünyanın tek kampüste en büyük tesisi olarak inşa edilecek Et-Süt Entegre Gıda Kompleksi'nin, Konya bölgesinde hayvancılıkla uğraşan yaklaşık 50 bin çiftçiden et ve süt satın alacağını ifade eden Recep Konuk, şu bilgileri verdi, ''364 bin metrekarelik bir alanda, 62 bin metrekarelik bir kapalı alan oluşturacağız. Ayrıca burada günlük yaklaşık 1200 büyükbaş, 3 bin küçükbaş hayvan kullanılacak. Günlük 4200 hayvanı işleme kapasitesine sahip bir tesis olacak. Dünyanın en büyük entegre tesisini Konya Meram'a kurmuş olacağız. Bu müessesenin kapısından ithal et girmeyecek. Buradaki et ve süt varlığı tamamen üreticiden temin edilecek. Yaklaşık 1500 kişi burada bizatihi çalışacak, 500 kişi de pazarda bulunacak. Bu tesislerden 10 bin aile süt sığırcılığı, 40 bin aile de et hayvancılığı yaparak geçinecek."
Konuşmaların ardından Bakan Davutoğlu ve protokol üyeleri kask takarak, butona bastı ve tesisin temelini attı. Törene çevre ilçelerden binlerce çiftçi katıldı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz